Fotsatt uro
Som ventet holdt Norges Bank renten uendret i går og det kom ingen nye signaler om renteutviklingen fremover. Det ble dermed heller ingen utslag av betydning i valutamarkedet, skriver analytiker Knut Magnussen i DnB NOR Markets.
Fortsatt uro
- På tross av Feds ekstraordinære rentekutt tirsdag, er markedene fortsatt preget av risikoaversjon og stor volatilitet. Amerikanske renter svingte mye i går. 10-års statsrente falt først helt ned til 3,285 prosent - drevet av svak børsutvikling. Etter hvert tok imidlertid børsen seg opp (S&P 500 endte opp drøye 2 prosent) og dermed steg rentene betydelig (mer enn 30 basispunkter) og handles nå på 3,55 prosent. Børsoppgangen ble drevet av at New Yorks 'insurance regulator' onsdag forsøkte å presse større banker til å støtte utsatte forsikringsgarantister. Selv om det ikke er åpenbart at bankene vil gå med på dette, ble nyheten positivt mottatt av markedet. Kursen på Ambac (som ble nedgradert av Fitch på fredag) steg hele 63 prosent i går. Også de asiatiske børsene har steget i natt: Nikkei er opp 2 prosent og Hang Seng 3 prosent nå i morgentimene. På ettermiddagen i dag publiseres førstegangssøkende og bruktboligsalg for USA. Bruktboligsalg fikk en liten opptur i november, men konsensus venter en nedgang i dag. I dagens urolige markeder har boligmarkedet fått et større fokus, og overraskelser vil kunne gi utslag i markedet.
Gjedrem på stø kurs
- Norges Banks hovedstyre besluttet i går som ventet å holde styringsrenten uendret på 5,25 prosent. Visesentralbanksjef Jarle Bergo viser til en avveining mellom sterke tall her hjemme og en svakere utvikling internasjonalt enn forventet. Sentralbanken påpekte at både inflasjonen, sysselsettingen og konsumet har økt mer enn ventet. På den andre siden legger man i begrunnelsen vekt på den avtakende veksten i USA og flere land i Vest-Europa. Sentralbanken uttrykker også bekymring for bolig- og aksjemarkedet, både her hjemme og ute. Det var relativt beskjedne markedsutslag etter beslutningen, noe som tyder på at utfallet ble som markedet ventet. Vi beholder vår prognose, som innebærer at renten settes opp til 5,5 prosent etter vårens lønnsoppgjør, skriver DnB NOR Markets.
Svekket krone
- Den norske kronen svekket seg både mot euro og dollar gjennom hele onsdagen, med unntak for en liten periode rundt publiseringen fra Norges Bank. I går kveld snudde imidlertid tendensen og kronen ligger nå bare marginalt svakere mot euro enn for et døgn siden. Den svenske kronen fulgte omtrent samme mønster som den norske i går. Tall for forbrukertilliten viser at svenskene blir stadig mindre optimistiske. Dette er noe overraskende i lys av at arbeidsmarkedet fortsatt ser ut til å utvikle seg sterkt i følge tall for ledighet og sysselsetting som også kom i går. Fra eurosonen kom det tall som viste noe mindre optimisme blant bedriftene innen tjenesteyting i går. Fortsatt ligger PMI-indeksene både for industri og tjenester over 50 og indikerer dermed fortsatt ekspansjon, men at veksttakten er i ferd med å avta. Ordretilgangen i eurosonen steg i november, for andre måned på rad. Tallene er imidlertid volatile og har lite fokus i markedet, påpeker Magnussen.
Dagens nøkkeltall
- I dag får vi de tyske IFO-tallene for januar. Ved forrige publisering kom indeksen ut svakere enn
forventet, og det er ventet at nedgangen skal fortsette. Til tross for at vi og markedet venter fall, vil indeksen fortsatt ligge på et høyt nivå. Fra Storbritannia fikk vi går referatet fra rentemøtet i Bank of England i begynnelsen av måneden. Det viste at kun et av medlemmene (Blanchflower) ønsket å senke renten på dette møtet. Ferske tall viste at BNP-veksten var noe bedre enn ventet i fjerde kvartal. Det er likevel liten tvil om at renten vil bli satt ned på det kommende møtet 7. februar. Nyhetene ga relativt beskjeden utslag i pundkursen og EUR/GBP ligger omtrent uendret fra i går morges, avslutter Knut Magnussen i DnB NOR Markets.