Garanterte tapsprodukter
Det til tross for at mange økonomiske eksperter mener at det eneste «garanterte» ved «spareproduktet» var at bankens gebyrer ble så høye at kunden kom til å lide et tap. Professor Terje Hansen sier til VG at ordningen er å regne som økonomisk svindel.
Kundene har ofte lånefinansiert sparepakken. Avisen har satt opp et regnestykke som viser at hvis kunden lånte en million kroner over fem år i den hensikt å spekulere i opsjoner slik systemet la opp til, så ville banken i denne perioden ta 185.000 i renter og gebyrer. Det gjennomsnittlige utbyttet har vært på rundt regnet en firedel av dette. Noen har fått mer, andre mye mindre. Bankklagenemnda slår fast at kundene ble så dårlig informert om mekanismene i «spareproduktet» at de ikke hadde forutsetning for å vurdere hva sluttresultatet ville bli, og at banken derfor bør erstatte tapet.
Bankklagenemnda er ikke en domstol. Nemnda var dessuten delt i sitt syn i saken, og det er et av argumentene DnB bruker for ikke å rette seg etter avgjørelsen. DnB er heller ikke den eneste banken som har solgt slike ordninger.
Etter alt å dømme vil en eller flere av de berørte kundene ta saken til retten, slik at en endelig avgjørelse senere vil falle der. Omfanget av en slik sak kan bli stor. Dine Penger avslår at 150.000 kunder kan ha tapt så mye som 10 milliarder kroner på ordningene.