Fra positiv til negativ
- Banknyheter var i går ikke til hjelp for pundet og dollaren. Kronen styrket seg mot disse valutaene og mot euroen. Oljeprisen satte ny rekord. Dagens viktigste nøkkeltall er bruktboligomsetningen fra USA, skriver seniorøkonom Ole Christian Bech-Moen i DnB NOR Markets.
- Bytt "positiv" med "negativ"
- Dagens morgenrapport er nærmest lik gårsdagens, men bytt ut alle "positiv" med "negativ". Fredagen ga markedet troen på at det verste av kredittkrisen kunne være over. Vel, troen ble bevart kun over helgen. Det snudde fort fra positive kvartalsrapporter på fredag, til svake resultatfremleggelser på mandag, ledet an av Bank of America. Dette er en av USAs største banker med over 6000 filialer. Resultatet for første kvartal var 77 prosent svakere enn første kvartal 2007. Det er det tredje kvartalet på rad at resultatet nå faller for denne banken. Aksjen var ned rundt 3 prosent etter fremleggelsen av resultatet. I tillegg til den svake starten på 2008, skisserer banken et dystert fremtidsbilde: Boligmarkedet vil holde seg svakt ut året, og dette vil føre til at flere vil få problemer med betalingen av kredittkort. Banken har allerede klare indikasjoner på denne sammenhengen: Bankens tap på kredittkort øker mest i statene Arizona, California, Florida og Nevada, nettopp de statene som er blant de som er hardest truffet av boligmarkedssjokket. Dette sjokket har også rammet National City, en stor regional bank i USA. De annonserte i går at de måtte hente inn ny kapital og kraftig redusere utbytte etter store tap på blant annet boliglån. Aksjekursen falt med nesten 30 prosent, skriver Bech-Moen.
Britisk skuffelse
- Som forventet annonserte Bank of England en plan, "Special Liquidity Scheme", for å få bankene til å komme gjennom kredittkrisen. Planen innebærer at myndigheten inngår en avtale med bankene: Myndighetene tar de (usikre) verdipapiriserte boliglånene og i bytte får bankene (sikre) statsobligasjoner. Dette byttet gjelder for ett år med mulighet for en forlengelse på ytterligere tre år. Foreløpig har man satt et tak på den totale verdien av disse
statsobligasjonene: 50 milliarder pund, men dette kunne økes, hvis interessen var stor. Håpet er at bankene nå vil få større tillit til hverandre. Ikke bare har en enkelt bank selv muligheten til et sånt bytte, men den vet også at andre banker har det. Dette kan gjøre bankene igjen vil låne seg i mellom og dermed før til en nedgang i den unormalt høye likviditetspremien i markedet. LIBOR gikk imidlertid kun marginalt ned, så det ser ikke ut til at planen ga noen umiddelbar effekt. I tillegg falt britiske bankaksjer. Det virker som markedet ble noe skuffet da planen ble annonsert. Grunnen til dette er trolig at bytteavtalene ble dyrere å gjennomføre enn forventet. Bankene får ikke byttet til seg sikre statsobligasjoner gratis, påpeker Bech-Moen.
Svekket dollar
- De svake resultatene fra de amerikanske bankene førte til at dollaren igjen falt i verdi og den lunkne mottagelsen av Bank of Englands plan bidro til at pundet svekket seg. Det er disse valutaene som har svekket mest over det siste døgnet. De handles nå rundt henholdsvis 1,59 og 0,80 mot euroen. Den norske kronen har styrket seg noe mot euroen, EUR/NOK er nå rundt 7,95. Dette til tross for flere haukete uttalelser fra ESB i løpet av det siste døgnet. For eksempel mener ESBs Mersch at man må diskutere om renten bør settes videre opp og han er overrasket over at diverse markedsanalytikere snakker om at renten bør settes ned. Dette er overhode ikke påkrevd i dagens situasjon, i følge Mersch.
Ny oljerekord
- Nye utspill fra OPEC om at de ikke ser det som nødvendig å øke oljeproduksjonen og stadige bekymringer rundt oljeproduksjonen i Nigeria, i tillegg til data som viser at Kina importerer mer olje enn noen gang tidligere, førte oljeprisen opp til nok en ny rekordnotering på mandag: 117,83 dollar per fat (WTI).
Kan gi utslag
- Det ikke så mange nøkkeltall på dagens kalender, men vi får bruktboligsalg fra USA. Alle boligmarkedsindikatorer fra USA er viktige nå. Det er ventet en nedgang i antall solgte enheter. Store avvik fra konsensus vil her få markedsutslag, avslutter Ole Christian Bech-Moen i DnB NOR Markets.