Brems i salget av nye boliger

Publisert: 1. juli 2002 kl 15.05
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

For halvannet år siden overnattet folk i sovepose hos entreprenørene for å sikre seg ny bolig. Nå har kjøperne god tid og de er kresne. Fortsetter kjøperne å nøle, kan nye prosjekter bli lagt på is. Utbyggerne er nemlig avhengige av å få solgt mellom 30 og 60 prosent av boligene før de setter spaden i jorda. Samtidig er kjøpere som påtar seg forpliktelser inntil to år frem i tid avhengige av å få solgt eksisterende bolig til en god pris. De fleste boligkjøpere har fremdeles det meste av egenkapitalen bundet i eksisterende bolig. Folk med store deler av egenkapitalen i aksjemarkedet er allerede falt fra. Og skulle markedet for brukte boliger begynne å falle, må kjøper låne mer for å kunne overta ny bolig. Usikkerheten gjør dermed at mange nøler med å signere kontrakt for kjøp av bolig i nybygg.

TREGERE

Samtlige entreprenører og selgere melder om tregere salg for nye boligprosjekter.

- Det er tyngre å selge nå, men bråstopp er det ikke, sier boligsjef Gunnar Naper i boligbyggelaget USBL.

Det har gått tregt i hele år.

- Forhåndssalget er noe dårligere enn vi kunne ønske, men vi har hittil klart å selge 40 prosent, som er kravet for å sette i gang nye prosjekter, sier avdelingsdirektør Helge Olsson i AF Gruppen.

Terroraksjonen i New York 11. september har i liten grad påvirket folks beslutning om kjøp av ny bolig.

Saken fortsetter under annonsen

- Vi merker ikke noe til dette, og vi solgte over budsjett for september, sier Torbjørn Stengrimsen som er markedssjef i Selmer Bolig. Det er likevel en helt annen virkelighet som møter boligselgerne nå.

- Det er ikke som for et par år siden, da viktigste oppgave for selger var å ordne køene, sier Olsson.

BANK OG BØRS

Børsfallet har fått større betydning for salget av nye boliger enn tidligere, fordi stadig flere har deler av egenkapitalen plassert i fond og aksjer.

- Jeg tror utviklingen på børsen vil få mye å si utover høsten. Vi merker at folk har mer penger i fond, og nå er de selvsagt usikre på utviklingen for disse, sier Stengrimsen.

Dette slår spesielt ut for dyrere boliger.

- De dyreste boligene er vanskeligst å selge, spesielt de som retter seg inn mot eldre mennesker. Eldre kjøpere holder igjen i dagens situasjon, noe som skyldes at de er mer ukomfortable med å forplikte seg i en situasjon der de opplever usikkerhet utenfor egen kontroll. Terrorangrepet 11. september slo sterkest ut for denne gruppen. Det er også grunn til å anta at eldre mennesker har mer av sparepengene plassert i aksjer og fond, slik at de rammes hardere av børsfallet, sier Finn Bragnes som er megler i Varden Eiendom.

Saken fortsetter under annonsen

Usikkerheten er i det hele tatt stor i høst. I tillegg til terrorkrigen, kommer økende arbeidsledighet, et særnorsk høyt rentenivå og usikkerhet omkring hva politikerne kan finne på i boligpolitikken.

Kundene svarer med å være avventende og kresne. Men attraktive boliger selger fremdeles, spesielt hvis pris og finansieringen er gunstig.

- Sentrumsnære boliger i Oslo og Bærum selger godt, og kundene kjøper ut fra prospekt. Kommer man lenger ut, for eksempel til Østfold, krever kundene å se ferdige boliger før de kjøper, forteller Ingrid Dahl Hovland som er daglig leder for Selvaag Bygg.