Dollaren faller videre

Publisert: 27. mars 2008 kl 08.40
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- I USA falt nyboligomsetningen, dog litt mindre enn ventet. Det kan nå se ut til at det er en tendens til utflating etter over to år med nedgang. Mer overraskende var nedgangen for industriordrene for varige goder. Når tallene renses for volatile komponenter som forsvar og fly, er tendensen nå litt ned. Tallene var klart svakere enn ventet. I eurosonen overrasket ordretallene på oppsiden. I Tyskland økte IFO-indeksen mot ventet nedgang og i Frankrike steg INSEE-indeksen, skriver seniorøkonom Kyrre Amdal i DnB NOR Markets.

Rentestopp i EU

- Lederen for Den europeiske sentralbanken, Jean-Claude Trichet uttalte i en høring i EU-parlamentets komité for økonomi og pengepolitikk at eurosonerenten er på et riktig nivå. Dermed fikk markedets forventinger om et snarlig rentekutt et skudd for baugen, og euroen styrket seg noe. Det at Trichet uttrykte bekymring for de kraftige valutakursbevegelsene var ikke nok til å hinde enn euro-oppgang, skriver Aamdal.

Finanskrise i England

- I Storbritannia var sentralbankledelsen innkalt til finanskomiteen for å redegjøre for inflasjonsrapporten i tråd med vanlig praksis. Der understreket BoE at dagens høye inflasjon i hovedsak skyldes økte energipriser og mat- og råvarepriser. BoE venter at effektene av slike prisøkninger på inflasjonen vil avta etter hvert. Dessuten virker pengepolitikken med et etterslep. slik at det er lite BoE kan gjøre med inflasjonen de nærmeste månedene. Derimot pekte Mervin King i sitt innledningsforedrag på at finanskrisen har nådd en ny fase og forsikret komiteen om at BoE vil tilføre all den likviditeten finanssystemet trenger for å opprettholde tilliten. Slike tiltak er selvfølgelig kun av midlertidig karakter. King viste videre til at BoE var forberedt på videre rentekutt, og sjeføkonom Charles Bean viste til at det var en nedsiderisiko for pundet ut fra størrelsen på driftsbalanseunderskuddet. Dette førte til at pundet falt mot rekordsvake nivåer mot euro, også hjulpet av dollarfallet. Siden i går morges har pundet svekket seg med 0,9 prosent mot euro, mens dollaren er 1,6 prosent svakere mot euro, ifølge DnB NOR Markets.

Kronen styrkes

- Norske kroner fortsetter gjeninnhentingen etter påsken og har styrket seg med 1 prosent mot euro det siste døgnet. I dag tidlig la MakroSikt frem sin månedlig forbrukertillit for Norge. Den viser en nedgang på 5,2 poeng fra februar til mars og ligger nå på et nivå på 0,4 poeng. De aller fleste intervjuene er foretatt etter Norges Banks siste møte der det ble varslet om en renteoppgang i april. Også indeksen for forbrukernes egen økonomi 12 måneder frem i tid falt, og det var en nedgang både for andelen som ventet bedring i økonomien og en økning i andelen som ventet svakere økonomi. Også forventingene til landets økonomi er svekket. Det er for så vidt ikke så rart etter fjorårets rekordsterke vekst. Denne månedlige forbrukertilliten har foreløpig en kort historie og tallene er ikke sesongjustert. Nedgangen i tilliten stemmer imidlertid godt med den kvartalsvise forbruketilliten fra TNS-Gallup, påpeker DnB NOR-analytikeren.

Saken fortsetter under annonsen

Dagens nøkkeltall

- I dag får vi arbeidsledighetstall fra NAV. Den registrerte arbeidsledigheten inklusive personer på arbeidsmarkedstiltak falt markert gjennom fjoråret. I januar var nedgangen klart mindre enn tidligere og i februar hadde nedgangen nesten stanset helt opp. Samtidig har veksten i antall ledige stillinger vedvart og veksten i sysselsettingen ser ut til å holde seg oppe. Samlet tyder det på at det fortsatt er en sterk vekst i etterspørselen etter arbeidskraft, men at de som registrerer seg ledige i dag enten er ledige kun kort tid eller at de ikke har de nødvendige kvalifikasjonene for å få jobb. Vi venter en liten nedgang i arbeidsledigheten for mars, men på grunn av påskens plassering kan tallene bli vanskelige å tolke. I USA blir det nok størst oppmerksomhet rundt den første TSLF-auksjonen, der Fed vil bytte 75 mrd. i statsobligasjoner mot boliglånspapirer i 28 dager som et av tiltakene for å styrke likviditeten i interbankmarkedet. Det er også en ordinær auksjon i femåringen i dag, avslutter Kyrre Amdal i DnB NOR Markets.