Dyre boliger ned 20 prosent

Publisert: 20. september 2002 kl 11.52
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

Frykten for å bli den siste idiot i markedet, styrer utviklingen for de dyreste boligene. Eiendomsmeglerne melder nå unisont om et vanskeligere marked for boliger på øverste hylle. Utviklingen merkes raskest i Oslo-området, der meglerne melder om fallende pris og betydelig lavere omsetningshastighet.

- Det er tyngre å selge dyre boliger nå. Vi selger likevel det vi får inn, men omsetningstiden er cirka halvannen gang lenger nå enn for ett års tid siden, sier Kjell Thomassen som er administrerende direktør i DnB Eiendom.

Meglerne må også helle kaldt vann i blodet på en del selgere med urealistiske prisforventninger. I tillegg er det en del takstmenn som ikke har fått med seg utviklingen i markedet, slik at takstene settes for høyt.

PRISKUTT I OSLO

- Det er vanlig å måtte kutte 10 til 20 prosent i forhold til takst for å få solgt. Og en bolig som gikk for cirka seks millioner for ett år siden, går nå for et sted mellom fem og fem og en halv million, sier advokat Tom Johnsen i Sem og Johnsen. Når potensielle kjøpere ser at naboeiendommen er solgt 20 prosent under takst, forventer de et tilsvarende kutt før de er interessert. Dermed trekkes hele markedet ned.

Å lokke folk på visning, er heller ikke enkelt.

- Det må gjerne mer enn en annonse til. Og regn med at det tar to til tre måneder å få solgt, sier Johnsen. Det er også verdt å merke seg at boligannonsene blir større og større. Helsides annonser er siste og dyreste forsøk på å trekke folk.

Saken fortsetter under annonsen

FRA BØRS TIL BOLIG

Omsetningen av de feteste boligene, styres i større grad av børs og psykologi enn reelle behov.

- Vi merker at en vanskelig børs slår ut for boliger med pris fra syv millioner og oppover. Samtidig er både kjøpere og selgere i dette markedet i de fleste tilfeller godt etablert. Dermed har de god tid, sier advokat Torbjørn Ek i meglerfirmaet Ek. Meglerne har foreløpig ikke merket noe til boligeiere som må selge fordi bankene krever det. Men hvis en slik situasjon skulle oppstå, vil prisene raskt kunne falle mer.

- Selgere med kort tidshorisont må regne med å slå av et par millioner på takst, sier Ek.

De aller ypperste boligene motstår foreløpig presset.

- Beliggenhet er viktigere enn noensinne. Kommer du med en klassisk villa med søyler på Vindern eller en solrik strandeiendom på Bygdøy, går det fremdeles unna, sier Johnsen.

Meglere i de andre storbyene, melder også om et tregt marked.

Saken fortsetter under annonsen

BLANDET I VEST

Markedet for dyre villaer er mettet i Bergens-området. Og meglerne melder om fallende priser.

- Vi opplever fallende etterspørsel for boliger over tre millioner kroner. De to siste årene vil jeg anslå at prisen på eneboliger i denne prisklassen har falt med cirka 20 prosent. Og vi forventer at trenden skal fortsette ennå en stund, sier Gerhard Lygre som er daglig leder i Fana Sparebank Eiendom.

Hos DnB Eiendom i sentrum opplever de ikke fallet like sterkt.

- Vi må likevel helle kaldt vann i blodet på mange selgere. Prisoppgang har det ikke vært de to siste årene, og det er et visst press nedover. Omsetningstiden har også økt med et par måneder, sier Sveinung Minde som er faglig ansvarlig for DnB Eiendom i Bergen.

Fallet i Bergen forklares med at eldre og velbeslåtte huseiere i økende grad nedprioriterer plenklipp og vedlikehold til fordel for leilighet i asfalterte omgivelser.

- De siste årene er det bygget mange gode leilighetsprosjekter. Kjøperne av leiligheter er ofte selgere av villaer, noe som har mettet markedet for slike boliger, sier Lygre.

Saken fortsetter under annonsen

I oljebyen er eiendomsmarkedet fremdeles oljesmurt.

- Er beliggenheten god, går det fremdeles greit å selge dyre eiendommer. Vi har faktisk opplevd en prisstigning på 5 - 7 prosent på slike eiendommer siste året, sier daglig leder Jan Varhaug i DnB Eiendom Rogaland. Men omsetningstiden øker.

- Omsetningstiden er doblet. Før gikk det unna på fem uker, nå tar det gjerne ti. Og kjøpere med god økonomi er mer kresne enn noensinne. Beliggenhet er helt avgjørende, sier Varhaug.