Forventer ytterligere tilstramming

Publisert: 30. april 2008 kl 10.08
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- Norges Banks utlånsundersøkelse viser ytterligere kredittinnstramning fra fjerde kvartal i fjor til første kvartal i år. Bankene strammer inn kredittpraksisen overfor ikke-finansielle foretak, men mindre enn bankene tidligere hadde ventet. Innstramningen på utlån til næringseiendom var betydelig, og det forventes å fortsette videre inn i andre kvartal. Dette får først og fremst utslag i økt utlånsmargin og et høyere krav til egenkapital. Det er rapportert om marginal innstramning av kredittpraksis overfor husholdninger, også her var innstramningen mindre enn ventet. Makroøkonomiske faktorer og bankenes risikovilje bidro i hovedsak til et strammere kredittmarked. Når det gjelder bankenes forventninger til egen kredittpraksis fremover tror de på en ytterligere tilstramning, blant annet på grunn av forventninger om økt mislighold. I etterkant av låneundersøkelsen gikk den norske kronen svakere, selv om undersøkelsen lite trolig var hovedårsaken til bevegelsene. Den norske kronen har depresiert med 1,0 og 0,6 prosent mot henholdsvis dollar og euro det siste døgnet. Børsen falt i går og kan ha bidratt til svekkelsen, skriver Maren Romstad i DnB NOR.

Spenning før rentemøtet i USA

- I kveld er det rentemøte i USA. Siden august i fjor har Fed kuttet renten med totalt 3 prosentpoeng, og ifølge markedet er det godt mulig at bunnen i denne rentesykelen nås i dag. Markedet tror nå på en rentebunn omkring 2,00 prosent. Dette er markert opp fra midten av mars da markedet priset inn en bunn mellom 1,25 prosent og 1,50 prosent. Oppgangen bør ses i sammenheng med utviklingen i kredittmarkedene generelt, som nå synes noe bedre. Vi og konsensus venter at Ben Bernanke setter ned renten med 25 basispoeng til 2,00 prosent. Markedet på sin side tror også på rentekutt, men et kutt i tråd med konsensusforventningene er ikke fullt priset inn. Det betyr at uansett utfall i dag vil det slå ut i amerikanske pengemarkedsrenter og dollaren. Gårsdagen var preget av en generell dollarstyrkelse. Dette kan skyldes forventninger om at rentebunnen i denne omgang snart kan være nådd og at markedsaktører posisjonerer seg for en mer haukete amerikansk sentralbank på pressemeldingen i etterkant av møtet. Svake tall for amerikansk forbrukertillit bidro til å dempe dollarstyrkelsen noe. Det var spesielt svake jobbutsikter og høye inflasjonsforventninger som bidro til det svakeste nivået på indeksen siden Irak-krigen brøt ut. Et viktig spørsmål fremover er hvorvidt og i hvor stor grad den svake forbrukertilliten vil slå ut i svakere privat konsum, mener Romstad.

Svekket pund

- Pund sterling svekket seg i går. Fallet skyldes blant annet svake tall for varehandelen, hvilket kan indikere svakere etterspørsel hos forbrukerne. Sentralbanksjef Mervin King bidro også til pundsvekkelsen. Etter en noe overraskende splittelse på forrige rentemøte har noen investorer spekulert i hvorvidt Bank of England ikke kommer til å kutte renten på neste møte. Uttalelser fra King i går bidro til usikkerhet knyttet til disse posisjonene. Dollarstyrkelse og lavere risikoappetitt bidro til at valutaer som japanske yen og sveitsiske franc styrket seg i går, og spesielt mot euro.

Dette er dagen for norske nøkkeltall. Statistisk sentralbyrå legger frem tall for detaljhandel, kredittvekst, varekonsum og arbeidsledighet. Detaljomsetningen steg ganske kraftig i februar og vi venter nå en nedgang på 0,5 prosent. SSB legger også frem tall for varekonsumet. Dette ventes å utvikle seg litt bedre enn detaljhandelen fordi strømforbruket trolig økte. SSBs arbeidskraftundersøkelse viste en nedgang i arbeidsledigheten i januar til 2,3 prosent. Vi anslår 2,4 prosent i februar. Dette er i tråd med økende førstegangsregistrering og forventninger om at bunnen i ledigheten er nådd. Kredittveksten har holdt seg oppe og steg for både husholdninger og bedrifter i februar. Husholdningenes økte renteutgifter vil bidra til å dempe låneetterspørselen og bankene ønsker nok å redusere utlånsveksten. Vi venter derfor nedgang i K2, avslutter Maren Romstad i DnB NOR Markets.

Saken fortsetter under annonsen