Børskommentaren: Gode utsikter for 2002
Morten Sundstø er aksjeanalytiker i Fearnley Fonds. Han har vært med i Økonomisk Rapports Børsspeil i en årrekke. I år vant han kappestriden.Det er flere usikkerheter. Størst er faren for at skiftet i konjunkturen blir forsinket, og/eller ikke blir like sterkt som forventet. Nye terror-attack, ikke minst i OL i Salt Lake City i februar, kan komme. Vi ser imidlertid for oss at markedet kan stige med 20 prosent i løpet av 2002.
EDB
Et selskap vi føler oss meget komfortable med å anbefale, er EDB Business Partner. Selskapet har trolig allerede inne i overkant av 70 prosent av 2002-omsetningen ved dagens kundekontrakter. EDB vil sannsynligvis oppleve en vekst på nærmere 10 prosent i 2002. Det er trolig oppnåelig også i de påfølgende år. Skal selskapet komme seg opp på en høyere vekstrate, må de lykkes med en internasjonalisering av divisjonene «operation» og «telecom». Imidlertid forventer vi at EBITA-marginene vil klatre opp mot 10 prosent i løpet av 2002, og holde seg på det nivået for årene som kommer. Dermed vil cash-flowen fra driften være betydelig allerede for 2002, fordi de ikke kommer til å betale skatt de neste tre årene. Vår kalkulasjon viser at EDB kommer til å generere rundt 1 milliard kroner over driften til sammen de neste 2 årene. Det er bra for et selskap som er kapitalisert til 4 milliarder kroner. Ser vi på EV/EBITA for EDB sammenlignet med TietorEnator, har EDB en rabatt på omtrent 45 prosent. Vår 12 måneders target er 80 kroner.
NERA OG TANDBERG
Digital TV markedet er et av de nye teknologimarkedene som vil prege konsummarkedet i de neste årene. Finansieringsproblemer for nettverksutbyggere har forsinket utbyggingen. Vi forventer at dette vil forbedre seg i løpet av 2002. Man glemmer lett at Tandberg Television har rundt halvparten av sin omsetning i det såkalte «kontribusjon&distribusjons» markedet, som er relativt mindre konjunkturutsatt. Selskapet har den siste tiden vært dyktig til å komme opp med nye hyllevareprodukter. Et godt eksempel på dette er Voyager-produktene. En suksess for disse produktene vil fort kunne vise seg på bunnlinjen. Selskapet er priset på en P/E for 2002 lik 20. Aksjen kan fort bli trigget av kontrakter i det korte bildet. Vi ser aksjen opp mot 60 kroner i løpet av året. Aksjen er også en meget aktuell oppkjøpskandidat. Da kan vi trolig forvente en pris over 60 kroner.
Nera har en betydelig kontantbeholdning, som medfører at kundene ikke stiller spørsmål soliditeten til selskapet. Dette kan være meget viktig fremover, da leveransene til UMTS-nettene trolig vil begynne å materialisere seg i løpet av året. Nera er blitt en betydelig internasjonal aktør (trolig verdens største) innenfor SDH markedet, og bør være en interessant partner i den konsolideringen som industrien gjennomgår. Vi blir ikke overrasket om selskapet er kjøpt opp eller blir en del av noe større i løpet av 2002.
DOBLINGSKANDIDAT
Vi har valgt oss 3 offshoreaksjer for 2002, Hydralift, PGS og Stolt Offshore. Hydralift har, som de fleste andre aksjer innen oilservices, falt tilbake de siste månedene. Nå mener vi aksjen har korrigert nok for usikkerhet omkring oljepris og oljeselskapenes investeringsbudsjetter fremover. Selskapet har gjennom 2001 opparbeidet en meget solid ordrebok (2.100 millioner kroner) ved utgangen av tredje kvartal. Innenfor utstyr til dyptvannsenheter har de vunnet alt de har bydd på. Hydralift er et hestehode foran konkurrentene, både på teknologi, kvalitet og pris. Med dagens ordrebok har de nær sikret en omsetning på 3.000 millioner i 2002. Vi estimerer en EPS på 9.0 kroner, og ser en betydelig oppside i aksjen. Kontraktstildelinger er en viktig trigger for aksjen. Selskapet har i dag om lag 5 milliarder kroner i utestående bud, og vi ser mulighet for flere betydelige tildelinger i det korte bildet.
