DnB NOR: Frykt og usikkerhet
- Finansmarkedene preges fortsatt av usikkerhet og frykt, noe som i går førte til børsfall og svekkelse av den norske kronen. I dag er de amerikanske markedene stengt og det lavere handelsvolumet kan føre til større kursutslag, skriver seniorøkonom Bjørn-Erik Orskaug i DnB NOR Markets.
Usikkerhet
- Usikkerhet preget finansmarkedene i går. Børsene falt, både i Europa og i USA, mens investorer i valutamarkedene tenderte ut av høyrentevalutaer og inn i lavrentevalutaer. Med andre ord er det ingen tegn til at reverseringen av carry trades, som innebærer at man finansierer investeringer i høyrentevalutaer med lån i lavrentevalutaer, skal avta. Blant annet styrket den sveitsiske francen seg mot de australske og canadiske dollarene. Den amerikanske dollaren holder seg på svake nivåer mot euroen, over 1,48, opplyser Orskaug.
Frykt
- Frykten for store tap i finanssektoren henger i og reflekteres blant annet i at forskjellen mellom pengemarkedsrentene og forventninger til fremtidige styringsrenter igjen har økt kraftig. I tillegg til den generelle kreditturoen, er bankene bekymret for sin egen finansiering over årsskiftet. Og til tross for at Fed har sendt ut relativt klare signaler om at man ikke skal kutte styringsrenten med det første, er bankenes finansieringsproblemer en av hovedgrunnene til at markedene ikke tror på den amerikanske sentralbanken og i stedet priser inn en høy sannsynlighet for rentekutt i desember, mener DnB NOR Markets.
Engelsk rentekutt?
- Referatet fra Bank of Englands rentemøte tidligere i november bidro til å svekke det britiske pundet i går. Som forventet, ville to av ni medlemmer i det pengepolitiske styret kutte styringsrenten. Imidlertid hadde man på forhånd trodd at Rachel Lomax ville være den andre personen (i tillegg til renteduen Blanchflower). I stedet var det Sir John Gieve, som lenge har blitt ansett for å være en hauk, som stemte for kutt. Gieve leder sentralbankens arbeid med finansiell stabilitet og har blitt gjenstand for hard kritikk i forbindelse med Northern Rock-saken, noe som kan ha preget ham i stemmegivningen. Markedets reaksjon tyder på at man nå priser inn en større sannsynlighet for at Bank of England vil kutte renten snarlig, kanskje allerede i desember, skriver DnB NOR-økonomen.
Kronen svekket
- På de norske markedene falt både aksjeprisene og verdien av den norske kronen. Hovedindeksen på Oslo Børs var ned halvannen prosent på dagen og har på to uker falt med knappe 10 prosent. Aksjemarkedene holdt lenge stand mens uroen i kredittmarkedene raste, men i den senere tiden kan det se ut som om man har tatt innover seg at konsekvensene for sågar global som amerikansk økonomisk vekst kan bli alvorlige. Den norske kronen svekket seg med rundt 0,5 prosent mot både dollaren og euro og kursene krøp igjen over henholdsvis 5,40 og 8,00. I motsetning til dagen før, da vi fikk sterke norske BNP-tall, var det ingen nøkkeltall som kunne forklare svekkelsen og det er tydelig at kronen nok en gang ble et offer for finansuroen.
- Oljeprisen har falt i det siste døgnet til $97 per fat (WTI), etter å ha luktet på $100-tallet. Svakere utsikter for amerikansk etterspørsel var antageligvis del av grunnen til fallet, men vel så viktig var det at oljelagrene i Cushing, Oklahoma - leveringsstedet for mye av amerikansk råolje - steg kraftigere enn forventet (totale amerikanske lagre falt, i motsetning til det markedet hadde forventet). Samtidig steg prisen på gull, slik den har gjort også tidligere i uken. Det er sannsynlig at prisen har gått opp på en kombinasjon av svakere dollar, generelt høy økonomisk usikkerhet og frykt for at inflasjonen skal stige, skriver Bjørn-Erik Orskaug
Store kursutslag i dag
- I dag er de amerikanske markedene stengt på grunn av Thanksgiving. Dette innebærer at likviditeten i markedet blir lavere, noe som kan føre til at markedsbevegelsene blir større enn ellers, avslutter DnB NOR-analytiker Bjørn-Erik Orskaug.