En urolig uke
- En urolig uke avsluttet med børsnedgang. Økt risikoaversjon bidro til å styrke yen og den sveitsiske francen mot dollar. Den norske kronen falt derimot litt tilbake etter den kraftige styrkelsen vi så på torsdag, skriver analytiker Camilla Viland i DnB NOR Markets.
Urolig
- Fredag var nok en urolig dag i finansmarkedene. Amerikanske børser endte uken i rødt. En årsak bak nedgangen var at American Express varslet om stadig flere mislighold på kredittkort. Dette kan indikere at betalingsproblemene sprer seg i USA og markedsaktørene frykter nå en kraftig nedgang i privat forbruk. Det virker nå som mange mener USA nå er inne i en resesjon, til tross for at Ben Bernanke på torsdag sa at vi ikke er der enda. Bernanke sa også at sentralbanken er klar til å kutte rentene aggressivt for å forhindre en kraftig nedkjøling av amerikansk økonomi.
Også i Europa herjer frykten og Oslo Børs har hittil i år falt mer enn 10 prosent. Til tross for lav appetitt på norske aksjer virker det som om interessen for norske kroner har holdt seg. Kronen har styrket seg både mot euro og mot dollar siden årsskiftet. Etter torsdagens kraftige styrkelse tok imidlertid kronen en pust i bakken fredag og gikk noe svakere gjennom dagen. EUR/NOK omsettes i morgentimene rundt 7,82. Også den svenske kronen svekket seg noe mot euro på fredag, skriver Camilla Viland.
Risikoaversjon
- På bakgrunn av høy risikoaversjon vil investorer ut av carry trades. Dette er handler der investorer låner i lavt forrentede valutaer som JPY og CHF for å plassere i valutaer med høyere rente. Dette er hovedårsaken til at både den japanske yenen og den sveitsiske francen styrket seg mot blant annet dollar på fredag.
Pundet på sin side fortsatte den svake utviklingen og nådde på fredag nye rekordnivåer mot euro. På det svakeste handlet kursen rundt 0,759. Den viktigste årsaken bak svekkelsen er et generelt negativt sentiment for det britiske pundet. I tillegg kom det fredag vareproduksjonstall for november i Storbritannia som var svakere enn ventet.
Gull i 1000
- Rekordhøy import og høye oljepriser bidro til at det amerikanske handelsbalanseunderskuddet kom ut høyere enn forventet i november. Underskuddet steg med mer enn 9 prosent og er nå på det høyeste nivået siden september 2006. Til tross for skuffende tall, reagerte ikke dollaren nevneverdig. EUR/USD noteres nå rundt 1,48.
Gullprisen steg fredag og på det høyeste ble et unse gull omsatt for omkring 900 dollar. Det er bekymring for fremtidig utvikling for den amerikanske økonomien og dollaren som er hovedgrunnen til at gullprisen stiger. I følge en undersøkelse gjort at London Bullion Market Association (LBMA) venter nå majoriteten av analytikerne (14 av 24) at gull vil nå 1000 dollar per unse i løpet av året. LBMA forventer at gull i snitt vil omsettes til 862 USD/ unse i 2008, mener DnB NOR markets.
Viktige resultater
- Denne uken fremlegger flere av de store amerikanske bankene sine regnskapstall for fjerde kvartal 2007. (blant annet Citigroup tirsdag, (JP Morgan Chase onsdag og Merrill Lynch torsdag). Dersom tapene overstiger forventningene og vi får nye store avskrivninger, vil nervøsiteten i markedene trolig vedvare. Dersom tapene er mer i tråd med forventingene antar vi at svingningene i markedene kan avta noe og at vi vil se noe økt risikoappetitt. En slik utvikling kan medføre en svakere yen og en sterkere dollar, påpeker Camilla Viland i DnB NOR Markets.
- Foruten resultatfremleggelsene så er detaljhandelstall (tirsdag) og inflasjonstall (onsdag) fra USA blant de viktigste nøkkeltallene på kalenderen denne uken. I tillegg så taler Bernanke på torsdag om de økonomiske utsiktene. Talen kan gi ytterligere indikasjoner på hva vi kan vente fra den amerikanske sentralbanken i tiden som kommer, avslutter Viland.