Gjedrem sin tur

Publisert: 12. desember 2007 kl 08.47
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- FED kuttet renten med 25 basispunkter, men markedet var likevel ikke fornøyd og reagerte med å sende børsene ned og dollaren sterkere. I dag er det Norges Bank sin tur. Markedet er delt i sin oppfatning om hva sentralbanken bør og vil gjøre. Vi tror på en renteheving på 25 basispunkter. Dersom vi får rett, tror vi den norske kronen kan trekke sterkere, skriver DnB NOR i dagens morgenrapport.

Dollar styrket

- FED kuttet som ventet renten med 25 basispukter i går i kveld. I pressemeldingen som fulgte beslutningen sa Fed at ny informasjon indikerer at veksten nå avtar som følge av en kraftigere nedgang i boligmarkedet og svakere forbruk. Videre sa de at problemene i kredittmarkedene hadde tiltatt de siste ukene. Fed holdt fast ved at det fortsatt var oppsiderisiko på inflasjonen, men sa ikke lenger at nedsiderisikoen på vekst og oppsiderisikoen på inflasjon veide opp for hverandre. De sa derimot at de ville gjøre hva som er nødvendig for å oppnå prisstabilitet og bærekraftig økonomisk vekst. Dette kan tolkes som om at Fed vil holde alle muligheter åpne og at de åpner for flere kutt. Tross kutt, skuffet Fed likevel markedet og i følge Reuters priser rentemarkedet inn nok et kutt på 25bp i januar. Mange hadde nok håpet på et større kutt, spesielt i diskontorenten, eller at Fed skulle komme med klarere signaler om veien videre. Som følge av dette falt amerikanske børser umiddelbart og den amerikanske dollaren styrket seg mot blant annet dollar og yen. EUR/USD handler i morgentimene rundt 1,468, mens USD/JPY handler rundt 111.

Gjedrem sin tur

- I dag er det Norges Bank som skal i ilden. I sin forrige pengepolitiske rapport estimerte sentralbanken en gjennomsnittlig styringsrente på 5,05 prosent i fjerde kvartal og 5,25 prosent i første kvartal 2008. En renteheving i desember og uendrede renter i januar og mars vil gi akkurat et slikt utfall. Siden den gang har kronen svekket seg betydelig og vi har fått sterke norske BNP- tall. Dette er faktorer som taler for at sentralbanken skal stå ved sin rentebane. På den annen side har vi sett tiltakende finansuro og markedet forventer ytterligere kutt fra Fed i tiden som kommer. Vi holder likevel en knapp på at Norges Bank hever renten med 25bp i dag. Markedsaktørene for øvrig virker mer usikre på utfallet, men det ser ut til at markedet i løpet av de siste dagene har begynt å prise inn større sannsynlighet for heving enn tidligere. Grunnet usikkerheten i markedet vil rentemøtet kunne gi utslag i den norske kronen uansett utfall. Dersom vi får en renteheving, som vi tror, kan dette dra den norske kronen
sterkere, skriver analytiker Camilla Viland.

Svenske kroner styrkes

- Den svenske kronen trakk sterkere etter at inflasjonstallene for november ble offentliggjort i går. Kjerneinflasjonen kom ut på 1,9 % å/å, mot ventet 1,6 % å/å. Det var primært høyere priser på energi og mat som trakk prisveksten opp. Tallene indikerer at inflasjonspresset er høyt og gir støtte til vårt syn om at det skal komme ytterligere to rentehevinger fra Riksbanken. I etterkant av Fed sitt rentemøte trakk imidlertid den svenske kronen igjen svakere. EUR/SEK handler i morgentimene rundt 9.46 og USD/SEK rundt 6,45.
Den amerikanske finansministeren, Henry Paulson er i Kina for en to dagers "strategisk økonomisk dialog". I den forbindelse har Kinas visehandelsminister i morgentimene i dag uttalt at Kina er bekymret for den effekten en svak dollar kan ha på global vekst og at de ønsker en sterk dollar. Videre sa han at Kina ikke er i mot en sterk yuan, men at en appresiering av valutaen må skje gradvis. USD/CNY handler nå på rekordlave nivåer rundt 7,375, påpeker Camilla Viland i DnB NOR Markets.

Saken fortsetter under annonsen