Dollaren henter seg inn
- Ukentlige tall for førstegangssøkende i USA kom ut bedre enn ventet. 365.000 nye arbeidssøkende ble registrert i uke 20, mot ventet 375.000. Dette er det laveste på en måned. Fire-ukers snittet, som er en bedre indikator på den underliggende trenden trekker fortsatt opp, men i en noe lavere takt enn tidligere. Antall førstegangssøkende i uke 19 ble oppjustert fra 371.000 til 374.000. Dollaren styrket seg noe på tallene. Tilbakegang i oljeprisen og spekulasjoner om at Fed vil heve rentene igjen innen utgangen av året har også bidratt til å styrke dollaren det siste døgnet. EUR/USD noteres i morgentimene til omkring 1,573, mens USD/JPY omsettes rundt 104,1, skriver seniorøkonom Camilla Viland i DnB NOR Markets.
Store bevegelser
- I et intervju i går sa ECBs Christian Noyer at bevegelsene i valutamarkedet den siste tiden har vært unormalt store og raske. Noyer sa videre at hovedtrekket ved utviklingen hadde vært en svekkelse av dollaren, og ikke en eurostyrkelse. Noyer mente at dollarsvekkelsen reflekterte situasjonen for amerikansk økonomi, men at dets effekt hadde blitt større på bakgrunn av at en del fremvoksende økonomier har valutaer som er bundet til dollar, ifølge DnB NOR Markets.
Norsk ledighet
- AKU-ledigheten for mars (3 måneders snitt) var det viktigste nøkkeltallet på den norske kalenderen i går. Som ventet holdt ledigheten seg på 2,4 prosent. Sysselsettingen økte med 5.000 personer, mens arbeidstyrken økte med 4.000 personer. Antall arbeidsledige var 61.000 personer. Det er enda ingen tegn til at farten i norsk økonomi bremser i disse tallene, mener DnB NOR-analytikeren.
- I sin redegjørelse for Stortingents finanskomitee sa Svein Gjedrem i går at det er behov for å få kapasitetsutnyttelsen ned slik at inflasjonen ikke blir for høy. Renteøkningene og en sterk krone bidrar til å nå dette målet. Kronen har vært sterk den siste tiden som følge av økt rentedifferanse mot våre handelspartnere, solid økonomisk vekst og de høye oljeprisene. I følge Gjedrem har det vært behov for en sterkere krone for å holde prisstigningen nede. I går svekket kronen seg noe mot blant annet dollar og euro. USD/NOK noteres nå til 5,01 og EUR/NOK til 7,87.
Inflasjon bekymrer
- Britiske detaljhandelstall falt for andre måned på rad. Nedgangen var imidlertid mindre enn konsensus hadde ventet. Forrige måneds tall ble revidert noe opp. Tallene gir støtte til synet om at inflasjonen per i dag er en større bekymring for Bank of England enn veksten. Pundet styrket seg på tallene EUR/GBP noteres nå til om lag 0,795, GBP/NOK til 9,91.
- På bakgrunn av rekordhøye oljepriser og kampen mot inflasjonen tillater kinesiske myndigheter en stadig raskere appresiering av den kinesiske valutaen, yuan. Yuanen har styrket seg seks dager på rad og det ser ut til at yuanstyrkelsen denne uken vil ble den største hittil i år. Ved inngangen til året ble USD/CNY notert til omkring 7,30. I dag omsettes valutaen til om lag 6,94. Dette innebærer at yuanen har styrket seg med nesten 5 prosent mot dollar hittil i år, påpeker DnB NOR Markets.
Nøkkeltall
- På nøkkeltallsfronten er det en relativt rolig slutt på uken. I dag får vi tall for privat forbruk i Frankrike samt Flash PMI for eurosonen. Fra USA får vi tall for bruktboligsalg. Pending home sales indeksen i mars falt mer enn ventet. Indeksen er normalt en god ledende indikator for faktisk omsetning og 1-2 måneder senere og peker dermed mot videre fall i bruktboligsalget, avslutter Camilla Viland i DnB NOR.