Børsfall svekker valuta

Publisert: 22. januar 2008 kl 08.54
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- Gårsdagens kraftige børsfall fikk betydelige utslag i valuta- og rentemarkedet, skriver analytiker Knut Magnussen i DnB NOR Markets.

Valuta svekket

- Lavrentevalutaer som japanske yen styrket seg kraftig, mens høyrentevalutaer som pundet ble vesentlig svekket. Børsfallet førte også til at både den norske og den svenske kronen svekket seg. Investorene frykter nå negative smitteeffekter fra USA og dermed styrker dollaren seg, mens de amerikanske statsrentene fortsetter nedover i raskt tempo.

Bush har feilet

- Til tross for lanseringen av en nødhjelpspakke fredag, klarte ikke president Bush å snu den negative børsutviklingen. Fredagens børsfall i USA spredte seg mandag til asiatiske og europeiske børser. Oslo Børs var ned hele 6,4% i går, det største fallet på en dag siden 1981. I går var de amerikanske børsene stengt, men det foregikk likevel mye elektronisk handel av futures, som indikerer at kursene skal betydelig ned i dag (rundt 3-4%). De asiatiske børsene fortsatte nedgangen i natt: Nikkei er ned 5,7% og Hangseng er ned 8,6% i skrivende stund. Mye tyder derfor på at nedgangen vil fortsette på de europeiske børsene i dag.

Flukt mot sikkerhet

- Det kraftige børsfallet kan forklares med at frykt for resesjon i USA og smitteeffekter til resten av verden gir flukt mot sikrere plasseringer ("flight-to safety"). I valutamarkedet betyr dette videre reversering av carry-trades. Lavrentevalutaer, spesielt japanske yen, har derfor styrket seg kraftig det siste døgnet. USD/JPY handles nå rundt 106,3 og EUR/USD handles rundt 153,4 - det sterkeste på henholdsvis 2,5 og 5 år. Den japanske sentralbanken besluttet (som ventet) og holde rentene uendret i natt. Denne gang var beslutningen enstemmig, mens det på de foregående møtene har vært et medlem som har ønsket å sette renten opp. Bank of Japan har åpenbart blitt mer
bekymret og sier nå i sin månedsrapport at veksten ser ut til å avta. Markedet priser nå faktisk inn en relativt høy sannsynlighet (rundt 60%) for rentekutt i Japan i løpet av året, tross det lave rentenivået, påpeker Knut Magnussen.

Saken fortsetter under annonsen

Uro

- På den andre siden gikk børsfall og økt frykt ut over høyrentevalutaer. Det britiske pundet fortsatte å svekke seg i går. Bunn-noteringen mot USD mandag var den laveste på ett år. Børsfallet var trolig også hovedårsaken til at både den norske og den svenske kronen svekket seg betydelig i går. Et fall i oljeprisen på nesten 2 dollar kan også ha forsterket nedgangen for den norske kronen. Nå handles EUR/NOK rundt 8,06, mens EUR/SEK handles opp mot 9,50.

Venter på Gjedrem

- Her hjemme avventer nå markedet nye signaler fra Norges Banks rentemøte i morgen. Siden finansuroen begynte i fjor høst er har dollaren svekket sin stilling betydelig. Det har sammenheng med at faktisk og forventet rentenedgang i USA har vært betydelig større enn i andre land. De siste dagene har tendensen snudd i retning av en sterkere USD, blant annet på bekostning av euroen. Dette skyldes trolig at aktørene i valutamarkedet nå frykter større smitteeffekter fra USA og dermed etter hvert også større rentenedgang i andre økonomier.

Bernanke kutter 1 prosent?

- Økt frykt har dessuten ført til ytterligere nedgang for amerikanske statsrenter. Da handelen startet igjen i Asia i natt falt renten på tilåringen fra 3,63 til 3,50 prosent - det laveste på 4½ år. Toårsrenten falt og betydelig og var på det laveste nede i 2,15 prosent. Markedet priser nå inn 20 prosent sannsynlighet for at Fed vil kutte renten med et helt prosentpoeng (1 prosent !) på rentemøtet neste uke.

Nye svekkelser

Saken fortsetter under annonsen

- Dagens agenda er nærmest tom hva angår makroøkonomiske nøkkeltall. Det kan imidlertid bli noe fokus på taler av den britiske sentralbanksjefen og det tyske ECB-medlemmet Stark. Spørsmålet er om de begge nå vil tone ned inflasjonsrisikoen og fokusere på lavere vekstutsikter. I så fall kan det være duket for yterligere svekkelse av pund og euro i dag, avslutter Knut Magnussen i DnB NOR Markets.