Børsoppgang når bjørnene blir mange
Børsene snur oppover når den siste optimisten blir pessimist. Kunsten er selvsagt å finne ut når dette skjer. Etter to råtne børsår med fallende kurser og kraftige svingninger, er det få optimister igjen. Mange pessimister kan være et godt tegn for aksjeinvestorer. Nå tyder også den velrenommerte Market Vane Indeksen i USA på at bunnen kan være nådd. Indeksen har siden 1964 målt optimisme og pessimisme blant institusjonelle investorer i USA. Og i øyeblikket er det kun to av ti som er optimister - bullish. Hele åtte av ti investorer er i øyeblikket negative, bearish, til børsen. Dette er de laveste tallene for indeksen siden september 2001. Forrige bunn var i 1988. Tallene tyder med andre ord på at markedet er mettet med negativ informasjon. Sannsynligheten er derfor stor for at investorer er klare til å gripe enhver positiv nyhet som et påskudd for å gå inn i markedet.
FRA BEAR TIL BULL
Historisk sett har markedet korrigert oppover når Market Vane Indeksen viser at markedet er kraftig oversolgt, det vil si når indeksen faller til 20 eller under. På dagens nivå er det altså mer sannsynlig med en korreksjon oppover enn en videre nedgang. En verdi på 80 eller over indikerer at markedet er kraftig overkjøpt, og at det dermed er mest sannsynlig med en korreksjon nedover.
Market Vane utarbeider indekser for flere ulike råvaremarkeder pluss S&P 500 indeksen som er den bredeste og viktigste børsindeksen i USA.
Market Vane Indeksen er viktig hjelpemiddel for investorer som investerer på tvers av markedet, såkalte «contrarians».
FINN TOPP OG BUNN
Ifølge investorer som går mot strømmen - contrarians - endres psykologien i markedet over tid, fra pessimisme og frykt via håp til overmot og grådighet. I teorien vil flertallet av investorene være pessimister når markedet er nær bunnen, og omvendt vil de fleste være grådige optimister når toppen er nær. Måten dot.com boblen utviklet seg, tyder på at teorien har en del for seg. Derfor leter «contrarians» etter signaler som sier noe om stemningen i markedet. I USA er Market Vane Indeksen mye brukt for å finne stemningen i markedet. I Norge finnes det få tilsvarende undersøkelser, utover jungelordet som sier at børsen sannsynligvis har nådd toppen når tabloidene skriver om aksjer på førstesiden.
Den månedlige rapporten Investor Konsensus fra Gjensidige NOR Equites er sannsynligvis den undersøkelsen som best fanger opp stemningen i det norske markedet. Siste rapport viser at det er blitt færre optimister samtidig som investorene på Oslo Børs er blitt mer defensive i sine investeringer.
Utviklingen i USA er som regel avgjørende også for Oslo Børs, og signalene fra Market Vane Indeksen kan være en pekepinn om at det nå kan være på tide å gå forsiktig inn i markedet.
Market Vane utarbeides både på daglig og ukentlig basis. Ulempen er at tjenesten koster penger. Informasjon på: www.marketvane.net/