Budsjettet betyr lite for renteutviklingen

Publisert: 15. mai 2008 kl 15.40
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- Rentene er trukket litt opp i dag, men det kan også skyldes andre faktorer enn budsjettet. Budsjettet kommer nok med på en liste over årsaker til at renten skal opp, men det kommer langt ned på listen, sier Kyrre Aamdal, seniorøkonom i DnB NOR Markets, til NTB.

- Ekspansivt

Aamdal sier at det reviderte budsjettet er ekspansivt.

- Det var også statsbudsjettet i fjor høst. Kanskje er det litt mer ekspansivt enn Norges Bank hadde lagt til grunn, men neppe så mye at det får vesentlig betydning for bankens rentevurdering, sier Aamdal.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets synes også budsjettet er mer ekspansivt enn ventet og kanskje Norges Bank hadde sett for seg.

- Men det er økte lønnsutgifter som spiser opp mye av utgiftene, og mye går til pensjonsutgiftene til helseforetakene. Regjeringen har ikke kommet med bevilgninger til store nye tiltak. Det er beskjedne utgiftsøkninger, og det bør det også være.

Ikke rentepress

Saken fortsetter under annonsen

Bruce tror ikke budsjettet har noen vesentlig betydning for hva Norges Bank gjør med renten.

- Jeg tror ikke en kan si at dette driver rentene noe høyere, sier Bruce til NTB.

Sjeføkonom i Frank Jullum i Fokus Bank sier til E24 at opplegget i budsjettet var som ventet og at det ikke i særlig grad bidrar til å påvirke rentebanen. Han mener regjeringen måtte brukt 5-10 milliarder mer hvis budsjettet skulle fått noe å si for renten.

- Uendret rente

- Jeg tror i utgangspunkt at dette ikke vil påvirke markedene i særlig grad. Ikke noen overraskelser, dette er et justeringsbudsjett, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Landsbanki.

- Jeg leter etter signaler om hvordan valgbudsjettet for 2009 blir. Signaliserer regjeringen at den vil bruke veldig mye penger neste år vil det påvirke renter og krone. Men ellers er min oppfatning at vi får uendret rente eller et rentekutt i dette året, sier Andreassen.

Bekymret

Saken fortsetter under annonsen

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) er mer bekymret enn fagøkonomene og mener budsjettet bidrar til å øke temperaturen i norsk økonomi.

- Regjeringen overlater dermed jobben med å kjøle ned norsk økonomi til Norges Bank og høyere renter. Dette kan føre til at den norske kronen styrker seg ytterligere mot utenlandsk valuta, og skaper betydelige vanskeligheter for norske bedrifter som konkurrerer med utlandet, sier NHOs direktør for næringspolitikk, Petter Haas Brubakk.

Ros fra næringsorganisasjon

Mens NHO er skeptisk gir Handelens- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) ros til regjeringen.

- Godt balansert budsjett i tråd med konjunktursituasjonen, uttaler HSH som roser regjeringen for å følge opp IA-tiltak for å få sykemeldte raskere tilbake på jobb.

- Vi er glade for at regjeringen holder igjen på utgiftsveksten - de økte bevilgningene til pensjoner i helsesektoren var helt nødvendige å avsette nå for å opprettholde den aktivitet det var lagt opp til i helsesektoren, sier administrerende direktør Vibeke H Madsen i HSH.

(©NTB)

Saken fortsetter under annonsen