Energimarkedet - Kraftleverandørene lurer deg

Publisert: 26. juli 2002 kl 10.27
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

Siden 1998, har Konkurransetilsynet drevet med rapportering av standard variabel kraftpris. For at det skulle være enkelt for forbrukerne å skille mellom de dyre og billige leverandørene. Men nå tyder mye på at det snart er slutt. Videreføringen av kraftprislisten er ute på høring. Forsvinner den blir det ditt eget ansvar å finne den billigste. Og når det i dag finnes bortimot 140 forskjellige leverandører, sier det seg selv at det vil bli alt annet enn enkelt. Men bransjen er glad. «Listen fungerer ikke lengre etter sin intensjon, den er misvisende» hevder de. Kritikken går blant annet på at enkelte aktører har misbrukt prisrangeringen i markedsføringen. Det er blitt opplyst en pris, samtidig som kundene har fått en annen.

Listen har fungert så dårlig at flere av «de store» ikke lenger står på listen over landsdekkende kraftleverandører. Selv om de leverer kraft over hele landet. Det kan virke som om at det er bedre å være ute av listen, enn å bli plassert nederst.

Forbrukerrådet reagerer sterkt på at man nå er i ferd med å redusere forbrukernes rettigheter. Rådet mener det blir umulig for forbrukerne å få oversikten over kraftprisene dersom listen forsvinner. Elektrisitet er et «nylig liberalisert lavinteresseprodukt», hvor enkle sammenligninger er helt nødvendig i et relativt uoversiktlig marked, forklarer de i et høringssvar.
ULIKE PRODUKTER
Siden Konkurransetilsynet startet med å kartlegge prisoversikten, har det vært store endringer i kraftmarkedet. Tidligere hadde vi en situasjon hvor svært få i det hele tatt tenkte på å skifte strømleverandører. Og enda færre skiftet. Nå er situasjonen slik at ca. 250.000 kunder har skiftet til en annen leverandør (etter hva Konkurransetilsynet kjenner til). I tillegg har vi nå et marked hvor flere og flere aktører forsøker å skille seg ut fra de andre aktørene ved å tilby unike produkter. Gjerne med en slags form for prisgaranti. Noe som igjen fører til at det er vanskeligere å sammenligne produktene. En strategi som er velkjent fra andre bransjer. Det er vanskeligere å skifte leverandører når de ikke kan sammenlignes.

Man skulle da tro at problemet med listen fra Konkurransetilsynet er at den ikke viser priser som er interessante for folk flest. At utviklingen har løpt fra den. Men dette benekter Arild Johansson i Konkurransetilsynet.

- En måling fra rundt årsskiftet viste at rundt 90 prosent av kundene fortsatt hadde standard variabel kraftpris, sier han. Men han påpeker at det stadig kommer nye produkter. Noe som naturligvis gjør det vanskeligere å sammenligne prisene.

- Dette fører til at det blir litt vanskeligere for oss å fortsette med listen. I alle fall med den formen den har i dag, sier Johansson.
IKKE TILLIT
Og skulle det vise seg at Konkurransetilsynet velger å legge ned listen er det flere som vil være fornøyde. Hovedsakelig strømleverandørene og deres interesseforeninger. Enkelte strømleverandører er faktisk så imot rangeringen av de landsdekkende leverandørene, at de har valgt å definere seg vekk. Oslo Energi er en av disse. Informasjonssjef Kjell Stamgård i Oslo Energi forteller at de ikke lenger er på listen over landsdekkende leverandører, da de mener at den ikke er relevant i forhold til de produktene som leveres i markedet. Selskapet leverer fortsatt kraft til hele landet. Det var kun en praktisk årsak som gjorde at de trakk seg fra den landsdekkende listen. Han kjenner ikke til at de noen ganger har sagt nei til en kunde. Uansett hvor kunden bor. De har rett og slett definert seg ut av listen.

