138372057_gold_.jpg

Gull varsler ikke godt

Publisert: 30. november 2008 kl 22.37
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

I et internt analysenotat til sine klienter skriver analytiker Tom Fitzpatrick at de finansielle overdrivelsene de siste årene har tvunget verdens myndigheter til å gjøre ting som aldri har vært forsøkt tidligere.
Dette vil trolig resultere i et av to ekstreme utfall; enten med sterkt økende inflasjon, eller en nedadgående spiral mot depresjon, sosial uro og muligvis krig, skriver Fitzpatrick, ifølge UK Telegraph.
- Begge deler vil føre til et rush etter gull, konkluderer han.

Ond sirkel

Analytikeren tror ikke depresjon er det mest sannsynlige utfallet i øyeblikket , men skriver:
- Vi ser allerede land i utkanten av Europa som er alvorlig presset. Noen politiske ledere har rekordlav popularitet. Det er risiko for nasjonal uro, som starter med streiker fordi folk føler seg umyndiggjort. For hver uke og måned som går, øker faren for en ond sirkel etter hvert som tilliten smuldrer bort, skriver Fitzpatrick. Og peker på ellers at det allerede er gryende tvil i markedet til enkelte utviklede lands gjeld som i dag har AAA-rating.
Analysenotatet til Citigroups kunder ble kjent dagen før terrorangrepet mot Indias finanssentrum, Mombai.

Rekordstor etterspørsel

Etterspørselen etter fysisk gull økte med 18 prosent i tredje kvartal i år, fra 963 til 1133 tonn, sammenlignet med kvartalet før, ifølge World Gold Council.
I India, som er verdens største forbruker av gull, økte etterspørselen med 31 prosent i siste kvartal. Landet importerer hvert år mellom 700 og 800 tonn gull, og står for om lag en tredjedel av den totale etterspørselen.
Etterspørselen øker forøvrig sterkt i Sveits, Tyskland og USA. Tallene viser at etterspørselen fra private investorer økte med 121 prosent, til 232 tonn.
I Europa ble det kjøpt 51 tonn gull i tredje kvartal, også ny all time high.
Økningen i såkalte identifiserbare investeringer, som innebærer kjøp av gull via børsomsatte fond eller andelspapirer i fysisk gull (bullion) bidro mest til økningen i gullsalget.

Slutter å selge

De vestlige sentralbankene inngikk en avtale i 1999 hvor de forpliktet seg til å selge mindre mengder av sine gullreserver om gangen for ikke å påvirke prisen i markedet.
De vestlige sentralbankene har gradvis redusert sine gullbeholdninger etter at gullstandarden ble opphevet i 1971.
Men nå ser det ut som det snur.
Citigroup-analytiker Tom Fitzpatrick skriver i sitt notat at det var en tabbe at Storbritannia å selge halvparten av landets gullreserver i perioden mellom 199 og 2002.
- Folk begynner å stille spørsmål om verdien på statsobligasjoner, skriver han.
Sentralbankene er som regel svært tilbakeholdne om sin virksomhet i markedet, men forrige måned bekreftet både den sveitsiske sentralbanken, SNB, og tyske Bundesbank at ikke kommer til å selge mer gull.
Den tyske sentralbanken sier at den finansielle og politiske usikkerheten gjør gullreservene viktigere enn tidligere, og at nasjonale gullreserver har en tillits- og stabilitetsbyggende funksjon for den felles valutaen i EU.

Saken fortsetter under annonsen

Kjøpes opp

Mens de vestlige regjeringer og sentralbanken har solgt gullreserver, har myndigheter i land som Russland, Kina, Iran, m.fl. økt sine andel av valutareservene i gull.
I gullmarkedet er aktørene spesielt oppmerksomme på Kina. Landet har verdens største valutareserve, men bare 1 prosent er gull.
Ifølge gulltradere i Bejing har Kina har planer om å øke sin andel av gull fra 600 til 4000 tonn.
- Hvis det er sant, er det av stor konkret betydning, sier analytiker Tom Fitzgerald hos Citigroup.

Varsler ikke godt

Gull betyr mange forskjellige ting for mange forskjellig mennesker, og har spilt en viktig rolle i utviklingen av vårt moderne pengesystem.
Men tiden med gullstandard er forbi, og bare 10 prosent av gullet brukes til industriformål.
Som investering kan det ses på som de fleste andre investeringer i råvarer, enten det er olje eller soyabønner.
Gull anses først og fremst som en forsikring mot perioder med hyperinflasjon og andre katastrofale hendelser som kan ramme verdensøkonomien.
Så får man selv vurdere om forsikringen er verdt prisen.
Hvis gullprisen går over 2000 dollar per unse er det et tegn på at den kan være det, og at mer økonomisk trøbbel kan være under oppseiling.