Dilemma for sentralbanker
- Trenden med en fallende oljepris og en dollarstyrkelse mot euro ble brutt på fredag. Men bevegelsene var ikke store nok til å reversere utviklingen over forrige uke. At dollaren svekket seg noe mot euroen, var nok først og fremst en korreksjon, nøkkeltallene var om lag som ventet. Chicago PMI viste at aktivitetsnivået innen industrien i dette området fortsatt er avtagende, men kanskje i ferd med å stabilisere seg. Det er ventet at dagens ISM-indeks vil vise noe av den samme tendensen. Det private forbruket og inflasjonen i april var som ventet. Det private forbruket har ikke kollapset, men i reelle termer, så var det nullvekst fra forrige måned. Kjerneinflasjonen (PCE) er under kontroll med en månedsvekst på 0,1 prosent. Matvare- og energiprisene har foreløpig ikke slått igjennom, som noen fryktet på forhånd. Dette bidro til at lange renter falt noe. De høye råvareprisene ser imidlertid ut til å ha slått igjennom på inflasjonsforventningene: Michigan (endelig) viste at inflasjonsforventningene på fem års sikt steg videre, til 3,4 prosent. Inflasjonsforventningene på ett års sikt er på hele 5,2 prosent - det høyeste nivået siden 1982, skriver seniorøkonom Ole Christian Bech-Moen i DnB NOR Markets.
Europeisk inflasjon
- De høye matvare- og energiprisene kom i fokus også i eurosonen på fredag da de bidro sterkt til at inflasjonen i mai var på hele 3,6 prosent - en aning høyere enn ventet og opp fra 3,3 prosent i april. I et intervju publisert samme dag sa ECBs Trichet at de måtte passe på at sjokket i råvareprisene ikke førte til høyere prisvekst også for andre varer eller til overdrevne lønnstillegg. Den høye inflasjonen med påfølgende mulige ringvirkninger hindrer ECB å kutte rentene med det første til tross for at økonomien åpenbart bremser kraftig opp. Det seneste beviset på dette fikk vi også på fredag: Detaljhandelen falt kraftig for andre måneden på rad i Tyskland. I april var dermed detaljhandelen 5,1 prosent lavere enn for ett år siden. Det er ventet at dagens PMI-indeks vil gi nok en indikasjon på at økonomien bremser videre opp, mener DnB NOR Markets.
Oppbremsing
- Økonomien bremser også opp i Sverige. BNP steg kun med 0,4 prosent k/k i årets første kvartal. Dette var langt svakere enn konsensus forventningene (0,7 prosent). Det var også svakere enn Riksbankens prognoser fra april (0,64 prosent). Veksten var imidlertid på linje med hva vi så for oss og den støtter opp under vårt syn om at Riksbankens neste renteendring kommer til å bli et kutt. Riksbankens Rosenberg ble oppfattet som noe duete da hun kommenterte BNP-tallene på fredag. Igjen støtter dette opp under vårt rentesyn. Riksbanken holder muligheten åpen for en renteheving i sin rentebane, skriver Bech-Moen.
Nye nøkkeltall
- Oljeprisen har som sagt steget noe siden fredag morgen. Fremover vil nok daglige svingninger i oljeprisen være noe væravhengig: Arthur er først ute i den atlantiske orkansesongen og har ført til at to oljehavner i Mexico er stengt. At oljeprisnedgangen stoppet opp, bidro til at aksjekursene la på seg brukbart ved Oslo Børs. Det hindret imidlertid ikke at kronen svekket seg bredt. I dag får vi tall for K2 i april. Vi venter en nedgang i kredittveksten, i alle fall blant husholdningene. Investeringsstatistikk for industrien blir publisert. Dette kan gi oss informasjon om hvor kraftig konjunkturomslaget blir. Vi får også boligpriser for mai. Boligprisene har nå steget tre måneder på rad, etter flere måneder med nedgang, og vi venter at denne utviklingen vil fortsette. Det viktigste nøkkeltallet som blir publisert denne uken er amerikansk sysselsetting (payrolls) for mai. Sysselsettingen har falt fire måneder på rad, men nedgangen i april var overraskende liten. Det er ventet at tallene som blir publisert på fredag vil vise en videre nedgang i sysselsettingen. Vi tror at fallet vil være betydelig denne gangen. Det er flere andre viktige begivenheter tidligere i uken: FEDs Bernanke holder taler på både tirsdag og onsdag, og det er rentemøter i både ECB og BoE på torsdag, for å nevne noen, avslutter Ole Christian Bech-Moen i DnB NOR Markets.