Høy trivselsfaktor
- Jeg ser utover hele byen og helt til Askertoppen, sier Ivar Nicolay Bakke om utsikten fra leiligheten i femte etasje. Bakke er styreformann i Enerhaugen borettslag og er svært opptatt av høyblokkene på Enerhaugen. Balkongrehabilitering og utbedring av utearealet engasjerer ham.
Han ser frem å ta i bruk den nyrehabiliterte balkongen. Den vil også gjøre leiligheten mye lysere. I tillegg mener han at høyblokkene vil få et mye penere arkitektonisk uttrykk når glassbyggesteinbalkongene er ferdige. Balkongene har vært plombert siden mars på grunn av rehabiliteringen. Selv er Bakke en flittig balkongbruker, og han savner balkongen i år.
- Jeg vant konkurransen for peneste balkong for noen år siden, sier Bakke som er oppvokst i gartnerfamilie og har grønne fingre. Men som ikke savner større hage enn det balkongen innbyr til.
Før Bakke flyttet til Enerhaugen bodde han flere år på Sagene og Grünerløkka.
- På Sagene var det støy fra fly, trikk og buss. Her hører jeg kun summingen fra storbyen. Det eneste som skjærer igjennom er ambulanse og politisirene, sier Bakke. Han tilføyer at også gatene rundt blokkene er trafikkstille.
Det å være uten gjenboere betyr også mye for Bakke som kaller seg bevisst blokkbeboer.
- Jeg har ingen gjenboere her. Å ha gjenboere kan være slitsomt. Jeg hadde det da jeg bodde på Grünerløkka og Sagene. Jeg var lei det, sier Bakke.
STØY
- Det er mye lyder fra dem som pusser opp. Vi hører godt både boring og banking fra leiligheter som pusses opp. Og dette merkes ekstra godt på grunn av den store utskiftningen av beboere og generasjonsskiftet det siste året. I tillegg kommer balkongrehabiliteringen, sier Bakken.
Det har vært mye frustrasjon på grunn av at lydene bærer ekstra godt gjennom betongvegger, samt at lydene er vanskelige å lokalisere. Lydene kan kanskje komme 10 etasjer nedenfra til venstre, understreker han. Flere eldre har klaget til styret over at de må gå ut om dagen på grunn av støyproblemer inne i leilighetene. Styret i borettslaget har prøvd å begrense lydene fra oppussingsivrige naboer ved å kreve stopp i arbeidet klokken åtte om kvelden på hverdagene og ingen oppussing i helgene.
UTEOMRÅDET
På styrerommet henger en plansje med forslag til utbedring av utearealet som borettslaget disponerer. Og ønskene er mange og planene omfattende. Busker, trær, sittegrupper, trapper og murer er tegnet inn på plansjen.
- Solen kommer på balkongene først om ettermiddagen etter klokken 17. Før den tid bruker jeg «prærien», som den store plenen i kanten av området. Det er den eneste plenen som innbyr til ute- og solaktivitet selv om kanskje 200 par øyne rettes mot deg fra to femten etasjers høye blokker, sier Bakke. Busker og trær vil kunne gi bedre dekning for soltilbederne. Bakke håper at naboene er villige til å betale noe ekstra, og at borettslaget får midler fra eksisterende tilskuddsordninger for beplantning og utbedring av utearealet.