FED løfter stemningen

Publisert: 12. mars 2008 kl 08.29
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- Gårsdagens store nyhet var nye samordnede tiltak fra sentralbankene med mål om å bedre likviditeten i markedene. Nyheten bidro til optimisme i markedene. Børsene gikk opp og dollaren styrket seg. I Sverige kom inflasjonen ut lavere enn ventet, noe som øker sannsynligheten for at rentetoppen er nådd, skriver seniorøkonom Camilla Viland i DnB NOR Markets.

Redningsaksjon

- FED annonserte i går ettermiddag at de i samarbeid med en rekke andre sentralbanker vil tilføre markedet om lag 200 mrd USD i statspapirer for å bedre likviditeten. Papirene vil ha en løpetid på 28 dager. Pengene vil gjøres tilgjengelige gjennom ukentlige auksjoner. Den første vil ta sted 27. mars. Denne gangen vil Fed også tillate at strukturerte boliglån kan brukes som sikkerhetsstillelse for å få slikt lån. I tillegg vil Fed øke sine swaplinjer til ESB og den sveitsiske sentralbanken til inntil hhv USD 30 mrd og USD 6 mrd. (swaplinjene ble opprettet i forbindelse med den koordinerte sentralbankaksjonen i desember) På denne måten vil de sikre at nok dollar er tilgjengelig. Aksjonen er et tegn på at sentralbankene er svært bekymret for situasjonen i markedene. Nyheten førte til optimisme i finansmarkedene og børsene steg. Dollaren styrket seg på bred front etter nyheten, skriver Viland.
- Tidligere på dagen hadde dollaren nådd ny rekordsvak notering mot euro ( 1,5495 ) etter at den tyske ZEW- indeksen nok en gang overrasket på oppsiden. Hovedindeksen som måler investorers og analytikeres forventninger for økonomien steg fra -39,5 til -32,0.

Økt risikoappetitt

- Økt optimisme bidro til økt risikoappetitt og dermed var det duket for styrkelse av høyrentevalutaer som new zealandske og australske dollar. På den annen side gikk lavrentevalutaer som den japanske yenen og den sveitsiske francen svakere. Den sveitsiske sentralbanken har for øvrig rentemøte i morgen og ventes da å holde referanserammen for styringsrenten (3md Libor) i intervallet 2,25% -3,25 %. Midtpunktet er altså 2,75%, noe som innebærer at den sveitsiske renten, etter den japanske, er den laveste blant de industrialiserte landene -i hvert fall enn så lenge..., skriver Camilla Viland.

Sverige

- Svensk inflasjon kom ut lavere enn ventet. Kjerneinflasjonen, som er viktigst for Riksbanken, steg med 2,0% å/å, mot en ventet oppgang på 2,2%. Den svenske sentralbanken hevet renten overraskende på sitt forrige møte, i februar. Vi har lagt til grunn nok en heving, i sommer, ikke minst fordi den svenske sentralbanken virker være relativt aggressive for tiden. Riksbanken har også indikert at ytterligere renteheving er en mulighet, selv om sannsynlighetsovervekten heller mot at rentetoppen er nådd. Gitt at inflasjonstallene overrasket på nedsiden for andre måned på rad, og ligger under Riksbanken anslag, er risikoen for vår renteprognose klart på nedsiden - altså at det skal bli vanskeligere for sentralbanken å heve renten ytterligere. På bakgrunn av inflasjonstallene svekket den svenske kronen seg noe mot blant annet euro. Valutaen har i ettertid hentet seg inn igjen og EUR/SEK noteres nå til omkring 9,39.
- Før publiseringen av inflasjonstallene holdt visesentralbanksjef Irma Rosenberg en tale om svensk pengepolitikk. Her sa hun at nøkkeltallene som har kommet i etterkant av forrige Riksbankmøte stort sett har vært i tråd med bildet som ble tegnet i den siste pengepolitiske rapporten. Som kjent fra referatet, har Rosenberg et noe mer pessimistisk syn på hvor store konsekvensene av den finansielle uroen kan bli, enn hva som kommer frem i den pengepolitiske rapporten. Dette baserer seg primært om risikoen for en svakere internasjonal utvikling og de konsekvenser dette kan ha for den realøkonomiske utviklingen og inflasjonen i Sverige, avslutter DnB-økonomen.

Saken fortsetter under annonsen