138370512_euro_.jpg

Euro i fritt fall

Publisert: 20. april 2009 kl 10.25
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

Normalt styrker dollaren seg mot euro når aksjemarkedene stiger. Men det har ikke vært tilfellet de siste døgnene.

Dollaren har styrket seg med 0,8 prosent mot euro siden fredag morgen, skriver DnB NOR Markets i sin morgenrapport.

- Utviklingen synes å henge på usikkerhet knyttet til fremtidig pengepolitikk fra ECB og frykt for at det ikke gjøres nok for å støtte økonomien i eurosonen, skriver meglerhusets seniorøkonom Camilla Viland.

Uening on renten

Saken fortsetter under annonsen

På onsdag sa ECB medlem Axel Weber at sentralbanken ikke bør senke rentene under 1 prosent.
I ett slikt scenario frykter han at bankene ikke vil ha noe insentiv til å låne hverandre penger og dermed kan pengemarkedene kunne stoppe opp.

Andre ECB medlemmer, som George Provopoulos fra Hellas og Athanasios Orphanides fra Kypros, har imidlertid indikert at de vil støtte kutt til under 1 prosent.

- Det er dermed en oppfatning i markedet om at den europeiske sentralbanken, ECB, ikke er enige om veien videre. Sentralbanksjefen Trichet prøvde på fredag å dempe disse bekymringene ved å si at sentralbanken må gjøre alt som er mulig for å bidra til økt tillitt og at all usikkerhet tilknyttet pengepolitikken vil utstette en bedring for den europeiske økonomien. Uttalelsene ble tolket i retning av at sentralbanken vil kutte rentene ytterligere på neste rentemøte, den 7. mai, skriver Viland.

Kvantitativ lettelse

På dette møtet vil ECB også si hva de vil gjøre med tanke på kvantitative lettelser. De fleste markedsaktører forventer at sentralbanken vil sette i gang med slike tiltak, men det er stor usikkerhet knyttet til hvordan og hvor omfattende tiltak som vil komme.

- Denne usikkerheten tynger euroen. En annen faktor som var negativ for euroen på fredag var nyheten om at Moodys kan komme til å kutte Irlands kredittrating. Byrået sier at Irland sin rating kan kuttes innen tre måneder ettersom byrået frykter at landet skal komme ut av finanskrisen med vesentlig svakere vekstutsikter samt høyere gjeldsbyrde. Tidligere har både Standards & Poors og Fitch nedgradert Irlands rating, påpeker DnB-analytikeren.

Sterkere krone

Saken fortsetter under annonsen

Også den norske kronen har styrket seg mot euro siden fredag morgen.

- Dette skyldes trolig til stor del den nevnte eurosvekkelsen. Kraftig oppgang på Oslo Børs og en noe høyere oljepris kan også ha vært positivt for den norske kronen, ifølge Camilla Viland.

En amerikansk dollar noteres nå til 6,74 kroner.

En euro noteres til 8,76 kroner.

Mot dollar koster euroen nå 1,2984 USD.

Saken fortsetter under annonsen

Tre måneders NIBOR-rente er mandag morgen satt til 2,83 prosent.