Frykt for stagflasjon

Publisert: 15. mai 2008 kl 09.42
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- Det kom flere positive nyheter fra det amerikanske markedet i går. Markedet pustet lettet ut over at inflasjonen var lavere enn ventet i april. Vi har fått flere indikasjoner på tiltagende inflasjon i det siste og frykten for stagflasjon har dermed økt, men, i alle fall foreløpig, ser inflasjonen ut til å være under kontroll. I tillegg la Freddie Mac, som er nest størst på boliglån i USA, frem kvartalsresultat som var bedre enn ventet. Dette styrket markedets oppfatningen om at det verste er over i kredittmarkedet og risikoappetitten økte. Dette ga som vanlig utslag i at dollaren styrket seg mot yenen og at de amerikanske børsene steg. En fallende oljepris bidro nok også her. Dollaren svekket seg imidlertid mot euroen, som var den av de store valutaene som gikk sterkest i løpet av forrige døgn. Dette var nok ikke nøkkeltallsdrevet, selv om vareproduksjonen var noe sterkere enn ventet. Etter svake produksjonstall fra Frankrike og Tyskland, var det ventet at vareproduksjonen i eurosonen skulle falle i mars.
- Tallene som kom i går viste da også at veksten i eurosonen har mistet moment. Men januar og februar var svært gode måneder, slik at vareproduksjonen i første kvartal ble ganske god. Dette gjør at BNP-veksten for første kvartal trolig også blir gansk god. BNP tallene som tikker inn fra de ulike landene i eurosonen i dag, kan bli en viktig driver av euroen i løpet av det neste døgne, skriver seniorøkonom Ole Christian Bech-Moen i DnB NOR Markets.

Problemer i England

- Etter overraskende høye inflasjonstall fra Storbritannia i det siste, var det knyttet stor spenning til publiseringen av BoEs inflasjonsrapport i går. Kort oppsummert har BoE endret prognosene sine fra februar i retning av lavere vekst fremover med nedsiderisiko og tiltagende inflasjon med oppsiderisiko. Inflasjonsforventningene er også på vei opp. Rapporten ga ingen signaler om rentekutt med det første. BoE ser for seg at likviditetspremien, forskjellen mellom interbankrenten og renten basert kun på forventet styringsrente, vil avta gradvis de nest 9 måneder, fra rundt 90 basispunkter i dag til 50 basispunkter. Dette er fortsatt langt, langt over det normale. Pundet har kun gått marginalt svakere mote euroen siden i går morgen, ifølge DnB NOR Markets.

Svekket krone

- Den norske kronen svekket seg mot euroen i løpet av det siste døgnet. Den fallende oljeprisen er nok mye av forklaringen. Den canadiske dollaren, en annen oljevaluta, har også fulgt oljeprisen svakere. I dag legges revidert budsjett for 2008 frem. Det er tvilsomt om budsjettet vil gi markedsutslag, men budsjettet synliggjør regjeringens prioriteringer og inneholder anslag, og kan sånn sett påvirke aktørers prognoser om norsk økonomi. Regjeringens prioriteringer blir ikke minst synliggjort fordi det trolig er rom for å bruke noe mer penger. Regnskapstallene for 2007 viste at det oljekorrigerte underskuddet ble langt lavere enn det som ble anslått, og da ble det strukturelle underskuddet også noe lavere enn forutsatt. Bruken av oljepenger ble dermed klart mindre i 2007, og avstanden til handlingsregelen tilsvarende større, enn anslagene i det opprinnelige budsjettet. Utover hvilke grupper og områder som eventuelt vil bli prioritert, vil nok fokus bli rettet mot de nye oljeprisanslagene. Disse bestemmer i stor grad prognosene for fremtidige inntekter, påpeker DnB NOR-analtikeren.

Dagens nøkkeltall

- Fra USA kommer det en rekke nøkkeltall i dag: Boligmarkedsindikatoren NAHB, industriproduksjon og Philly FED. Vi får også taler av FEDs Mishkin og Bernanke. Alle disse begivenhetene er potensielle dollardrivere, konkluderer Ole Christian Bech-Moen.

Saken fortsetter under annonsen