Bedre stemning
På tross av svake tall for USAs arbeidsmarked endte børsene opp på fredag. En sterk ISM-indeks og generell optimisme i markedet bidro til en sterk avslutning på handledagen. Dollaren styrket seg, mens pundet svekket seg på svakere CIPS-indeks, skriver analytiker Maren Romstad i DnB NOR Markets.
Blandet
Fredag fikk vi blandede tall fra USA. Først ut var sysselsettingstall for januar. Antall sysselsatte falt med 17.000, noe som sto i sterk kontrast til konsensus som ventet en sysselsettingsvekst på 80.000. Arbeidsmarkedsrapporten var likevel ikke uten lyspunkter. Forrige måneds sysselsettingsvekst ble revidert opp med 64.000 nye jobber, og i tillegg kunne man glede seg over et fall i ledigheten. På den andre siden ble tallene for november revidert ned, samt at redusert ledighet kan være et resultat av at flere har trukket seg ut av arbeidsstyrken. De lange rentene falt umiddelbart på svake tall fra arbeidsmarkedet og var på det meste ned 10 basispunkter. Rentene tok seg imidlertid noe opp utover ettermiddagen. Årsaken til fallet i korte og lange renter skyldes at dystre tall for payrolls har styrket troen på ytterligere rentekutt fra FED. Dollaren svekket seg rett etter at tallene kom ut, men fallet var midlertidig. ISM-indeksen steg i januar og endte over det nøytrale nivået 50. Etter svake Philly FED og Chicago PMI-indekser i januar kom ISM-tallene som en stor overraskelse. Sammen med Microsofts saftige bud på Yahoo!, bidro ISM-indeksen til at stemningen i markedet bedret seg. Dermed styrket dollaren seg igjen. I morgentimene handler EUR/USD på 1,481. Børsene i USA endte fredag i blått, skriver Maren Romstad.
Sterkere krone
- Det britiske pundet svekket seg fredag, delvis på grunn av et fall i CIPS/PMI fra 52,4 til 50,6. Den svake indeksen styrket trolig markedets forventninger om rentekutt fra Bank of England på torsdag. Oslo Børs endte fredag opp 2,55 prosent etter en sterk avslutning på handledagen, drevet av positive tall i USA. Den generelle dollarstyrkelsen på fredag førte også til at USD/NOK gikk høyere, til 5,42. Mot euro var kronen imidlertid så godt som uendret, mens den svekket seg mot den svenske kronen.
Boligprisfall
- Gjennomsnittlige priser på boliger formidlet gjennom Finn.no endte i januar 3,0 prosent høyere enn for desember i fjor. Korrigert for sesongvariasjoner falt prisene med 0,4 prosent. Den faktiske prisstigningen endte 0,3 prosent høyere enn for samme tidspunkt i fjor. Dette er den laveste 12-månedersveksten vi har sett i boligmarkedet siden august 2003. Det er variasjoner i prisveksten for ulike boligtyper, og prisene på leiligheter hadde den laveste veksten med 2,1 prosent.
Signal
Visesentralbanksjef Jarle Bergo holdt fredag sitt siste offisielle foredrag før Jan F. Qvigstad overtar Bergos plass i sentralbankstyret 1. april. I sitt innlegg på Samfunnsøkonomenes valutaseminar varslet Bergo at høyere realrente kan bli en nødvendighet for å bekjempe inflasjon i fremtiden. Bergo påpeker at inflasjonen må bekjempes selv i dårlige tider, og varsler dermed at renten kan økes selv om det skulle bli en nedgang i norsk økonomi. Bergos utspill kan tolkes som et signal til partene i arbeidslivet før lønnsoppgjøret, mener DnB NOR.
Nye spennende tall
- Dagens nøkkeltall er lite spennende, men noe er likevel verdt å merke seg. Riksbankens Lars Nyberg skal tale om den amerikanske boliglånskrisen og finansiell uro. Senere på dagen er det Feds Kroszner sin tur. Det er ingen grunn til å vente seg nye signaler ettersom Fed ga signaler til markedet om ytterligere kutt sist onsdag, avslutter Maren Romstad i DnB NOR Markets.