En pust i bakken
- Siden i går er euroen litt svakere mot dollar og litt sterkere mot norske kroner. Kronen svekket seg i går mot de fleste viktige valutaene, med unntak for sveitserfranc. Bevegelsene var likevel moderate. I USA åpnet aksjemarkedet opp etter kraftig fall fredag. Det var likevel ikke nok til å hindre at aksjene på Oslo Børs falt med 1,6 prosent. Utover mandagen falt imidlertid de amerikanske aksjeindeksene tilbake. Hovedindeksene S&P 500 og Dow Jones Industrials endte likevel i pluss, mens teknologiaksjene endte litt ned. I obligasjonsmarkedet falt lange amerikanske statsrenter rundt 4 basispunkter. Fortsatt frykt for et mer markert økonomisk tilbakeslag og de sterke forventingene om rentekutt fra fed. var fortsatt viktige temaer i den amerikanske sesjonen. I fravær av viktige økonomiske nøkkeltall rettes ofte interessen mot andre forhold. I går ble episoden mellom USA og Iran i Hormuz-stedet i helgen trukket frem, men en nedgang i oljeprisen tok brodden av konflikten. Alt i alt var markedene rolig etter de store endringene fredag forrige uke. Valutamarkedet fredag var imidlertid relativt stabilt sammenliknet med obligasjons- og aksjemarkedene, skriver analytiker Kyrre Aamdal.
Europa
- I eurosonen ble det i går lagt frem tall for sentimentet i desember. Samlet var indeksen marginalt ned, men ble likevel bedre enn ventet. Selv om sentimentet er svekket de siste månedene, er nivået fortsatt godt over det langsiktige gjennomsnittet. Dagens nivå skulle tilsi en BNP-vekst rundt tre prosent, noe som er godt over trendveksten for BNP. Men indeksen har en lang periode ligget høyere enn det BNP-veksten skulle tilsi, og sentimentet nærmer seg nå et mer rimelig nivå i forhold til produksjonsutviklingen. Det var i første rekke innenfor næringene detaljhandel og bygg og anlegg at indeksen trakk ned. Også forbrukertilliten for desember i eurosonen viste nedgang i går, og indeksen er nå på et nivå som samsvarer med en forbruksvekst på i underkant av 2 prosent. Indeksen kom ut litt svakere enn ventet. Forbrukertilliten trender ned i alle de store EU-landene, og bildet er svakest i Italia. Nedgangen i forbrukertilliten kommer til tross for et stadig bedre arbeidsmarked. I november falt antall arbeidsledige med 78.000 fra måneden før. I Tyskland falt ledigheten ytterligere i desember. Litt svakere styringsfart har så langt ikke stanset nedgangen i arbeidsledigheten og arbeidsmarkedet strammes til. Det kan få konsekvenser for lønnsutviklningen. Denne samlingen med nøkkeltall fra eurosonen greide likevel ikke å flytte markedet, og tyske statsobligasjoner endte uendret fra dagen før, påpeker DnB NOR Markets.
Nøkkeltall
- I dag legger Statistisk sentralbyrå frem månedlige tall fra arbeidskraftundersøkelsen. Sist måned steg overraskende arbeidsledigheten fra 2,5 prosent til 2,6 prosent. Tallene er tre måneders gjennomsnitt. Samtidig har det vært en temmelig jevn nedgang i antall registrerte arbeidsledige og antall personer på arbeidsmarkedstiltak. Vi venter derfor at AKU-ledigheten etter hvert vil falle noe mer. Det synes også å være konsensusoppfatningen. Industriproduksjon for november legges også frem. Denne steg markert sist og det vil ikke være overraskende om den viser nedgang nå. Denne indeksen har de siste årene hatt mer dempet betydning for markedet, dels fordi tallene svinger mye fra måned til måned. I USA legges det frem tall for pending home sales som er en god, ledende indikator for bruktboligomsetningen. Negative tall vil neppe overraske. Det legges også frem uketall i USA for detaljomsetning og forbrukertillit. I eurosonen legges det frem tall for detaljhandelen i november. Disse var svake sist, og det ventes oppgang nå. I Tyskland er det duket for industriordre i november. Også dette er volatile tall, som falt sist og ventes opp nå, avslutter Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets.