Forbruk styrker dollar
- Overraskende gode amerikanske detaljomsetningstall for mai bidro til å løfte både dollaren og lange renter. Uttalelser fra ECB-representanter om at det neppe vil komme en serie renteøkninger fremover bidro også til å styrke dollaren i forhold til euro. Amerikanske aksjer steg, også hjulpet av et utenlandsk oppkjøpsforsøk. Sammen med en fallende yen har det bidratt til at det japanske aksjemarkedet viser oppgang nå i morgentimene. Kronen svekket seg ytterligere mot euro gjennom gårsdagen, men har styrket seg litt over natten og ligger nå omtrent på det samme nivået som i går morges. Kronestyrkelsen fant sted samtidig med en økning i oljeprisen. Oppgangen i oljeprisen kom som følge av bekymringer for at en streik mot Chevron i Nigeria kan reduseres oljetilbudet, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets.
Økt forbruk
- Detaljomsetningen i USA i mai økte med prosent fra måneden før. Det var nedgang i bilsalget, slik at omsetningen utenom biler steg enda kraftigere. I tillegg ble vekstratene for mars revidert opp. Dette var klart sterkere tall enn ventet. Trenden i omsetningen peker ned, forbrukertilliten ligger på bunnivåer, boligmarkedet er fortsatt i fritt fall og bankenes lånevilkår er strammet til. I tillegg faller sysselsettingen og arbeidsledigheten øker. Den beste forklaringen på at forbruket øker under slike omstendigheter er myndighetenes skattepakker nå her begynt å virke. Effekten av disse er ikke varige, men så lenge den økonomiske veksten holdes oppe vil oppmerksomheten rettes mot inflasjonsfaren og styrke forventingene til renteøkning. Det skjedde da også et markant skift opp i renteforventingene i USA i går og det er nå nesten fullt ut priset inn en økning på rentemøtet 5. august, skriver Aamdal.
Renter ned
- I Norge falt derimot pengemarkedsrenter i går. 3 måneders Nibor falt med 14 basiapunkter fra onsdag til torsdag og FRA-kurven falt hele veien. Det var ingen særskilte nyheter som skulle tilsi et slik fall og vi knytter nedgangen til at markedet er preget av svak likviditet og at mindre posisjonsjusteringer dermed kan gi uforholdsmessig store utslag. For én uke side var det priset inn en renteøkning i Norge allerede i juni. Nå prises det inn uendret i juni og omtrent 60 prosent sjanse for en økning i august, ifølge DnB NOR Markets.
Boligfall
- Det viktigste makrotallet for Norge var tall for igangsettingen av boliger i april. Tallene viste en sesongjustert nedgang på 37 prosent fra måneden før og nivået er halvert i forhold til samme måned i fjor. Også igangsatt areal er markert ned, dog noe mindre enn for antall boliger. Nedgangen kom etter et markant fall også i desember i fjor og viser at utbyggerne raskt tilpasser seg et mer mettet marked. Disse tallene tyder på at husholdningenes boliginvesteringer vil falle i tiden fremover og bidra til lavere BNP-vekst. Dette er stort sett også ventet blant mange prognosemakere, men nedgangen i gårsdagens tall tyder nok på en større nedgang enn de fleste har ventet. Det er likevel tvilsomt om denne nyheten var årsaken til rentefallet i Norge i går, mener Kyrre Aamdal.
Inflasjon
- I UK la Bank of England fram en undersøkelse som viste at inflasjonsforventingene har steget til rekordhøye nivåer (men undersøkelsen favner ikke høyinflasjonsårene på 1970-og 1980-tallet). Undersøkelsen var likevel ikke tilstrekkelig til å løfte pundet, og EURGBP har steget litt siden i går morges. På agendaen i dag står i første rekke de amerikanske konsumpristallene for mai. Gjennomsnittsforventingen blant 80 spurte økonomer er en økning i KPI på 0,5 prosent på måneden, den største økningen siden november. Mesteparten av denne økningen skyldes økte energipriser, og forventningene til kjerneinflasjonen er mer moderat. Avvik fra konsensus har imidlertid potensial til å gi store markedsmessige utslag, avslutter Kyrre Aamdal i DnB NOR markets.