Flykter til euroland
For to uker siden var det 45 prosent av danske velgere som ønsker å droppe sine kroner til fordel for euro og dermed bli fullverdig medlem av den europeiske økonomiske monetære unionen.
I dag er det 52 prosent, viser en fersk måling fra Synovate.
Finanskrisen
Presset på den danske kronen, og utsiktene til større renteutgifter, som følge av finanskrisen har fått danskene til å skifte holdning overfor den felles europeiske valutaen, skriver Politiken.
- Det viser seg at folk har innsett at det koster dem penger hver dag vi står utenfor euroen. Finanskrisen har gjort det enda mer tydelig, sier Inger Støjberg som er politisk ordfører for regjeringspartiet Venstre.
Statsminister Anders Fogh Rasmussen legger nå opp til en hurtig avstemning om euroen.
Valutapress
Danske kroner er blitt et offer for den internasjonale valutakrisen som presser mindre lands valutaer etter hvert som internasjonale investorer flytter sine posisjoner over i mer sikre valutaer som dollar og sveitsiske franc og yen.
Danmark har vært nødt til å heve styringsrenten for å støtte kronekursen, mens både Norge og Sverige har kuttet i renten.
Den danske sentralbanken har også vært nødt til å kjøpe kroner i det internasjonale valutamarkedet for å støtte kronen.
- Det har vært et stort press på kronen og det er klart at sentralbanken har vært tvunget til trekke betydelige beløp av sine reserver for å støtte valutaen, sier økonom Frank Oeland Hansen i Danske Bank til Bloomberg News.
Sjeføkonom Jacob Graven hos Sydbank sier at myndighetene kan bli nødt til å heve renten ytterligere for å forsvare den danske kronen.
Helomvending
På Island tar flere og flere politikere i det regjerende Uavhengighetspartiet til orde for å vurdere fullt EU-medlemskap.
Utdanningsminister Katrín Gunnarsdóttir sier ifølge Financial Times at en EU-søknad må diskuteres i løpet av uker, ikke måneder.
De siste meningsmålingene viser at EU-medlemskap nå støttes av 70 prosent av befolkningen på Island, mot 50 prosent før krisen.