138370883_dolla.jpg

Dollaren styrter

Publisert: 20. mars 2009 kl 09.52
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

Kursen på amerikanske dollar faller kraftig etter sentralbanksjef Ben Bernanke har startet opp seddelpressen igjen for å finansiere oppkjøpet av amerikansk gjeld.

I løpet av det siste døgnet har valutaen svekket seg 4 prosent mot japanske yen, og med nesten 3 prosent mot norske kroner.
Dollaren noteres fredag morgen til 6,30 norske kroner.

- Det er tydelig at trykking av penger og rentenedgang ble oppfattet å være negativt for dollaren, selv om tiltakene kan vise seg å bidra til et oppsving i økonomien etter hvert. Dessuten er det rimelig å vente at andre land vil ty til lignende tiltak, skriver seniorøkonom Knut Magnussen i DnB NOR Markets i dagens morgenrapport.

Supervalutaen

Den norske kronen får i øyeblikket stor oppmerksomhet i utlandet etter at en rekke utenlandske aktører har utropt kronen som verdens sterkeste valuta i øyeblikket.
Ifølge Financial Times skriver at norske kroner den nye "sveitserfranc", storbanken HSBC mener kronen er verdens sterkeste valuta, og meglerhuset Goldman Sachs spår kronekursen opp 14 prosent i løpet av de neste seks månedene,

Oljevalutaen

Ifølge DnB NOR Markets er de flere grunner til at den norske valutaen er i medvind for tiden.
- ¬Høyere oljepris, blant annet som følge av svakere dollar, kan være en faktor. Andre råvarevalutaer, som kanadiske og australske dollar, styrket seg også i går. Kronen fremstår som attraktiv, både som følge av våre solide statsfinanser og utsikter til et noe høyere rentenivå enn de fleste andre land fremover. Dette bidrar til økende interesse blant utenlandske investorer, skriver Magnussen.

Saken fortsetter under annonsen

Krise for Asia

Asiatiske land frykter at en svakere dollar vil påføre tap på flere hundre milliarder kroner de har plassert i statspapirer.

Kina og Japan satt på amerikanske statspapirer pålydende 1375 milliarder dollar (rundt 8.700 milliarder kroner) ved utgangen av januar, skriver Dagens Næringsliv.

- De amerikanske budsjettunderskuddene er enorme. Det er årsaken til at særlig land i Øst-Asia, som har finansiert underskuddene er bekymret. Hva vil skje hvis den amerikanske dollaren faller 40 prosent i verdi? Sentralbankene vil tape enorme beløp, sier Thailands tidligere finansminister Chalongphob Sussangkarn, som leder en offentlig tenketank.

Flukt mot gull

- Sett i lys av størrelsen på de kvantitative lettelsene (pengeinnsprøytninger) som foretas over hele verden, kan investorer bli nervøse og velge å søke tilflukt i råvarer i tillegg til gull inntil den globale etterspørselen stabiliserer seg. Dette kan føre til stagflasjon og kjøpekraften vil svekkes, skriver strateg Mun Hon Tham hos Daiwa Securities.

Gullprisen har steget med 180 dollar per unse siden Bernanke offentliggjorde Federal Reserves nye planer onsdag ettermiddag.

Saken fortsetter under annonsen


Norges beholdning av amerikansk statsgjeld var 62 milliarder (cirka 426 milliarder kroner) per desember 2008.

Ben snakker

Senere i dag skal sentralbanksjef Ben Bernanke gi en redegjøelse for FEDs nye låneprogram som er rettet mot bil- og kredittkortlån (TALF).

Obama-administrasjonen anser dette som et av de viktigste tiltakene for å bedre situasjonen for vanlige folk, og er villig til å bruke inntil 1000 milliarder dollar får å sikre folks tilgang på kreditt.

Bernanke vil trolig også komme med noen kommentarer som kan bidra til å bremse fallet i dollarkursen.

Følg valutakursene her.

Saken fortsetter under annonsen