Dollar skaper bekymring

Publisert: 5. mars 2008 kl 08.19
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- Den svake dollaren skaper bekymring og både eurosonen og Japan uttrykker nå misnøye med den siste tids utvikling. Oljeprisen har falt noe tilbake. Likevel har den norske kronen styrket seg mot de fleste valutaer siste døgn, skriver seniorøkonom Camilla Viland i DnB NOR Markets.

Sterkt i Sveits

- De sveitsiske BNP-tallene fra 4. kvartal overrasket positivt. Veksten fra tredje til fjerde kvartal kom ut på 1.0 prosent, drevet av privat forbruk og tjenesteeksport. De sveitsiske inflasjonstallene viste fortsatt høy prisvekst. På bakgrunn av sterkere enn ventet vekst og fortsatt høy inflasjon ser markedet det nå som mindre sannsynlig at den sveitsiske sentralbanken vil kutte renten i tiden som kommer. Som resultat gikk den sveitsiske francen sterkere mot blant annet euro og dollar, skriver Viland.

Inflasjonspress

- Også fra eurosonen fikk vi BNP- tall fra 4. kvartal i går. Utfallet var uendret fra flash estimatet på 0,4% q/q. Den årlige veksttakten gikk marginalt ned, fra 2,3 til 2,2%. Likevel var de underliggende detaljene noe mer positive enn ventet. Blant annet var fallet i privat forbruk mindre enn hva man kunne frykte sett i lys av de siste detaljhandelstallene. Vi fikk også europeiske produsentpriser i går som viser at inflasjonspresset kan tilta. Dette har som kjent vært ESB sin hodepine den siste tiden. Tallene bidro til å holde euroen sterk mot blant annet dollar.

Misnøye i EU

- Etter de siste dagenes kraftige dollarsvekkelse er det nå stadig flere som flagger sin misnøye med valutakursutviklingen. Blant annet uttalte Jean Claude Junker, lederen for gruppen av finansministere i EU, i går at euroen er overvurdert på dagens nivåer. Videre sa han at EUs finansministere sammen med Trichet har diskutert valutapolitikken og blitt enige om å uttrykke bekymring for de store bevegelsene. Trichet selv påpekte tirsdag at Washington foretrekker en sterk dollar. Dette er første gang Trichet selv går ut og støtter finansministrene og blir derfor sett på som svært betydningsfullt, påpeker DnB NOR Markets.

Saken fortsetter under annonsen

Misnøye i Japan

- Dollaren har også svekket seg kraftig mot yen i det siste. På bakgrunn av dette var også japanske ministere i går ute og uttalte seg om den svake dollaren. Økonomiministeren sa han var svært urolig for den siste tids styrkelse av yen mot dollaren og at de frykter effektene dette kan ha for japanske selskapers inntjening. I tillegg var finansministeren ute og sa at han vil følge nøye med på utviklingen i valutamarkedet i tiden fremover. Tross iherdige forsøk på å prate dollaren sterkere, holder valutaen seg svært svak. I morgentimene omsettes dollaren for omkring 1,52 mot euro og i overkant av 103 mot yen. Mot den norske kronen noteres dollaren til rundt 5,16.

Nye viktige tall

I dag kommer det flere sentrale amerikanske nøkkeltall som kan si mer om stemningen i økonomien og dermed føre til bevegelser for dollaren. Viktigst blir trolig ISM-indeksen for tjenesteytende sektor og ADP sysselsettingsrapport.
Ministere fra OPEC- landene møtes i disse dager i Wien. På bakgrunn av de høye oljeprisene presser USA på for å få OPEC til å øke produksjonen. Sentrale OPEC medlemmer har imidlertid sagt at dette ikke er aktuelt og har indikert at produksjonskvotene vil forbli på dagens nivå. Grunnet blant annet gevinsttaking har oljepriset falt noe tilbake siste døgn. Til tross for noe lavere oljepris har den norske kronen styrket seg noe mot blant annet euro, pund og yen, avslutter Camilla Viland i DnB NOR Markets.