Dollaren styrkes

Publisert: 6. desember 2007 kl 08.37
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- Den amerikanske dollaren styrket seg markert i løpet av gårsdagen, godt hjulpet av en overraskende sterk arbeidsmarkedsrapport (ADP). Både aksjemarkedet og de lange rentene fikk et løft. I dag rettes fokus mot rentemøtene i eurosonen og Storbritannia, skriver analytiker Knut Magnussen i DnB NOR Markets.

Overraskelse

- Gårsdagens ADP-rapport var en stor overraskelse. Det var ventet at rapporten ville indikere en oppgang i sysselsettingen på 50.000, mens utfallet ble hele 189.000. Dette indikerer at fredagens payroll tall kan bli langt bedre enn det anslagene så langt har antydet. Tross usikkerheten i sammenhengen mellom ADP og payroll, virker det nå svært sannsynlig at payroll vil havne over 100.000. I så fall tror vi det kan utelukkes at FED vil sette renten ned med mer enn 25 basispunkter. på tirsdagens rentemøte. Reviderte tall for lønnskostnader og produktivitet i tredje kvartal viste større fall enn ventet for kostnadene og høyere vekst enn antatt for produktiviteten. Også dette var dermed tall på den positive siden. ISM for tjenesteyting falt derimot noe mer enn ventet, men ligger fortsatt godt over 50. Utfallet av ADP-rapporten bidro til oppgang i det amerikanske aksjemarkedet i går. Lange renter steg også markert og er nå nesten kommet opp i 4,0 prosent igjen, ifølge Magnussen.

Styrket dollar

- USD har det siste døgnet styrket seg med 1 prosent mot euro og EUR/USD handles nå rundt 1,46. Gårdagens makrotall fra eurosonen var av blandet kvalitet. PMI for tjenesyting falt mindre enn ventet, og ligger fortsatt langt over 50-nivået. Detaljhandelen falt derimot klart mer enn antatt, og viser at det fortsatt ikke er noe futt i forbruket i eurosonen. Svikter eksporten og investeringene er det altså foreløpig ikke noe som tyder på at forbruket vil ta over som drivkraft, mener DnB NOR Markets.

Forventninger

- Norges Banks forventningsundersøkelse viste at lønnsveksten ventes å stige fremover. Økonomene venter nå en lønnsvekst på rundt 5,5 prosent både i år i 2008. Arbeidsgivere og arbeidstakere forventer en lønnsvekst på henholdsvis 5,0 prosent prosent og 5,7 prosent neste år, en klar oppgang fra forrige undersøkelse. Inflasjonsforventningene er også justert noe opp og ligger nå tett opptil inflasjonsmålet på 2,5 prosent for de fleste grupper.

Saken fortsetter under annonsen

Olje

- I dag kommer oljeinvesteringsundersøkelsen for fjerde kvartal fra SSB. Oljeselskapene ventet i tredje kvartal at investeringene neste år ville komme opp i nesten 120 milliarder. Normalt oppjusteres anslagene en del i løpet av høsten. På møtet i Abu Dhabu besluttet OPEC-landene å holde produksjonsnivået uendret. Det var trolig ventet en viss økning i volumet og råoljeprisen falt derfor 1-2 USD per fat etter at beslutningen ble kjent. Senere i går snudde imidlertid oljeprisen nedover igjen, drevet av sterkere oppgang enn ventet i de amerikanske bensinlagrene. Prisen for brent med levering om 1 måned ligger når rundt 88,5 dolllar per fat. Nedgangen i oljeprisen ser ikke ut til å ha påvirket kronekursen. Utviklingen går nå klart i retning av en sterkere krone, uten at det er lett å finne gode forklaringer på dette. Kan det skyldes at flere tror (som oss) at Norges Bank vil sette
opp renten neste uke?

Rentedom i Europa

- Nå i morgentimene handles EUR/NOK rundt 8,05. I dag er det rentemøter både i Bank of England (BoE) og i den europeiske sentralbanken (ECB). Ingen venter at ECB skal endre renten fra dagens nivå på 4,0 prosent. I følge Bloomberg venter et knapt flertall at BoE holder renten uendret, mens et betydelig mindretall (oss selv inkludert) antar at BoE vil senke sin styringsrenten fra 5,75 prosent til 5,5 prosent. Den britiske sentralbanken signaliserte behov for redusert rente i inflasjonsrapporten i november, og flere tegn tyder på nedkjøling av økonomien. Gårsdagens stemningsbarometer for tjenestesektoren (CIPS) var for eksempel svakere enn ventet. Samtidig har inflasjonen falt og lå nøyaktig på inflasjonsmålet (2 prosent) i oktober, avslutter Knut Magnussen i DnB NOR Markets.