G7-møtet i fokus

Publisert: 14. april 2008 kl 09.46
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- Møte for finansministrene i G7 fokuserte naturlig nok mye på finanskrisen. En spesialstudie fra "Financial Stability Forum" konkluderte bl.a. med at der er nødvendig med tøffere kapitalkrav for bankene for å sikre at de tåler finansuro bedre. I tillegg ønsker man at alle finansinstitusjoner innen utgangen av juli rapporterer om alle investeringer som er tapsutsatte. G7 endret dessuten, noe overraskende, sin omtale av valutamarkedet for første gang på fire år. Møtet uttalte bekymring for de store fluktuasjonene i valutamarkedet kunne få uheldige konsekvenser for økonomisk og finansiell stabilitet. Vi vil derfor fortsette å overvåke markedet nøye, ble det hevdet. Uttalelsene kan tolkes i retning av at man i større grad er åpen for intervensjoner - selv om vi ikke tror dette er aktuelt nå. Lederen for NBER, gruppen som bestemmer lengden på amerikanske resesjoner, Martin Feldstein kommenterte også valutamarkedet fredag. Han var klar på at enhver intervensjon ville være et feilgrep, fordi dollaren trenger å
falle mer. USA trenger å redusere sine underskudd og dollarfallet stimulerer eksporten sa han. Tross dette ønsket har USD styrket seg mot euro i løpet av helgen: EUR/USD handles nå rundt 1,57, påpeker seniorøkonom Knut A. Magnussen i DnB NOR Markets.

Deppa forbruker

- Fredagens Michigan-rapport bekreftet at amerikanske forbrukere nå er skikkelig deppa. Indeksen falt langt mer enn ventet. Nivået (63,2) er det laveste siden mars 1982 og fremtidsutsiktene er det svakeste siden slutten av 1990, da økonomien var inne i en konsumdrevet nedgangskonjunktur. Sammen med uventet høy importprisvekst og svake resultater fra General Electric (6% fall i overskuddet), bidro dette både til fall i renter og i aksjemarkedet. Den svake forbrukertilliten tilsier at forbruket vil utvikle seg enda svakere i tiden fremover. Første indikasjon på dette kan vi få i ettermiddag, når detaljhandelen for mars slippes. Det er ventet en liten oppgang, etter fall i februar. Men den labre stemningen blant husholdningene og nedgangen i sysselsettingen gjør at det ikke vil være overraskende med nedgang også i mars, mener DnB NOR Markets.

Svensk inflasjon

- I dag kommer svensk inflasjon for mars. Forrige måned var kjerneinflasjonen 2,0%, dvs. eksakt på målet, men likevel godt under Riksbankens prognoser. Samlet inflasjon havnet på 3,1%. For mars ventes det av kjerneinflasjonen skal stige til 2,1%. Det virker nå lite sannsynlig at inflasjonen vil komme helt opp til 2,9% i september - slik Riksbanken har antydet. Den svenske kronen har over helgen svekket seg noe mot euro og handles nå rundt 9,41. Et lavt utfall for inflasjonen vil kunne sende kronen videre nedover. På dagens agenda står også vareproduksjonen for eurosonen i februar. Etter en oppgang på 0,9% i januar, ventes en mer beskjeden oppgang på 0,2% denne gang. Dette er helt på linje med veksten i Tyskland og Frankrike, mens italiensk produksjon falt i februar. Trichet skal i dag tale i New York, men har vil etter alt å dømme ikke si noe nytt relatert til pengepolitikken, kun få dager siden rentemøtet i ESB, skriver Magnussen.

Japansk uro

- Referatet fra det japanske rentemøtet i mars (som ble publisert i natt) viste økt bekymring knyttet til nedturen i USA og den globale økonomien. Ett medlem mente at man nå måtte undersøke om den gode økonomiske utviklingen vil kunne fortsette. Yen har styrket seg siden fredag - sammen med sveitsiske franc - i tråd med fallende risikoappetitt som fører til at investorer går ut av carry-trades i de to lavrentevalutaene. Den japanske børsen har falt 3,2% så langt i nattens sesjon, mens Shanghai-børsen er ned 5,3%, melder DnB NOR.

Saken fortsetter under annonsen

Viktig uke

- Utover uken vil fokus rettes mot inflasjonen i UK (i morgen), i USA (onsdag) og i Kina (torsdag). Fra USA kommer dessuten de første bedriftstillitsindeksene for april denne uken, i tillegg til FEDs Beige book og flere boligindikatorer. Gjedrem taler på en konferanse i morgen, avslutter Knut A. Magnussen i DnB NOR Markets.