FED-referat kan gi bevegelser
- Fortsatt positiv stemning bidro til økt risikoappetitt og dermed svekket den japanske yenen og den sveitsiske francen seg. Høydepunktet på dagens agenda er referatet fra FED sitt forrige rentemøte som offentliggjøres kl. 20.00 norsk tid, skriver seniorøkonom Camilla Viland i DnB NOR Markets.
Venter engelsk rentekutt
- Den positive stemningen fra forrige uke fortsatte i går. De fleste børsene steg og kredittspreadene gikk inn. Kredittspreadene ble omsatt på de laveste nivåene på om lag 2 måneder. I valutamarkedet trakk den japanske yenen og den sveitsiske francen noe svakere på høyere risikoappetitt. En annen valuta som falt tilbake i går var det britiske pundet. Årsaken bak svekkelsen skal være spekulasjoner om at Bank of England vil kutte renten på torsdag. I følge Bloomberg priser markedet nå inn en 82 prosents sjanse for at renten kuttes med 25 basispunkter, en oppgang fra 70 prosent i forrige uke. Vi venter at den britiske sentralbanken vil kutte renten med 25 punkter på torsdag, skriver DnB NOR Markets.
- Euroen styrket seg mot yen natt til i dag ettersom japanske investorer kjøpte utenlandske høy-rente aktiva før inngangen til det nye finansielle året. Euroen styrket seg også noe mot dollar over natten blant annet som følge av spekulasjoner om at rentedifferansen mot dollar skal ytterligere ut og forbli høy over en lengre periode enn tidligere antatt, påpeker Camilla Viland.
Rentereferat
- I ettermiddag offentliggjør FED referatet fra det forrige rentemøte. Som kjent var det ikke enighet innad i gruppen om å kutte renten med 75 basispunkter. Både Richard W. Fisher og Charles I. Plosser ønsket at sentralbanken skulle være mindre aggressive. Det kan derfor bli svært interessant å lese diskusjonen og hvorfor de falt ned på den beslutningen de fattet. Markedsaktørene håper såklart at referatet kan gi noen indikasjoner på fremtidig rentesetting. Det er stor sannsynlighet for at referatet kan gi bevegelser i valutamarkedet, understreker DnB NOR Markets.
Dropper dollarbinding?
- På bakgrunn av høy inflasjon spekuleres det i om kinesiske myndigheter vil la yuanen appresiere raskere. Dette bidro til at yuanen styrket seg i går og ble omsatt på det sterkeste siden de gikk bort fra en ren dollarbinding i 2005. USD/CNY omsettes nå rett i overkant av 7.00 og det ventes i følge Reuters at valutakrysset vil omsettes til under 7.00 i løpet av dagen
De fleste gulflandene har en valutakurs som er bundet til dollaren. På grunn av disse dollarkoblingene har landene kuttet renten i takt med den amerikanske sentralbanken, til tross for et høyt inflasjonspress. Landene fører dermed en svært ekspansiv pengepolitikk. Kuwait gikk i mai i fjor bort fra en ren dollarkobling og over til en valutakurv. Det er mange som har spekulert i om de andre gulflandene vil følge etter. De øvrige gulflandene har imidlertid hele tiden benektet at de går med planer om å revaluere sin dollarbinding og hevder de kun er fokusert på arbeidet med å opprette en egen valutaunion. I går var sentralbankesjefen til de Forente Arabiske Emirater, Sultan Nasser al- Suweidi, ute og bekreftet at landets valutapolitikk står ved lag. Han sa blant annet at Emiratene ikke har noen planer om å verken revaluere eller å droppe sin dollarbinding og at en hver beslutning på valutapolitikk vil bli tatt i samarbeid med de andre gulflandene. Videre sa al- Suweidi at stigende inflasjon ikke vil ha noen påvikning på beslutninger vedrørende valutapolitikken.
- Oman, et annet gulfland, ønsker ikke å være med i en felles valutaunion. Landets sentralbanksjef sa i går at landet likevel ikke har noen planer om å endre sin valutapolitikk. Han sa at for en liten, åpen økonomi som Oman, er amerikanske dollar den sterkeste kilden til stabilitet. Dette fremmer handel og investeringer og landet vil derfor beholde dagens binding til dollar. Videre sa han at dollaren er nøkkelen til valutakursstabilitet og at sentralbanken i Oman er fast bestemt på å forsvare bindingen, avslutter Camilla Viland i DnB NOR Markets.