Finn riktig plass på aksjetoget
Fordi du kjøpte dette bladet, må det kanskje felles et ekstra grantre i Trøndelag. Dermed blir det litt mer å gjøre på Norske Skogs papirfabrikk, som igjen gir de ansatte og aksjonærene litt mer å rutte med, slik at de kan handle litt ekstra. Dermed peker konjunkturindikatorene oppover. Det er i så fall gunstig for aksjespekulanter som investerer riktig i konjunkturforløpet. Kommer man for sent inn, kan det meste av oppgangen allerede være tatt ut. Derfor gjelder det å kaste seg om bord på riktig vogn når børstoget begynner å rulle. Siden stadig mer tyder på at nedgangstidene er over for denne gang, kan det være på tide å finne frem kalkulatoren og kanskje legge inn noen kjøpsordre på børsen.
PSYKOLOGI
På kort sikt er psykologi avgjørende for børsene. 11. september og en trist aksjevinter i kombinasjon med dårlige resultater, har skremt mange investorer. På lengre sikt vil likevel vekst og utsiktene til fremtidig inntjening avgjøre utviklingen i aksjemarkedet. Da kommer man ikke utenom de gode, gamle konjunkturene, selv om de heller ikke er helt som før.
Tidligere svingte konjunkturene opp og ned over en periode på fem til seks år. På nittitallet opplevde USA en høykonjunktur som varte i nesten ni år. Japan opplevde en like lang lavkonjunktur. Selv om syklene er mer ujevne nå, er det likevel sannsynlig at selve konjunkturforløpet er som før. Det vil si at ulike bransjer opplever vekst og økt inntjening på ulike tidspunkter i konjunktursvingningen. Sannsynligheten er stor for at vi nå står foran en ny oppgangsperiode.
- Vi har passert bunnen og er på vei opp. De siste tallene for innkjøpssjefenes forventninger i USA var overraskende positive. Denne utviklingen i USA er gode nyheter for børsene verden over, sier Jan Eiler Fleischer som er direktør i Gambak.
I det hele tatt begynner økonomene nå å se lyset i konjunkturtunnelen.
- De fleste økonomer er enige om at det verste nå er over. Det har vært en mild nedgangsperiode, noe som sannsynligvis skyldes stimulering av amerikansk økonomi i form av 11 rentekutt og skattelette, sier Nils Terje Furunes som er sjeføkonom i Gjensidige NOR.
KLASSISKE
KONJUNKTURER
Når aksjetoget øker farten på vei inn i en oppgangsfase, er det første som skjer at industrien bestiller mer råvarer mens prisene er gunstige, slik at de er klar for å møte økt etterspørsel. Dette betyr bedre tider for skogsindustrien og smelteverkene. Økt etterspørsel betyr at de etter hvert kan øke prisene, noe som vises igjen i resultater og aksjekurser i løpet av 6 til 12 måneder. I øyeblikket ligger råvareprisene på stedet hvil. Likevel har aksjer i disse bransjene steget en del på forventninger. Samtidig kommer det stadig flere signaler om at psykologien i markedet har snudd.
- Det er nå for første gang siden 11. september enighet blant ledende prognosemakere verden over om at økonomien igjen er i vekst, sier Furunes.
Når hjulene i råvareindustrien ruller fortere, øker etterspørselen etter deler og komponenter fra annen industri. Nå begynner forbrukernes optimisme og kjøpelyst å øke, samtidig som arbeidsledigheten synker. Dermed handler vi mer, og oppgangstidene forsterkes ytterligere.
Etter hvert som vi shopper mer, bedres tidene for transport og maskinindustrien. Nå merker både private og næringslivet at det går bedre. Og shopping og flere i arbeid, betyr økte skatteinntekter, noe som igjen gir økte investeringer i helse, veier og annen infrastruktur. Energiforbruket øker, og aksjer innen olje og energiforsyning gjør det bra. En indikator er at oljeprisen allerede stiger.
Utbygging og økt optimisme gir oppgang for bank- og finanssektoren. Samtidig syner bankenes tap når kundene får bedre råd. Optimisme og økende velstand gjør at byggeaktiviteten øker. Det bygges flere boliger og offentlige bygg, i tillegg må mange bedrifter utvide.
Dyktige investorer tilpasser seg dette forløpet ved å kjøpe aksjer som stiger i verdi 6 til 12 måneder frem i konjunkturforløpet.
Den siste lavkonjunkturen har vært litt annerledes enn vanlig, noe som kan ha bidratt til at den ble mindre alvorlig enn forventet.
- Forbrukerne har fortsatt å handle. Det er lager- og produksjonsnedbygging i næringslivet som har fått økonomien til å bremse denne gangen, sier Fleischer. Alt i alt kan det kanskje være på tide å øke aksjeinvesteringene igjen.
FINN GODE AKSJER
Tusenkronersspørsmålet er selvsagt hvilke aksjer det lønner seg å satse på. En del selskaper innen skogs- og smelteverksindustrien, som Norske Skog, Hydro og Elkem, har allerede steget mye. Likevel kan det kanskje være en del oppside igjen. Rådet fra en av de beste aksjeplukkerne i Norge, er som følger:
- Let blant de utbombede aksjene på Oslo Børs! Særlig innen it-sektoren er det mange selskaper som kan være undervurdert i dagens situasjon, men det gjelder selvsagt å finne selskaper som vil klare seg frem til oppgangen kommer, sier Fleischer.
Selskaper innen bransjer som vanligvis stiger lenger ut i en oppgangskonjunktur, bør også ha en del å gå på.
En analyse utført av Gjensidige NOR konkluderer med at norske aksjer foreløpig er fornuftig priset.
- Oslo Børs er sammen med London Børsen forholdsvis rimelig priset. Børsene i Tyskland og Japan er overpriset, mens de amerikanske børsene har en fornuftig prising på dagens nivå, sier Furunes. Men det gjelder å holde begrepene fra hverandre. Økonomi og børs henger sammen, men børsen styres i større grad av psykologi.
- Mange forveksler aksjemarkedet med økonomien. Og selv om børsene i USA har steget den siste tiden, tar det tid før økt økonomisk vekst slår ut i økt inntjening, noe som kan gi korreksjoner, sier Furunes.
Det gjelder altså å være forberedt på at det ennå kan gå opp og ned. Dermed kan det være fornuftig å spre investeringene ved å kjøpe på flere tidspunkter. I tillegg gjelder det å spre investeringene på flere selskaper. Kunsten er å kjøpe seg inn i tide, noe de færreste småinvestorer klarer.
Byggebransjen:
Når næringslivet trenger bedre plass, fører det til bedre tider for selskaper innen byggebransjen.
Bank og finans:
Økte investeringer og gode tider, betyr økt utlån og mindre tap.
Infrastruktur:
Økt sysselsetting og økt handel, gir flere skattekroner og offentlige investeringer øker.
Maskinindustrien:
Når konjunkturtoget får stor fart, øker investeringer i kapitalkrevende maskiner og maskinprodusentene merker oppgangen.
Konsumvare:
Bedrifter som lager forbruksvarer henger seg på etter hvert som sysselsetting og forbruk øker.
Komponentindustrien:
Bedrifter som lager deler og utstyr til industrien følger tett på.
Skogsindustri og smelteverk:
Disse bransjene utgjør lokomotivet i konjunkturene. Når andre bransjer aner oppgangstider, bestiller de mer råvarer.
USA:
Amerikansk økonomi er lokomotivet for all verdens børser, inkludert Oslo Børs.
Utviklingen i europeisk økonomi følger 5 - 6 måneder etter USA. Psykologi og børsuro smitter derimot momentant.