Vi mener at aksjemarkedet har undervurdert samordningsgevinstene i fusjonen mellom PGS og Veritas. Selskapene har selv skissert 35 millioner dollar. Imidlertid varslet Western og Geco, som samlet bare er marginalt større enn PGS-Veritas, synergigevinster på 100 millioner dollar når de fusjonerte. Senere har de oppnådd mer, hevder de selv. Problemet i seismikkindustrien har vært underbyding av kontrakter. I marin-markedet vil to aktører kontrollere 87 prosent av markedet, noe som bør kunne gi bedre prising. 5 prosent bedre pris tilsier 50 millioner dollar på bunnlinjen for PGS. I tillegg er PGS flytende produksjonsvirksomhet i kraftig bedring gjennom økt produksjon på flere felt og derav økende produksjonsavhengige dagrater. Vi ser PGS som en mulig doblingskandidat.
Stolt Offshore har falt kraftigere enn offshoreaksjer generelt og handles til kun 40 prosent av toppnivåene i vår. Bakgrunnen er overdreven fokusering på kursgaranti gitt i forbindelse med ett oppkjøp og noe lavere marginer enn ventet på prestisjeprosjektet Girrassol. Det gjør at selskapet handles til et pris/fortjeneste-forhold på kun 6 og EV/EBITDA på 3 ut fra våre estimater. Dypvannsmarkedet, hvor selskapet er en av de fremste aktører, forventes å få en årlig vekst på 20 prosent de neste fem år. Spesielt har selskapet har vist seg som den ledende dypvannskontraktør i det Vest-Afrikanske marked hvor over 30 utbygginger på over 1 milliard dollar vil bli gjennomført de neste fire årene.
NATURAL OG NORKOM
Vi velger også å anbefale to «small-caps»; Natural og Norkom. Jeg begynte å følge Natural for cirka to år siden. Da var det store forventninger til at selskapet skulle inngå en dyrefôravtale med en «stor internasjonal aktør». Aksjen var i 90 kroner, og ingen snakket om Functional Food avtaler. I dag har selskapet jobbet frem en avtale med BASF hva angår dyrefôr. BASF har besluttet å introdusere CLA for dyrefôr så fort produktet er godskjent av respektive myndigheter; trolig en gang i løpet av 2002/2003. Videre er selskapet er i sluttforhandlinger med en internasjonal aktør for «functional food». På tross av dette har aksjen halvert seg i løpet av disse to årene. Et stort paradoks etter min vurdering. Forklaringen er at selskapet ikke får tilstrekkelig oppmerksomhet omkring hva de holder på med. Samtidig har ikke selskapet lykkes med å fortelle sin historie på en måte som gjør at de blir kvitt «slankepille» stemplet. (Undertegnede eier 18.100 aksjer i Natural). Vi forventer at 2002 blir året hvor aksjemarkedet trolig begynner å ta selskapet på alvor, og at mer av potensialet i dyrefôr og «functional food» blir priset inn i kursen.
Norkom er en «small-cap» som har klart å få oppmerksomhet i markedet. De amerikanske nettbaserte butikkene har vist en sterk kursutvikling de siste ukene. En rekke undersøkelser viser at de underliggende driverne for denne type handelsvirksomhet er svært sterk for tiden. Den norske nettbutikken Norkom er ingenting annet enn et glimrende eksempel på dette. På 67 kroner per aksje prises selskapet til 352 millioner kroner. Norkom omsatte for 226 millioner i tredje kvartal, opp 64 prosent fra samme kvartal året før. Akkumulert omsetning for årets ni første måneder var 593 millioner. Det er opp 60 prosent fra samme periode året før. Selskapet tjente 21.9 millioner kroner i årets ni første måneder (9.6 millioner i tredje kvartal isolert). Fjerde kvartal er alltid det sterkeste for denne type selskap, og dersom Norkom tjener 35 millioner i år, prises selskapet på en 2001 P/E lik 10. Norkom virker som et svært attraktivt investeringsobjekt på dagens nivå.