Billig bolig med forkjøpsrett

Publisert: 1. august 2002 kl 11.54
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

I Oslo og de andre store byene er en stor del av boligene andelsleiligheter med en eller annen form for forkjøpsrett. Reglene varierer mellom de ulike boligbyggelagene og borettslagene, og de er ofte kronglete og gammeldagse. Men for boligkjøpere kan det være svært lønnsomt å kjenne reglene og benytte dem til egen fordel. Hvis du vet hvordan forkjøpsretten fungerer, kan du slippe å være med på å hausse opp prisen på drømmeleiligheten i budrunden. Det kan i beste fall spare deg for hundretusener i dagens opphetede boligmarked. Dessuten er det kun et fåtall av meglerne som avklarer forkjøpsretten underveis i budrunden. Dette er en klar ulempe for kjøperne, fordi det tar inntil tre uker før man faktisk vet om man får beholde leiligheten man har kjøpt. Reglene blir neppe endret med det første, derfor gjelder det å utnytte systemet best mulig.

KOMPLISERT ANSIENNITET

Det opereres med to forskjellige forkjøpsretter. For det første har alle boligbyggelagenes medlemmer forkjøpsrett til en hvilken som helst bolig i boligbyggelaget. Dernest har de som allerede bor i samme borettslag førsteforkjøpsrett som går foran den generelle forkjøpsretten til medlemmene i boligbyggelaget. Førstnevnte forkjøpsrett er viktigst når du skal på boligjakt. Ikke nok med det. Ordningene praktiseres ulikt i ulike byer. Dessuten praktiserer eiendomsmeglerne ordningen på ulik måte.
Er du på boligjakt, må du altså sette deg inn i reglene til boligbyggelagene i den byen du bor. Her tar vi utgangspunkt i Norges største boligbyggelag, OBOS. Første bud er å være medlem. Og det kan lønne seg å være medlem i det største boligbyggelaget i flere byer. Et medlemskap koster ikke mer enn mellom 100 og 150 kroner per år. Kontingenten kan ofte spares inn gjennom diverse rabatter på forsikring, strøm, telefon og teaterbilletter, som kan benyttes selv om man bor utenbys. Men de virkelig store besparelsene og fordelene kommer først når man skal på boligjakt. Lang ansiennitet reduserer muligheten for at noen stikker av med leiligheten du trodde du hadde kjøpt. Samtidig øker mulighetene for selv å benytte forkjøpsretten, og dermed sikre deg en leilighet noen andre trodde de hadde kjøpt. Men hvor gunstig dette er avhenger også av hvilken megler som selger boligen du er interessert i.

VELG RIKTIG MEGLER!

Foreløpig er det få meglere som opplyser om ansienniteten i budrunden. Dette er en ulempe for kjøper, fordi man risikerer å by over en som har kortere ansiennitet, og dermed gjøre det dyrere for seg selv enn nødvendig. Som kjøper er du derfor interessert i å finne en megler som kan opplyse om ansienniteten til dem du byr mot.
Når du byr på en bolig og hele tiden får opplyst om ansienniteten til dem du byr mot, betyr det at du slipper å by over så lenge du har lengst ansiennitet. Det holder at du matcher høyeste bud til dem med kortere ansiennitet. Dermed slipper du å være med å hausse opp stemningen i budrunden, noe som kan bety roligere budrunder og mindre prispress.
Foreløpig er det kun et fåtall av meglerne som tilbyr dette. Den største er ikke uventet OBOS-Megleren. Så følg nøye med i samleannonsene til OBOS.
Grunnen til at så få meglere tilbyr å opplyse om ansiennitet i budrundene, er at det er mer arbeidskrevende for meglerne å avklare dette underveis. Og foreløpig må sluttavklaringen av forkjøpsrett skje i regi av boligbyggelagene. I Oslo betyr det som regel OBOS.

MELD FORKJØPSRETT!

En annen fordel med å få avklart forkjøpsretten underveis, er at boligen bare annonseres én gang. Dermed blir det mindre blest om boligen, og kun de som følger godt med får anledning til å melde forkjøpsrett. Dette betyr at det er ekstra viktig å følge godt med på annonsering og gå på visning på alle interessante andelsleiligheter tilknyttet OBOS eller andre boligbyggelag.
Følg med på annonser både i aviser og på nett. For når forkjøpsretten avklares underveis, annonseres boligen kun en gang i boligbyggelagets samleannonse, som regel på torsdager for OBOS-leiligheter. Deretter annonserer megler på vanlig måte i aviser og på nett. Etter visning avklarer megler ansienniteten fortløpende gjennom budrunden. Og medlemmer som vil benytte forkjøpsrett, må selv melde fra til OBOS innen utløp av meldefristen, som regel en uke etter at boligen ble annonsert i samleannonsen. Deretter avklarer OBOS hvem som får boligen i henhold til ansiennitet, og melder om dette dagen etter. Den som har vunnet budrunden, får dermed rask tilbakemelding på om han får leiligheten eller ikke, slik at han kan by på andre leiligheter hvis noen overtar boligen på forkjøpsrett.
Dessverre velger de fleste meglere å vente med å avklare forkjøpsretten til budrunden er ferdig og kontrakt skrevet. For kjøper er dette uheldig, fordi det kan ta flere uker før vedkommende får vite om han får beholde leiligheten eller ikke. Og i denne perioden er det selvsagt ikke mulig å by på andre boliger.
Medlemmer med lang ansiennitet bør altså vente med å melde om bruk av forkjøpsrett til like før meldefristen utløper for leiligheter som annonseres til fastpris i boligbyggelagenes samleannonser. Dermed er de sikret en rask avklaring.
Det gjelder å følge med selv. Kontakt boligbyggelaget for å vite hvordan du ligger an ansiennitetsmessig etter at fristen for å melde forkjøp er gått ut.
I dagens opphetede boligmarked benyttes forkjøpsretten stadig oftere
- Forkjøpsretten benyttes nå ved cirka 40 prosent av alle handler. Det er en dobling fra begynnelsen av 90-tallet, sier Åge Pettersen som er informasjonssjef i OBOS.

Saken fortsetter under annonsen