Flott med stigende boligpris
Hadde det ikke vært for at boligprisene fortsatte å stige gjennom lavkonjunkturen, kunne nedgangstidene blitt langt mer alvorlige. I tillegg til å være favorittsamtaleemne over middagsbordet, betyr stigende boligpriser at vi føler oss mer velstående. Dermed har vi lettere for å gå på shopping, noe som igjen bidrar til å holde hjulene i gang. Det er i hvert fall konklusjonen i en analyse av boligmarkedet i 13 industriland pluss 13 storbyer i disse landene. Analysen er utført av The Economist som har foretatt grundige analyser av boligmarkedene i disse landene de siste 20 årene. Norge er ikke med i undersøkelsen, men resultatene er gyldige også for det norske markedet. Prisstigningen for boliger er også ganske lik i de ulike landene. I perioden mars 2001 til mars i år steg prisene med 11 prosent i Norge, 9 prosent i USA, 15 prosent i Storbritannia og 8 prosent i Sverige.
SUNT FOR ØKONOMIEN
Når bolig, aksjer, kunst og andre eiendeler stiger i verdi, gir det en følelse av trygghet og suksess. Dermed sparer vi mindre av lønna, i tillegg gjør høye boligpriser at vi kan låne mer med pant i boligen.
- Det er en anerkjent teori at verdien på formuesobjekter påvirker etterspørselen. I Norge utgjør boligformuen en svært stor andel av folks totale formue, dermed vil stigende boligpriser bidra til økt forbruk og økonomisk vekst, sier Øystein Thøgersen som er førsteamanuensis ved Norges Handelshøyskole.
Stigende boligpriser i nedgangstider er ikke vanlig, men økonomene mener utviklingen skyldes alle rentekuttene. Dermed har økonomen klart seg bra, selv om børsene har stupt.
Rentekutt er også bra for børsen. Men utviklingen på aksjemarkedet har langt mindre innvirkning på økonomien enn utviklingen på boligmarkedet. Boligprisene påvirker økonomien mer enn dobbelt så mye som børsutviklingen, ifølge en rykende fersk amerikansk undersøkelse utført av National Bureau of Economic Research. For Norges del er utslagene sannsynligvis enda sterkere.
- Aksjeformuen er skjevt fordelt. For folk flest, både i Norge og USA, betyr aksjeverdiene mye mindre enn verdien på boligen og dermed for økonomien, sier Thøgersen.
FLERE BOLIGER
Å bygge nye boliger er dyrt, og ingen entreprenør setter spaden i bakken hvis det er usikkert om nye boliger kan selges med fortjeneste. Når etterspørsel og priser tar seg opp til et nivå som gjør at det lønner seg å bygge, vil nybyggingen vanligvis øke så lenge økonomien er i balanse.
- Det er flott med stigende boligpriser. Dagens priser gjør at det lønner seg å bygge nytt. Dermed kommer det flere nye boliger ut på markedet, noe som på sikt bidrar til å dempe prispresset, sier Hans Jacob Hansen som er direktør i Byggebransjens kompetansesenter (OPAK).
Hansen vil ikke høre snakk om at dagens priser er høye.
- Kostprisen for nybygg er 18-23.000 kroner per kvadratmeter, i tillegg kommer tomtekostnader på 2-5000 kroner. Når snittprisen for brukte boliger i Oslo ligger på cirka 19.000 kroner per kvadratmeter, er det vanskelig å snakke om høye priser. Bygger man nytt utenfor pressområdene, ligger markedsprisen fremdeles under byggekostnadene, sier Hansen.