Dollaren mot 4-tallet

Publisert: 10. april 2008 kl 09.37
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- Til tross for at ny bølge av uroligheter skyllet inn over finansmarkedene i går så klarte den norske kronen seg bra. Det siste døgnet har kronen styrket seg og det er nå like før kronen bryter under det magiske 5-tallet mot dollaren. I morgentimene noteres kronen til om lag 5,01 mot dollar og 7,94 mot euro. Et forhold som støtter opp om en sterk krone er den høye oljeprisen. Amerikanske lagertall som ble offentliggjort i går var lavere enn ventet, noe som bidro til at oljeprisen nådde nye rekorder. På det høyeste ble ett fat olje omsatt til over 112 dollar, skriver seniorøkonom Camilla Viland i DnB NOR Markets.

Dollarfall

- Den sterke oljeprisen trekkes også frem som en forklaring på hvorfor den amerikanske dollaren svekket seg i går. Mot euro blir den nå omsatt rundt 1,584 og nærmer seg de rekordsvake nivåene som ble notert i mars. Et annet forhold som kan ha tynget dollaren var at IMF i går la frem en rapport, World Economic Outlook, der de kraftig nedjusterte sine vekstanslag for den amerikanske økonomien. IMF ser for seg at USA går inn i en mild resesjon i løpet av 2008. Veksten i 2008 anslås til 0,5 prosent og i 2009 til 0,6 prosent, påpeker DnB NOR Markets.
- I rapporten skriver IMF også at finansuroen har påvirket valutamarkedene. Til tross for at dollaren har falt kraftig siden 2001 anser de valutaen fortsatt til å være på den sterke siden. Videre skriver de at på bakgrunn av at land med store overskudd på handelsbalansene, som land i Midt-Østen og Kina, har liten fleksibilitet til å la sine valutaer appresiere, har det meste av dollarsvekkelsen vært mot valutaer som euro og yen. Som et resultat mener de at euroen nå er på den sterke siden, mens yen fortsatt er noe undervurdert. IMF sier at Kina og andre land som har en diversifisert økonomi vil dra nytte av å bevege seg i retning av et mer fleksibelt valutaregime, skriver Viland.

Inflasjonstall

- I dag får vi norske inflasjonstall for mars. De siste månedene har tallene overrasket på oppsiden og dermed støttet opp om ytterligere rentehevinger fra Norges Bank. Vi venter at årsveksten i kjerneinflasjonen for mars vil komme ut på 2,0 prosent, konsensus venter er 2,1 prosent. Tallene vil neppe påvirke Norges Bank sin rentebeslutning nå i april, men dersom utfallet avviker fra forventningene kan det gi utslag for den norske kronen, mener DnB NOR.

Rentemøter

- Både den europeiske sentralbanken og Bank of England avholder i dag rentemøter. Storbritannia har den siste tiden vært tynget av kredittkrisen og svakere økonomiske utsikter. Dette er faktorer som taler for rentekutt. Samtidig er inflasjonen høy og pundet har svekket seg kraftig den siste tiden, noe som taler for å holde renten uendret. Vi tror hensynet til økonomisk vekst vil veie tyngst denne gangen og at vi i dag får ett kutt på 25 basispunkter. Dette er i tråd med hva øvrige markedsaktører og analytikere tror. Uansett utfall ser vi det som sannsynlig at beslutningen vil kunne gi bevegelser for det britiske pundet.
- Hva angår eurosonen så har den europeiske sentralbanken holdt ved at den høye inflasjonen er deres hovedbekymring. Dermed er det ingenting som tyder på at de vil gjøre noe med renten denne gangen. Mer spennende blir derfor den etterfølgende pressekonferansen. Det alle spør seg er om Trichet og co vil myke opp sine uttalelser. Det vil si om de i større grad vil fokusere på svakere vekstutsikter. En slik omlegging av språket vil i så fall gi signaler om at rentekutt etter hvert kan komme, noe som kan svekke euroen, avslutter Camilla Viland i DnB NOR Markets.

Saken fortsetter under annonsen