Frykt for bankkrise

Publisert: 17. mars 2008 kl 08.18
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- Fredagens store nyhet var krisefinansieringen av Bear Stearns. Tiltakene viser hvor alvorlig krisen i kredittmarkedene er og bidro til økt frykt for bankkrise. Dollaren så nye bunnivåer etter nye nødtiltak fra Fed søndag. Feds rentebeslutning tirsdag og kvartalsfremleggelser fra amerikanske banker utover uken kan bidra til ytterligere dollarsvekkelse, skriver seniorøkonom Maren Romstad i DnB NOR Markets.

Svak dollar

- I vår månedlige justering av rente- og valutaprognoser senket vi fredag prognosen for svenske renter. Vi tror rentetoppen er nådd og justerer ned styringsrenten med 25 bp på 3 måneders horisont. Vi fremskynder hevingen fra Norges Bank fra juni til april. Dette er i tråd med den nye rentebanen fra sentralbanken. I våre valutaprognoser tar vi høyde for at USD vil holde seg svak på kort sikt, men styrke seg gradvis mot JPY og EUR på lengre sikt ettersom uroen avtar, mener DnB NOR Markets.

Bankkrise

- Konsumpristallene fra USA overrasket fredag på nedsiden og var uendret i februar sammenlignet med januar. I forkant fryktet man at prisveksten skulle ta seg ytterligere opp og dermed gjøre det tyngre for Fed å levere de rentekuttene som behøves for å sparke liv i den amerikanske økonomien. Kjerneinflasjonen på 2,3% ligger fortsatt over Feds "comfort zone", men svakere tall for inflasjonen enn fryktet betyr at Fed kan være mer aggressive i rentekuttingen. Dette var et etterlengtet lyspunkt og ga umiddelbare utslag i markedene. Børsene i Europa steg på tallene og man fikk se en sterkere dollar, men optimismen viste seg å være et blaff. Kort tid etter kom nyheten om at Fed gir Bear Stearns krisefinansiering gjennom JP Morgan Chase. Dette er den største bail out av et amerikansk verdipapirselskap noen gang, men det var imidlertid ikke nok til roe investorene og Bear Stearns sin aksje falt med nesten 50%. Tiltakene viser hvor alvorlig krisen i kredittmarkedet er og indikerer at bunnen i krisen ikke er nådd. I etterkant er det blitt kjent at JP Morgan kjøper opp konkurrenten. Nyheten bidro til økt frykt for amerikansk bankkrise og rentene falt kraftig etter at nyheten ble kjent. Frykten bidro til salg av dollar, hvilket sendte dollar til nye bunnivåer. EUR/USD satte ny toppnotering på 1,5905. Nyheten om Bear Stearns skapte store bevegelser i markedene og frykten for at man vil se liknende tilfeller denne uken sendte såkalte "safe-haven assets" til rekordnivåer. Økt risikoaversjon bidro til en styrkelse av JPY og CHF. USD/JPY har i løpet av natten vært under 96. Vi har også sett nye rekordnoteringer for gull og olje, på henholdsvis $1030,80 per unse og $111,09 per fat. Søndag fikk vi flere nødtiltak fra FED. Sentralbanken kuttet diskonteringsrenten med 25 basispukter og utvidet lånevinduet, skriver Romstad.

Inflasjon

- Vi fikk fredag en noe uventet oppgang i eurosonens konsumpriser til 3,3% for februar. Justert for volatile mat- og energipriser økte prisene fra 1,7% i januar til 1,8% i februar Den europeiske sentralbanken frykter allerede for høy inflasjon og ESB står overfor et dilemma i tiden som kommer. Inflasjonen er den høyeste siden 1994, arbeidsmarkedet er stramt, mens en rekke andre indikatorer peker i retning av svakere økonomisk vekst. Økt inflasjonspress for eurosonen styrker våre prognoser om uendret styringsrente fra ESB i en stund fremover og bidro til at euroen styrket seg i forhold til en rekke valutaer. Fredag ettermiddag fikk vi store bevegelser i det britiske pundet. Depresieringen av pundet kom som en reaksjon på nyheten om Bear Stearns, dollarfallet og frykten for bankkrise, ifølge DnB NOR-analytikeren.

Saken fortsetter under annonsen

Ukens høydepunkt

- Denne ukens høydepunkt er FEDs rentebeslutning tirsdag. En rekke svake makrotall, vedvarende finansiell uro, utvidet lånevindu fra Fed og et nødkutt i diskonteringsrenten søndag trekker i retning av et nytt, stort kutt, Markedene priser inn 20% sannsynlighet for kutt på 125 bp. Vi tror Fed velger å kutte med 50 basispukter i lys av økt inflasjonsrisiko og det faktum at rentene allerede er kuttet mye. Ellers er denne uken preget av påskeferie her hjemme og en rolig uke på nøkkeltallsfronten. Det blir derimot spennende å følge utviklingen i kredittmarkedene utover uken, da flere amerikanske banker legger frem sine kvartalsresultater, avslutter Maren Romstad i DnB NOR Markets.