Blågul blues

Publisert: 19. juni 2008 kl 09.30
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- I løpet av det siste døgnet har den svenske kronen fortsatt å svekke seg og nærmer seg igjen 9,40 mot euro. Delvis kan kanskje svekkelsen tilskrives resultatene fra Prosperas forventningsundersøkelse og de nye makroøkonomiske anslagene fra Konjunkturinstitutet. Inflasjonsforventningene på 5-års sikt, som kan være særlig relevante som mål på folks tillit til Riksbanken, steg til 2,6 prosent, fra 2,5 prosent ved forrige undersøkelse i april. På kortere sikt steg inflasjonsforventningene med mer. Likevel mener vi at dette ikke gir ny informasjon til den svenske sentralbanken utover det den allerede visste om faktisk inflasjon. En enkel regresjon tilsier nemlig at den faktiske inflasjonen i april og mai i seg selv indikerte 5-års forventninger på 2,6 prosent. Til tross for at inflasjonsforventningene virker relativt godt forankret, tror vi likevel at høy faktisk inflasjon gjør at Riksbanken vil være føre var. Det tilsier en renteheving med 25 basispunkter, til 4,5 prosent, på møtet i juli. Også Konjunkturinstitutet tror at den svenske reporenten vil nå 4,5 prosent innen året er omme, til tross for at organisasjonen i går nedreviderte sine anslag for den økonomiske veksten i år og neste år. Den kraftige prisstigningen ligger til grunn for renteprognosen. På forhånd var det likevel enkelte som spekulerte i enda mer haukete anslag fra det innflytelsesrike Konjunkturinstitutet, skriver seniorøkonom Bjørn-Erik Orskaug i DnB NOR Markets.

Ned i bøtta

- Ellers i Norden svekket den islandske kronen seg kraftig i løpet av gårsdagen. Kronen var lenge et yndet mål for carry trade-handlerne, men økt risikoaversjon blant utenlandske investorer har sendt den islandske valutaen ned i bøtta. Siden i går tidlig har den svekket seg ytterligere, med over 3 prosent mot euro. Delvis skyldes trolig svekkelsen en mangel på likvide verdipapirer, som for eksempel statspapirer, å investere i. Men delvis kan den også skyldes større fokus på problemer i den globale banksektoren etter at blant annet Morgan Stanley la frem dårlige resultater i går. Uansett, steg i alle fall prisen på gjeldsforsikring for banker, skriver Orskaug.

Banksjefer trekker seg

- Det britiske pundet svekket seg også i går. Muligens lå markedets tolkning av Bank of Englands rentereferat samt en tale fra sentralbanksjef King til grunn for bevegelsen. I følge rentereferatet mente enkelte medlemmer (sannsynligvis Besley og Sentance) at en umiddelbar renteheving ikke var utelukket gitt nyheter på nøkkeltallsfronten. Likevel ble avgjørelsen om å holde renten uendret tatt med 8 mot én stemmer. Eneste stemme i mot var Blanchflower, som nok en gang ville senke renten. Ellers er det verdt å merke seg at visesentralbanksjef Gieve, som har hovedansvaret for finansiell stabilitet og sitter i rentekomiteen, trakk seg i går. Dermed er begge visesentralbanksjefene i Bank of England på vei ut døra, etter at Rachel Lomax tidligere har kunngjort sin avgang.

Dagens rapport

- Dagens rapport inneholder også våre nye rente- og valutaprognoser. Skjønt, nye og nye: Vi endrer ikke våre prognoser for styringsrentene i utlandet og her hjemme. Med andre ord holder vi på at Norges Bank har hevet foliorenten for siste gang i denne sykelen, selv om risikoen for ytterligere én renteheving trolig har økt. Når det gjelder valutaprognosene, tror vi at den norske kronen ikke bør endre seg nevneverdig mot euro på kort sikt. På seks måneders sikt, som følge av at våre renteprognoser for eurosonen er relativt mye lavere enn det markedsprisingen skulle tilsi, tror vi kronen kan komme til å styrke seg noe mot fellesområdets valuta. For øvrig var det i går små norske kronebevegelser mot euroen. En styrkelse mot pundet og den svenske kronen ble først og fremst drevet av de nevnte bevegelsene i EUR/GBP og EUR/SEK-kryssene, avslutter Bjørn-Erik Orskaug i DnB NOR Markets.

Saken fortsetter under annonsen