Bernankes problem
-Høyere inflasjon enn forventet i USA sendte dollaren sterkere. På begynnelsen av denne uken vil amerikanske boligmarkedsindikatorer være det mest interessante på nøkkeltallsfronten. På slutten av uken vil tall for amerikansk forbruk og inflasjon være i fokus. Men viktigst: Hvor godt vil tiltakene sentralbankene har satt i gang for å bedre likviditeten i markedene fungere? skriver seniorøkonom Ole Christian Bech-Moen i DnB NOR Markets.
- Siden fredag morgen har den amerikanske dollaren styrket seg betydelig mot de fleste store valutaene, særlig mot euroen: EURUSD er nå rundt 1,44. Dette er delvis nøkkeltallsdrevet. Inflasjonstallene på fredag var overraskende høye. Særlig energiprisene bidro til at inflasjonen nå er på sitt høyeste nivå på to år. Men også kjerneinflasjonen, hvor volatile mat- og energipriser er utelatt, steg betydelig den siste måneden. Dette viser hvor vanskelig avveiningen er for Fed. I en situasjon hvor de fleste mener at problemene rundt finansuroen taler for at renten må kuttes mer, blant annet for å forhindre en mulig resesjon, taler inflasjonstallene for det motsatte. Dette gjør at ordet stagflasjon har blitt hentet frem igjen. Industriproduksjonen var også sterkere enn ventet på fredag, noe som støttet opp under en sterkere dollar, påpeker Beck-Moen.
- Viktig for valutakursene denne uken, er om tiltakene som ble presentert av flere sentralbanker forrige onsdag for å bedre likviditeten i markedene vil lykkes nå når de blir igangsatt. I dag vil både Fed og ESB være på banen med auksjoner, med henholdsvis salg av 20 og 10 milliarder dollar i lån med løpetid på 28 dager. Allerede har Libor-rentene kommet noe ned, men det er uenighet i markedet om tiltakene er tilstrekkelige for å bringe de ned mot normale nivåer. Hvis planen i stor grad lykkes, kan dette føre til høyere risikoappetitt og dollaren kan miste støtte fra et "trygg havn"-perspektiv, ifølge DnB NOR Markets.
- Den norske kronen har svekket seg, ikke bare mot dollaren, men også mot euroen siden fredag morgen. En amerikansk dollar koster nå 5,53 norske kroner, mens en euro handles for like under 8 kroner. Få norske nøkkeltall av betydning blir publiserte denne uken. Vi får tall for registrert ledighet, men kronen vil nok i hovedsak bli styrt av internasjonale hendelser.
- I dag får PMI for ØMU. Stemningsindikatoren er ventet å gå marginalt ned både for industri- og tjenestesektoren. Vi får også en stemningsindikator fra USA, Empire state. Her er det ventet en nedgang. Selv om denne indikatoren er rimelig volatil, kan den få markedsutslag. Viktigere er NAHB-indeksen, som måler optimismen blant boligentreprenører i USA. Denne er ventet å holde seg uendret på historisk bunnivå. Peker pilene fortsatt nedover i det amerikanske boligmarkedet eller er det tegn til bedring?
- Det kommer flere viktige nøkkeltall utover i uken. I morgen blir inflasjonstall fra UK publisert, hvor det ventes at veksten i konsumprisene vil tilta noe, men markedet vil nok legge mer vekt på boligmarkedsindikatorene fra USA samme dag. Vi får tall for både igangsetting og byggetillatelser, og begge forventes å fortsatt peke nedover. På onsdag er det rentemøte i Riksbanken. Her venter de fleste at renten holdes uendret på 4,00 prosent. Uendret rente er også forventningene til beslutningen til BoJ dagen etter.
- Vi må vente helt til fredag på ukens kanskje viktigste tall: Privat forbruk og forbruksdeflatoren fra USA. Vil de støtte opp under de sterke detaljhandelstallene og de overraskende høye inflasjonstallene fra forrige uke? avslutter Ole Christian Bech-Moen.