Flere rentekutt i USA?
- Den amerikanske sentralbanken mener at man har kuttet renten nok til å avverge en større nedtur i den amerikanske økonomien. Markedet står steilt imot og tror på nytt rentekutt i desember, skriver DnB NOR Markets i sin morgenrapport.
Ny rentedom
- US Federal Reserve posisjonerer seg foran rentemøtet den 11. desember og på fredag talte Randall Kroszner. Kroszner, som har stemmerett på rentemøtene, gjentok Feds budskap fra oktobermøtet: nedsiderisikoen på vekstutsiktene er jevnt balansert med oppsiderisikoen på inflasjon. Informasjon som har kommet siden forrige møte, har ikke bidratt til å endre Kroszners syn. Det at den amerikanske økonomien nå går inn i en svakere periode, er noe Fed allerede tok høyde for når man kuttet renten med 75 prosentpoeng tidligere i høst. Feds William Poole, som også har stemmerett, kom også med et liknende budskap på fredag: det må svært svake tall til i fjerde kvartal før Fed endrer retning og kutter renten ytterligere. Dermed er det duket for full kollisjon mellom den amerikanske sentralbanken på den ene siden og markedet på den andre. I valutamarkedet var det liten reaksjon på Fed-medlemmenes uttalelser. Og i rentemarkedet prises det inn 85 prosent sannsynlighet for rentekutt i desember (riktignok ned fra 94 prosent på torsdag). Det later til at markedet slett ikke tror på sentralbanken. Flere mener man undervurderer problemene i kredittmarkedet. Spørsmålet er hvem som viker først, skriver analytiker Bjørn-Erik Orskaug i DnB NOR Markets.
Liten valutareaksjon
- Valutamarkedene reagerte altså lite på uttalelsene fra Feds medlemmer. I stedet har dollaren svekket seg mot euroen siden fredag. Noe av dette tilskrives svakere enn ventet amerikansk industriproduksjon i oktober. Mot den japanske yenen styrket imidlertid dollaren seg, noe som kan tyde på at investorer har blitt noe mer villige til å påta seg risiko.
Den norske kronen svekket seg på fredag morgen, men tok seg deretter godt inn igjen: i morgentimene i dag handler EUR/NOK på 8,03 og USD/NOK på 5,47. Kronen har falt mye på kort tid og det er ingen nøkkeltall som kan forklare at stemningen har snudd såpass kraftig fra tidligere i høst. Ofte er det slik at man kan forklare en svakere krone med lavere oljepris, lavere rentedifferanse mot utlandet eller økt finansiell uro. I mangel på særlige endringer i de to første faktorene, kan det tyde på at finansiell uro har bidratt spesielt mye den siste tiden. Generelt, ser det ut til at mange utlendinger, som lenge har sittet med positive kroneposisjoner, nå selger seg ut. Tekniske faktorer, som for eksempel såkalte stop-loss handlingsstrategier, kan ha forsterket kronesvekkelsen. Spørsmålet er hva dette betyr for Norges Bank. Den sterke kronen var den dominerende grunnen til at sentralbanken senket rentebanen i oktober. Nå som kronen er gått vesentlig svakere, er det blitt mer sannsynlig at vi får en renteheving i desember. Holder de svake nivåene seg, kan det også gå mot en høyere rentebane, mener DnB NOR Markets.
Olje og dollar
-OPEC møttes i helgen i Saudi Arabia for å diskutere organisasjonens langsiktige strategi. Kortsiktige produksjonskvoter ble ikke diskutert (det skjer i stedet på et møte i Abu Dhabi den 5. september). Den største nyheten fra møtet var at den amerikanske dollaren ble diskutert innenfor bare delvis lukkede dører. Den svakere dollaren har vært med på å drive oljeprisen opp. Men svekkelsen innebærer også at oljeprodusentenes kjøpekraft reduseres. Noen OPEC-land (inkludert Iran og Venezuela) vil at olje i stedet skal prises fra en valutakurv - noe som vil være negativt for dollaren. Saudi-Arabia vil helst ikke diskutere temaet i det hele tatt i frykt for at det i seg selv vil svekke valutaen, ifølge Orskaug.
Få nøkkeltall
- I dag er det stille på nøkkeltallsfronten. Det viktigste blir NAHB-indeksen, som måler stemningen blant amerikanske entreprenører. I morgen kommer norske nasjonalregnskapstall for tredje kvartal. Vi forventer at BNP-veksten i fastlands-Norge var på 1,3 prosent (k/k). Dette er det samme som forrige kvartal, men mer enn hva konsensus forventer (0,9 prosent i følge Reuters). I morgen får vi også referatet fra Feds rentemøte i oktober, avslutter DnB NOR-analytikeren.