Banktap ga dollarfall
- USAs fjerde største bank, Wachovia, overrasket markedet i går med å rapportere om tap på 350 millioner USD (20% per aksje) i første kvartal. Også Bear Sterns rapporterte om store nedskrivninger i går - men dette var ingen overraskelse. Tapene i Wachovia skyldes blant annet dårlige boliglån i California. Banken opplyste også at den vil redusere utbytte, kutte antall ansatte i investeringsbankvirksomheten med 12% og hente inn 7 mrd. USD i ny kapital. Dette er andre gang på kort tid at kapitalutvidelse er nødvendig. Aksjekursen falt med 8% i går og den er nå halvert siden banken kjøpte opp Golden West Financial i 2006. Nyheten bidro til fall i finansaksjene og svekkelse av USD. Dollaren handles nå rundt 1,58 mot euro og 101,3 mot yen, skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i DnB NOR Markets.
Økt salg
- Amerikansk detaljomsetning økte med 0,2% i mars. Utenom biler steg omsetningen med 0,1% - som ventet. Det var spesielt boligrelatert konsum som falt: møbler, elektronikk og bygningsmaterialer. Dette er nominelle tall, slik at det reelt sett antakelig var et fall i forbruket i mars. I så fall er det tredje måned på rad med svak utvikling for det private forbruket. I lys at den særdeles svake forbrukertilliten var tallene kanskje likevel ikke så svake som enkelte hadde fryktet, mener Magnussen.
Nye USA-tall
I ettermiddag slippes flere amerikanske nøkkeltall. Viktigst er antakelig produsentprisene, som er ventet å stige med 0,6%. Utenom mat og energi ventes en oppgang på 0,2%. Utfallet kan gi en viss pekepinn foran morgendagens konsumpriser. Empire state indeksen er det første bedriftsbarometeret for april. Det er ventet en viss korreksjon opp fra den svake målingen i mars. NAHB-indeksen, som måler stemningen blant byggefirmaene, ventet å holde seg stabilt på et svært lavt nivå. Kapitalinngangen (TICS) er ventet å havne på 56,5 mrd. USD, en liten nedgang fra forrige måned (62,0 mrd.), ifølge DnB NOR Markets.
Tyske tall
- Produksjonen i eurosonen steg med 0,3% i februar - omtrent som ventet. Oppgangen i januar var også solid, slik at veksten i første kvartal ligger av til å bli god. Det er produksjonen av kapitalvarer som trekker opp, men konsumvareproduksjonen ser ut til å svikte. I dag kommer ZEW-indeksen med forventninger til tysk økonomi fremover. Rapporten baseres på oppfatningene til finansanalytikere og svarene preges av utviklingen i USA. Dette er grunnen til at denne undersøkelsen viser et mer negativt bilde for tysk økonomi enn Ifo-indeksen. Det er ventet at ZEWindeksen vil holde seg stabil i april, skriver Magnussen
Britiske tall
- Britiske produsentpriser fortsetter oppgangen. Veksten i prisene ut fra produsent steg i mars med 6,2%, mens inputprisene steg med hele 20,4%. Dette er det høyeste siden hhv. 1991 og 1986. I dag kommer konsumpristallene for mars. Det er ventet en moderat oppgang til 2,6% - men risikoen ligger trolig på oppsiden. De er nå et år siden inflasjonen var over 3%, og det kan ikke
utelukkes at Bank of England også i vår må skrive brev til finansministeren, mener Knut Magnussen.
Svensk inflasjon
- Svensk kjerneinflasjon havnet noe høyere enn ventet på 2,3%. Prisene på mat, restauranter og hoteller samt transport bidro alle til oppgangen. Kronekursen ble lite påvirket av tallene og EUR/SEK handles nå rundt 9,40.
Si fra, Gjedrem!
- Gjedrems tale på pensjonskassekonferansen i dag har tittelen "Konjunkturer, internasjonal usikkerhet og pengepolitikk". Dette er siste mulighet til å påvirke markedet i forkant av neste ukes rentemøte. Siden alle venter heving og dette er klart signalisert, er det lite sannsynlig at det kommer nye signaler i dag. Men om Gjedrem skulle ha blitt i tvil om det er lurt å heve nå som rentene fra de private bankene allerede er satt opp og bankenes fundingkostnader har skutt i været - ja så har han sjansen til å si i fra om det i dag! avslutter Knut A. Magnussen i DnB NOR Markets.