Bull på Bear

Publisert: 25. mars 2008 kl 08.37
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- JP Morgan har hevet sitt bud på krisebanken Bear Stearns, noe som bidro til oppgang i de amerikanske aksjemarkedene i går. Overraskende positive tall for bruktboligsalget dro også opp. Dollaren har styrket seg gjennom påsken, mens den norske kronen er markert svakere, skriver seniorøkonom Bjørn-Erik Orskaug i DnB NOR Markets.

Femdobling

- Nyheten om at JP Morgan femdobler sitt bud på Bear Stearns, fra 2 dollar per aksje til 10, bidro til å løfte det amerikanske aksjemarkedet på mandag. For litt over en uke siden, da kollapsen i Bear Stearns ble kjent, kunngjorde JP Morgan at man ville kjøpe opp krisebanken. Siden den gang har imidlertid protestene fra Bears ansatte og aksjonærer økt i omfang som en reaksjon på det man karakteriserer som et skambud. Det er delvis for å komme disse protestene i møte at JP Morgan nå øker budet. Det er imidlertid usikkert om US Fed vil godta at budet høynes. Én viktig grunn til prisen på 2 dollar var at oppkjøpet ikke skulle oppfattes som en redningsaksjon til fordel for Bears aksjonærer. Desto høyere det endelige budet blir, jo mer sannsynlig er det at Fed vil møtes med kritikk om at de er mer opptatt av bankene og deres aksjonærers ve og vel enn den jevne mann i gata, påpeker Orskaug.

Boligbunnen ikke nådd

- De amerikanske aksjemarkedene fikk også uventet drahjelp fra boligmarkedet i går. Siden juli har bruktboligsalget falt hver måned. Det var også ventet en nedgang i februar. Men i stedet steg salget, til litt over 5 millioner. Spørsmålet man derfor bør stille seg er hvorvidt bunnen nå er nådd for det amerikanske boligmarkedet. Vi tror ikke det. Fortsatt står mange husholdninger overfor høyere rentekostnader etter at en periode med lave lokkerenter tar slutt. Og samtidig betyr et svakere arbeidsmarked at flere og flere vil stå uten jobb og, dermed, uten mulighet til å betale tilbake boliggjelden, mener DnB NOR.

Dollar styrket

- Blant annet i lys av de gode boligmarkedstallene og nyheten om et høyere bud fra JP Morgan, styrket den amerikanske dollaren seg i går. I morgentimene har den imidlertid falt noe tilbake igjen og handler nå rundt 100 og 1,55 mot henholdsvis JPY og EUR. Delvis som et resultat av den sterkere dollaren, men trolig også på grunn av bekymringer om lavere etterspørselsvekst, har oljeprisene falt relativt kraftig i påsken. Fra en toppnotering på nesten $112 forrige mandag, ligger nå prisen på et fat med amerikansk WTI-olje på rundt $100. Oljeprisfallet må kunne antas å være noe av grunnen til at den norske kronen har svekket seg relativt kraftig i løpet av påsken. Valutaen noteres nå rundt 5,20 og 8,10 mot henholdsvis USD og EUR. Det kan også være at kronen har svekket seg på internasjonale investorers posisjonstaking før påskehelgen, noe som trolig også ligger bak noe av den generelle dollarstyrkelsen vi har sett. I en slik posisjonstaking er det naturlig at investorer går ut av relativt eksotiske valutaer, som den norske. Motsatsen kan være at man går inn i posisjonene igjen etter påske. Med andre ord er det grunn til å spekulere i en sterkere krone i uken som kommer, da særlig mot USD.

Saken fortsetter under annonsen

Nye boligtall i dag

- I dag får vi amerikanske boligpristall i form av Case Shiller og OFHEO-indeksene. Det er første gang vi får sistnevnte på månedsbasis (hittil har denne kommet kun i kvartalsform), mens Case Shiller-indeksen har vist fall i boligprisene over lengre tid. Det er all mulig grunn til å vente nok et fall denne gangen. Det svake boligmarkedet vil trolig også fortsette å smitte over på humøret til amerikanske forbrukere, noe som ventelig vil vises i dagens amerikanske forbrukertillitstall fra Conference Board. Høydepunkter utover i uken inkluderer den tyske IFO-indeksen, amerikanske ordre (begge onsdag), norske ledighetstall, andre revisjon av amerikansk BNP (begge torsdag), amerikansk privat forbruk og Michigan forbrukertillit (begge fredag), avslutter Bjørn-Erik Orskaug i DnB NOR Markets.