Fokus på rentemøter
- Bruktboligomsetningen fra USA var som ventet svak. BoC kuttet renten og signaliserte at det er mer i vente. Det kom flere haukete uttalelser fra ESB. I dag er det først og fremst signaler fra rentemøtene i Norges Bank og Riksbanken som er i fokus. Alle venter henholdsvis heving og uendret, skriver seniorøkonom Ole Christian Bech-Moen i DnB NOR Markets.
Svake boligtall
Bruktboligomsetningen fra USA var som ventet svak. Den falt ytterligere 2 prosent på måneden og ved dagens omsetningshastighet tar det 10 måneder å selge alle de usolgte bruktboligene. Medianprisene steg noe fra februar til mars, men har falt med mer enn 8 prosent fra mars 2007. Omsetningen har nå ligget rundt 5 millioner (annualisert) siden september, så man kan jo tolke det positivt og si at bunnen synes å være nådd. Dollaren svekket seg imidlertid noe på disse tallene. Denne boligmarkedsindikatoren var det eneste viktige nøkkeltallet som ble publisert i går, men det kom signaler fra sentralbanker som ga markedsutslag, skriver Bech-Moen.
Snakket opp oljeprisen
- Haukete uttalelser fra sentrale personer i ESB har nærmest vært en daglig hendelse i det siste. I går var det ESBs Noyer som var ute med det velkjente "ESB vil gjøre hva som trengs for å bringe inflasjonen tilbake til målet på like under 2 prosent" og han la til "sentralbanken vil endre renten hvis det er nødvendig". Mantraet begynner å få effekt på markedet. Stadig flere tenker nå på om den neste renteendringen faktisk kan bli en heving. Sammen med bruktboligsalget fra USA bidro uttalelsen til at euroen styrket seg mot den amerikanske dollaren og EUR/USD brøt 1,60 barrieren for første gang og handles nå rundt dette nivået. Noyer var senere ute med presiseringen "endringen kan gå i begge retninger", uten at det reverserte eurostyrkelsen nevneverdig. ESB ser ikke ut til å få noe hjelp til å holde inflasjonene nede fra energiprisene. For en annen nærmest daglig hendelse er nye oljeprisrekorder, påpeker Bech-Moen.
Canadisk rentekutt
- Bank of Canada kuttet renten med 50 basispunkter i går, ned til 3 prosent. Dette var som ventet. Nedturen i amerikansk økonomi går hardt ut over Canadas eksport. BoC signaliserte også at det trolig vil komme flere kutt, men de var uklare på når og hvor mye, og ulike analytikere hadde ulike tolkninger av dette. Men den canadiske dollaren svekket seg mot den amerikanske, så signalet ble tolket dit hen at det vil komme flere kutt enn tidligere ventet, mener DnB NOR Markets.
Kan skape bevegelser
- Hendelsene ovenfor viser at signalene fra sentralbanker kan bevege markedet selv om rentene ikke blir endret. Hvis dagens rentemøter i Norges Bank og Riksbanken skal få markedsutslag, må det trolig være gjennom slike signaler. Analytikerne er i alle fall samstemte i at det blir en heving fra Norges Bank, med 25 bp opp til 5,50 prosent, og at Riksbanken holder renten uendret på 4,2 prosent, ifølge DnB NOR.
- Norges Bank har signalisert med sin rentebane at renten vil bli satt opp ved dette møtet. I tillegg er inflasjonen noe høyere, og kronen har kanskje vært noe svakere, enn Norges Banks forventninger. Begge disse faktorene trekker i retning av at renten skal opp. På den andre siden har pengemarkedsrentene steget og bankenes utlånsrente økt, og de internasjonale utsiktene har blitt svekket. Men vi tror Norges Bank neppe vil avvike fra den rentebane som nylig ble lagt frem. Markedsprisene tillegger heller ikke noe særlig stor sannsynlighet for et annet utfall. De samme faktorene som taler for uendret rente i Norge gjelder også for Sverige. Riksbanken har i tillegg signalisert at renten skal holdes uendret ved dette møtet etter at den overraskende ble satt opp ved forrige. Inflasjonen er på det nivået Riksbanken har ventet og det er også veksten i Sveriges største handelspartner ØMU. Det som kan tale for i alle fall noen haukete signaler, er at veksten i fjerde kvartal i fjor ble noe sterkere enn ventet. Men på den andre siden har inflasjonsforventningene falt noe tilbake. Begge "kronene" har styrket seg noe frem mot dagens møter. Mest har den svenske kronen gått: 10 øre mot euroen i løpet av de to siste døgnene, avslutter Ole Christian Bech-Moen i DnB NOR Markets.