Finansuro påvirker rentene
- Uroen i finansmarkedene preger fortsatt rentebildet med nedgang i lange renter og økte forventninger om rentekutt, skriver analytiker Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets.
Stor volatilitet
- Det har vært stor volatilitet i dollaren de siste dagene. I går morges styrket dollaren seg en cent mot euro, men har ligget stabil etter det. Renten på 10-års statsobligasjoner falt med knappe 10 basispunkter. Rentenedgangen tilskrives av flere kommentatorer uroen i finansmarkedene. I går fikk 1 måneds libor forfall over årsskiftet, og renten steg til sitt høyeste nivå siden andre kvartal 2001, påpeker DnB NOR Markets.
- Med svake arbeidsmarkedstall holdt de lange rentene seg lave. Dollaren var i dette bilde bemerkelsesverdig stabil. I natt foredro også Fed.-sjef Bernanke og gjentok en del av de resonnementene som Kohn hadde gitt uttrykk for dagen før og åpner døren for rentekutt i desember. I rentemarkedene økte sannsynligheten for at kuttet kan bli på 50 basispunkter, men 25 pukters kutt er fortsatt hovedsynet i markedene. Norske kroner svekket seg litt mot euro gjennom dagen i går, men har i løpet av natten kommet noe tilbake, ifølge DnB NOR.
God norsk økonomi
- I går la Statistisk sentralbyrå frem sin fjerde konjunkturrapport for året. SSB anslo at BNP-veksten i år kan komme opp 5,7 prosent, noe som i så fall er den sterkeste veksten siden 1985. For neste år ventes veksten å avta markert. Dette skyldes en kombinasjon av renteøkninger, lite ledig kapasitet, svekket kostnadsmessig konkurranseevne og lavere vekst i norske eksportmarkeder. Men fortsatt høy inntektsvekst i husholdningene, stor investeringsvekst i mange fastlandsnæringer og i oljesektoren, og fortsatt god vekst i etterspørselen fra offentlig forvaltning bidrar til at veksten neste år kan bli 3 prosent og at høykonjunkturen dermed fortsetter for norsk økonomi. Statistisk sentralbyrå venter at Norges Bank holder styringsrenten på fem prosent. Bakgrunnen for det er at den for tiden høye pengemarkedsrenten i forhold til styringsrenten, en relativt sterk krone, utsikter til lavere rente internasjonalt og at presset i økonomien ikke øker ut over dagens nivå. Økningen i renteforskjellen til euro sammen med fortsatt høy oljepris bidrar til at SSB venter at kronen styrkes noe fremover. Dermed vil en lønnsvekst som ventes å komme opp i 6,2 prosent, ikke være tilstrekkelig til å bringe inflasjonen opp til målet. Med SSBs anslag ligger det an til at kjerneinflasjonen blir liggende under målet i 10 år på rad.
- SSB la i går også frem oktobertall for detaljomsetningen. Den falt litt fra måneden før til tross for en ventet oppgang. Tallene svinger til dels mye fra måned til måned og det er liten grunn så langt til å tro at forbruksveksten er i ferd med å dempes. Fra NAV fikk vi tall for registrert ledighet. Inklusive personer på arbeidsmarkedstiltak og justert for normale sesongvariasjoner, viste tallene en fortsatt nedgang. Arbeidsledigheten slik den måles i AKU har derimot stagnert (og steg litt sist måned), skriver DnB NOR-analytieren.
USA vekst svekkes
- I USA steg BNP med hele 4,9 prosent årlig rate i tredje kvartal mot første rapportering på 3,8 prosent og er den sterkeste veksten siden tredje kvartal 2003. Mesteparten av opprevideringen skyldes sterkere eksportvekst - hele 19 prosent økning i tredje kvartal. Svekkelsen i boliginvesteringene ble dermed mer enn oppveid av økt eksport. Utsiktene for fjerde kvartal er imidlertid svakere. Høye oljepriser, svekket kredittilgang og fallende boligpriser bidrar til det. Antall førstegangssøkende til ledighetstrygd steg mer enn ventet, og en økende underliggende trend peker i retning av at arbeidsmarkedet vil svekkes fremover.
Nye nøkkeltall
- I dag legger Statistisk sentralbyrå frem tall for kredittveksten i Norge. Kredittveksten for husholdningene har trukket litt ned de siste månedene og vi regner med at det fortsatte i oktober. For bedriftene kan det være at uroen i finansmarkedene har begrenset kredittilgangen noe og at den skyhøye veksten vil avta. I USA legges det frem tall for privat forbruk og inntekt og prisindeksen for det private forbruket. Ettersom Fed. fortsatt er bekymret for inflasjonen vil det være mye spenning knyttet til dette tallet. I eurosonen legges det frem et flashestimat for KPI-veksten. Med en markert oppgang for inflasjonen i Tyskland tidligere denne uken, er det grunn til å vente at også eurosoneinflasjonen trekker markert opp, avluttes Kyrre aamdal i DnB NOR Markets.