- Vi ønsker ikke å stå oppført på en prisoversikt som vi ikke har full tillit til. Vi har tillit til Konkurransetilsynet, men vi mener at listen blir benyttet på en måte som ikke er etter den opprinnelige hensikten. Enkelte firmaer fører opp en meget lav kraftpris på det variable produktet, men når kunden kommer til kjøpsøyeblikket så viser det seg at svært mange av disse kundene havner over på et annet produkt. Et produkt som gjerne har en helt annet pris, og som etterkalkuleres. Jeg snakker her om produkter som Garantikraft og Markedskraft, forklarer Stamgård.
PRATET OVER
Johansson er enig med Stamgård på enkelte punkter. Blant annet at enkelte leverandører før nyttår ble oppført med en pris som kundene ikke fikk nyte godt av.

Saken fortsetter under annonsen

- Er kundene blitt «pratet» over på andre produkter når de har henvendt seg til kraftleverandøren?

- Jeg sier ikke det, men det er en mulighet for at det er det som har skjedd, sier Johansson. Han forklarer at listen nå er endret, slik du bare blir oppført med standard variabel kraftpris dersom over 50 prosent av kundene har dette produktet. Men han ser at oversikten fortsatt kan være noe misvisende

- Listen kan til en viss grad være misvisende, da leverandører ved å omdefinere standardproduktet enkelt kan la være å stå på listen over landsdekkende leverandører. For eksempel fordi de har en høy pris, sier Johansson.

Nå skal det være sagt at leverandørene slett ikke kan unngå å bli rangert selv om de velger ikke å være landsdekkende. Etter nyttår har Konkurransetilsynet oppgitt lister som viser alle kraftleverandørene rangert etter pris, og hvor de landsdekkende kun er markerte. Ser man på noen av de store, hvor merkelig nok ingen av disse er avmerket som landsdekkende, har de ikke kommet spesielt godt ut av rangeringen. Oslo Energi som nummer 72, BKK som nummer 42 og Tindra som nummer 76. Dette motiverer neppe til en sammenligning med andre aktører.
PRIVATE AKTØRER
Spørsmålet er om hvordan markedet vil fungere dersom strømrangeringen forsvinner. Hvor skal forbrukerne hente informasjon? Kraftbransjen mener at det finnes gode alternativer i private aktører. Informasjonssjef Vidar Kildahl i Energibedriftenes landsforening (EBL), sier at dette slett ikke er en bransje som er redd for å bli målt.

- De som konkurrerer i markedet vil alltid være interessert i å få oppgitt sine priser, men de fleste vil nok ønske at listen blir noe mer dynamisk og mangfoldig enn den enkle listen Konkurransetilsynet lager. Vi har vært helt entydig på at det er på tide at Konkurransetilsynet avvikler hele greia. Det må gjerne være andre lister, men det må ikke være lovpålagt å delta. Vi mener at kraftmarkedet nå fungerer så bra at det ikke er nødvendig med denne halvstigmatiseringen av bransjen. Dette er en særordning. Det er ufornuftig, urimelig og ulogisk at kraftbransjen ikke skal overlates til markedet slik som alle andre bransjer, uttaler Kildahl.

I tillegg til at Forbrukerrådet i sitt høringssvar har tatt til orde for at lovpålagte prissammenligninger også kan være en nødvendighet innenfor andre næringer, på grunn av «stadig mer komplekse markeder», har de tatt tak i uttalelsene om at det i dag finnes fullgode private rangeringer. Deres svar viser at rangeringene foretatt av private i hovedsak bygger på listen fra Konkurransetilsynet. I realiteten betyr dette at du blir nødt til å lete lenge etter kraftprisrangeringene dersom Konkurransetilsynet legger ned sin liste. Forsvinner listen, vil det bety at de som driver den private rangeringen må innhente informasjonen selv. Det koster, og spørsmålet er hvor de da skal hente pengene fra. Det opplagte svaret er brukerne. Altså deg. Det er naturlig at det blir du som må betale for å få tilgang på rangeringen. Hvor interessant er det når man bare kan spare 300, 400 kroner i løpet av et år på å bytte leverandør? Er det da en fare for at færre vil bytte? Det gjenstår det å se.