Folkeaksjer ga kjempetap
Det er folkets selskaper, sa de borgerlige politikerne, - derfor skal folket eie aksjer der. De ville gjøre Telenor og Statoil til folkeaksjeselskaper.
Gigantkampanjer ble satt i gang. Rabatt var lokkemiddelet. Opphaussingen var størst i Telenor. Noen av politikerne, blant andre tidligere samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll (Kr.F.) snakket om folkeaksjer. Statoils konsernsjef Olav Fjell tok avstand fra begrepet folkeaksje, men selskapet inviterte til folkemøte i hjembyen Stavanger. Det var kaker, kaffe og vekkelse. Statoil-direktør Erling Øverland var så beruset av kaffeduft og egen fortreffelighet at Aftenposten skrev at han nærmet seg pinsepredikantens høyder da han skrøt av Statoil.
TAP
Men de færreste bet på, men 52.000, de fleste menn, havnet på Telenors krok. 62.000 satt fast i Statoil. Siden har oljeselskapet falt med 17 prosent (slutten av november). 24 milliarder kroner er fordunstet. Telenor har mistet syv prosent, eller 9,9 milliarder kroner i verdi siden emisjonen for et år siden. Men utdeling av bonusaksjer 4. desember gjør at de som ikke har solgt seg ut går omtrent i null. Men de er fattigere enn de hadde vært hvis de hadde beholdt pengene på bankkontoen.
Småsparerne tegnet seg for 1,25 prosent i Telenor og 6,0 prosent i Statoil.
KYNISK
Arbeiderpartiet var mot å begunstige folk flest, men Ap-regjeringen gikk inn for favorisering av småsparerne (ikke rabatt) fordi det ville øke deres kjøpsinteresse, og det ville igjen kunne virke positivt inn på etterspørselen fra institusjonene, de som forvalter den store kapitalen. En kynisk anvendelse av småfolk som lokkeduer, eller bjellesauer som det heter i markedet. Det hjalp ikke at Aksjesparerforeningen mente det var rå gambling for folk bare å satse på én aksje. Knut Boye ved Norges Handelshøyskole, læreren til svært mange av landets bedriftsledere, advarte bergenserne mot Statoil. Han påpekte at hele vår økonomi er sterkt knyttet til oljeprisen og OPECs vedtak med Saudi-Arabia i førersetet.
ORDMAKT
Språkbruken var manipulerende. Det ble sagt at Telenor hadde uflaks med sitt emisjonstidspunkt fordi markedet falt før emisjonen. Det ga Telenor mindre kapital enn forutsatt. Folk flest kan være lykkelig. De som lot seg lokke ville ha lidd større tap dersom kursen for teleaksjer hadde holdt seg til over emisjonstidspunktet. Statoil var derimot heldig med tidspunktet, mente ekspertene. En annen måte å si det på, er at folk risikerte å kjøpe på topp.
Å handle på hypete kurser er aldri fornuftig. Heller ikke når politikere er bjellesauer. Det betyr ikke at man for alltid skal holde seg unna disse selskapene. I skrivende stund kan hvem som helst kjøp Statoil med 21 prosent rabatt i forhold til emisjonskursen. Telenor får vi 14 prosent billigere. Den kunne vi ha fått nesten 30 prosent billigere på gunstigste.
Feil fremgangsmåte
Folk skulle først fått kunnskap i hva det innebærer å være investert i aksjer. Deretter kunne de blitt gjort oppmerksomme på at privatiseringen av statsbedrifter sto for tur.
Det sier John Peter Tollefsen i AksjeNorge. Han har som jobb å få folk til å spare i aksjer.