Dollaren blir sterkere

Publisert: 5. juni 2008 kl 09.52
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- Dollaren styrket seg videre på sterke nøkkeltall og nok en tale fra Bernanke. Pundet gikk svakest av de store valutaene etter skuffende tall fra tjenesteytende sektor. OECD tok ned sine vekstanslag for OECD-landene, og ser for seg et ganske kraftig konjunkturomslag i Norge. I dag vil renten bli holdt uendret på møtene i ECB og BoE, skriver seniorøkonom Ole Christian Bech-Moen i DnB NOR Markets.

Ben igjen

- For andre dagen på rad uttrykte FED-sjef Bernanke bekymringer for stigende inflasjon og inflasjonsforventninger, da han talte for Harvards avgangsstudenter. Igjen ble dette tolket som om FED er vel så bekymret for inflasjonen som for veksten, og dermed at rentebunnen trolig er nådd og at det kanskje heller kommer hevinger enn kutt fra FED utover høsten. En svakere amerikansk dollar øker de importerte inflasjonsimpulsene, og dermed ble talen til Bernanke også tolket som om FED ønsker seg en sterkere dollar. Dollaren styrket seg da også noe på FED-sjefens uttalelser. Men dollarpositivismen meldte sin ankomst også ved at nøkkeltallene samlet var på den sterke siden, skriver Bech-Moen.

Gode tall

ISM-rapporten for tjenesteytende sektor var omtrent som ventet. Aktivitetsnivået ekspanderer fortsatt - indeksen holder seg over 50. Tidligere i uken fikk vi ISM-rapporten for industrien. Den var noe bedre enn ventet, og samlet peker rapportene ikke mot at vi er i en resesjon. De indikerer heller ikke at vi åpenbart er på stupet til en nedgangsperiode. Heller ikke nedgangen i sysselsettingen har så langt vært så stor som ved starten av tidligere resesjoner. I går kom det nok et arbeidsmarkedstall som overrasket positivt. Gårsdagens ADP-rapport, som normalt er en relativt god veiviser for den etterfølgende Payrolls-rapporten, viste en oppgang i privat sysselsetting på 40 000. Det var her ventet en nedgang på 30 000. De siste månedene har imidlertid prediksjonsevnen vært relativt dårlig. Da vi i tillegg fikk tall som viste at produktivitetsveksten i første kvartal var ganske sterk, var det ikke mye resesjon å spore i nøkkeltallene. Vi tror imidlertid at det bare er et spørsmål om tid før dataene vil peke klart mot dette, kanskje allerede ved morgendagens Payrolls-rapport. Men dette vil ikke stoppe dollartrenden. Vi mener at dollaren vil fortsette å styrke seg mot euroen de neste 12 månedene, skriver DnB NOR-analytikeren.

Svekket pund

- Utover dollaren, er det pundet som har beveget seg mest det siste døgnet. Pundet har svekket seg mot euroen. Publiseringen av PMI-indeksene for tjenesteytende sektor er noe av forklaringen på dette. Den ble som ventet i eurosonen, men svakere enn konsensus så for seg i UK (CIPS). Der viste den at aktivitetsnivået er avtagende i denne sektoren for første gang på fem år. Den pekte også mot økte kostnader og nedgang i sysselsettingen.

Saken fortsetter under annonsen

Ingen rentekutt

Det var ikke bare i USA det ble fokus på inflasjonsforventningene. TNS Gallup, på oppdrag fra Norges Bank, ga i går ut Forventningsundersøkelsen for andre kvartal. Det mest sentrale elementet i denne undersøkelsen er inflasjonsforventningene. De økte noe, men ikke urovekkende mye. På 2 års sikt, som er relevant for sentralbankens mellomlangsiktige horisont, var økningen relativt marginal. Den ligger likevel trolig litt for høyt blant partene i arbeidslivet til at Norges Bank kan være helt komfortabel. Men det vil ikke hindre Norges Bank i å kutte renten om et halvt års tid, siden konjunkturomslaget kommer bråere enn hva Norges Bank har lagt til grunn, etter vår mening. Denne oppfatningen støttes av de ny prognosene i OECD sin Economic Outlook som kom i går. De ser for seg en BNP-vekst for Fastlands-Norge på magre 1,5 prosent i 2009, ned fra 3,3 prosent i inneværende år. OECD tok også ned sine vekstanslag ganske betydelig for eurosonen. Dette støtter også opp under vår antagelse om at ECB vil kutte rentene ut ver høsten. Men på dagens rentemøte vil renten bli holdt uendret. Signaler om fremtidig rentesetting kan imidlertid komme. Heller ikke BoE vil gjøre noe med renten i dag, avslutter Ole Christian Bech-Moen i DnB NOR Markets.