Bli aksjeulv -spar skatt!

Publisert: 30. juli 2002 kl 12.24
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

Å satse på spekulasjon som levebrød, er ikke for folk med frynsete nerver eller behov for stabil privatøkonomi. Skal man leve av kampen mellom bjørner og okser, bør man være en ulv.

- Vi tar en kjapp en på Opticom. KLIKK, KLIKK. Det ble noen kroner gitt. Huff da. Nasdaq futuren er ned 6,2, sier Per Berger bedre kjent blant likemenn som «Per Ulv». Han tillater seg å heve blikket fra skjermen et øyeblikk. Skal man vinne over bjørnen, gjelder det å se den i hvitøyet hele tiden. For i jakten på profitt teller øyeblikket like mye som i all annen jakt. Snur man ryggen til et lite øyeblikk, kan det fort svi i lommeboka. Derfor sitter Per Ulv klistret til dataskjermene det meste av dagen.

Det ene soverommet, i rekkehuset hjemme på Holmlia i Oslo, er koblet til kapitalens evige jaktmarker 24 timer i døgnet via en bredbåndslinje. Fire dataskjermer, tekst-tv og radio sikrer kontinuerlig oppdatering. I dag flyter blodet. Aksjeoksen blør, stemningen er bearish og i bakgrunnen snerrer bjørnene. Nye profit warnings plopper opp. Skjermene er fulle av røde tall. Klokken er 11 og nok en blodig dag er i emning på Oslo Børs.

- Jeg er short i Norske Skog og Opticom, så dette ser egentlig bra ut. Det viktigste er at det skjer noe hele tiden. Om det går opp eller ned er ikke så viktig, bare man er riktig posisjonert i markedet, sier Berger. De siste to årene har han drevet med aksjespekulasjon på heltid.

- Jeg har alltid drevet med spekulasjon, blant annet ti år som valutamegler i London. Men da jeg flyttet tilbake til Norge, fristet det lite å begynne i en åtte til fire jobb inne i byen, og i tillegg betale halve lønna i skatt, sier Berger som nå i hovedsak livnærer seg av å gjette utfallet av kampen mellom oksene og bjørnene på Oslo Børs. Men livet som hjemmeværende spekulant er ikke bare bare det heller, selv om skatten er gunstig.
LITE GLAMOUR
På skjermene blinker det i rødt, noen gule og blå tall kjemper seg til enn plass midt i havet av røde tall. Per Ulv får ferten av en saftig hode-skulder-formasjonen i Norske Skog.

- Se der, ja! Nå skal kursen oppover. På tide å komme seg ut av short-posisjonen, sier Berger. Noen tastetrykk og nye tusenlapper er tjent. Men det er ikke alltid pluss bak tallene, innrømmer han.

- Det kan fort bli en smell. Da jeg begynte, gjorde jeg alle feilene. En stund spekulerte jeg i valuta for egen regning. Da Det hvite hus i Moskva ble bombet, lå jeg short i dollar mot tyske mark. Det kostet meg så godt som hele formuen. Man lærer heldigvis etter hvert. Når markedet er så volatilt som i dag, er jeg sjelden inne med mer en halv million. Dessuten lukker jeg alle posisjoner før børsen stenger, sier Berger.

Saken fortsetter under annonsen

For tiden er det Oslo Børs som gjelder.

- Med kone og en sønn på åtte år er det fint å trade lokalt, slik at jeg kan logge av klokken fem. Vel, nesten da, for det blir jo noen sjekk av Nasdaq og andre nøkkeltall før leggetid. Og er kona bortreist blir det gjerne litt handling på Nasdaq også, sier Berger.

Og når børsblodet strømmer, teller sekundene hvis man vil hindre at formuen forblør.

- Informasjon er alt eller ingenting. I Opticom og andre spekulative papirer kan sekunder skille mellom tusenlapper i tap eller profitt. Derfor nytter det ikke å trade via modem og nettmeglere som ikke tilbyr kontinuerlig oppdatering av kurser. Jeg bruker et handelssystem fra NordNet som kontinuerlig oppdaterer kurser og ordrebildet, sier Berger og taster inn enda et par transaksjoner til Oslo Børs. Sekunder senere viser et gult blink at handelen er i boks.

Det er en uendelighet av informasjon en spekulant bør få med seg, også øynene blir røde og såre.
ENSOMME ULVER
Livet foran skjermen er ikke spesielt sosialt. Når arbeidsplassen ligger ti skritt fra soverommet, treffes kolleger gjerne via e-post og telefon.

- Man må trives i sitt eget selskap. Men etter børs blir det gjerne en tur på den lokale puben, «The Local», for å ta en øl og snakke litt med gutta om sentimentet på børsene og livet i sin alminnelighet, sier Berger. Stemningen svinger gjerne litt med kursene. Og han er ikke alene.

- Vi er nok en hundre stykker som driver så seriøst med trading at vi lever av det. Dette er en næring i vekst, sier Per Ulv. Beskyldningene om at ulveflokken på aksjemarkedet jager i flokk, i et forsøk på å manipulere kursene, tar han med stoisk ro.

Saken fortsetter under annonsen

- Men det kribler ennå litt når jeg tenker på oppturen i selskapet Swan Reefer i fjor. På 15 minutter steg kursen 80 prosent. Jeg ble beskyldt for å manipulere kursen, men jeg handlet bare på en sterk teknisk formasjon, bedyrer Per Ulv som synes staten er den største ulven.

- Vi skaper likviditet i markedet, mens staten tar sin del uten å ta noen som helst risiko, sier Per Ulv og taster inn en ordre.