Avgjørende tall

Publisert: 2. mai 2008 kl 09.31
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- Euroen har falt videre. EUR/USD er nå 0,7 prosent svakere mot amerikanske dollar siden onsdag morgen og euroen har falt over en prosent mot GBP. Mot norske kroner er svekkelsen 0,5 prosent. I USA steg aksjemarkedet med 1,7 prosent målt ved S&P500-indeksen. Oppgangen kan knyttes til at en sterkere dollar og fallende råvarepriser demper inflasjonsfaren. Økt risikoappetitt har også bidratt til at statsrentene trakk opp, skriver seniorøkonomi Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets.

Rentepause?

- Onsdag kveld satte FED ned renten med 25 basispunkter. Det var godt i tråd med forventingene. Richard W. Fisher og Charles I. Plosser stemte i mot og ønsker uendret rente. Begge disse ønsket mindre kutt ved det forrige møtet 18. mars. FED slo fast at økonomien nå er svak og at inflasjonsfaren fortsatt er høy. Små endringer i ordlyden i pressemeldingen tolkes imidlertid dit hen har Fed. nå vil ta en pause i renteendringene. I markedet er det priset inn at neste bevegelse blir en oppgang og at den kan finne sted mot slutten av året eller tidlig neste år. Men hvis sysselsettingen faller noe mer markert i tiden fremover, vil vi ikke se bort fra ytterligere kutt fra FED, skriver Aamdal.

Avgjørende tall

- I dag kommer det tall for det amerikanske arbeidsmarkedet. Ifølge Reuters forventer analytikerne på Wall Street en nedgang i sysselsettingen på 80.000 arbeidstakere, det samme som sist måned. Arbeidsledighetsratene er ventet å stige til 5,2 prosent. Onsdagens tall for ADP-sysselsettingen steg noe mot en ventet nedgang. Det har kanskje løftet forventningene til dagens tall noe. Men ADP-tallene er en svært usikker indikator og har de siste tre månedene gitt for positive indiaksjoner på payrollstallene. Tallene for førstegangsøkende til arbeidsledighetstrygd steg ytterligere sist uke og underbygger bildet av et svakt arbeidsmarked. Ifølge Challengerrapporten som teller antall oppsigelser, steg disse til 90.000 i april, opp fra 54.000 i mars - ikke sesongjusterte, men klar oppadgående trend. ISM-indeksen på torsdag viste et uendret industrisentiment fra mars til april, men med nedgang for sysselsettingen.
- I USA viste det seg at BNP-veksten i første kvartal ble litt høyere enn ventet, men 0,6 prosent annualisert rate er ikke mye å skryte av. Fortsatt vekst i privat forbruk, mens investeringene falt på bred front. Økt produksjon til lager var det som skulle til for at BNP-veksten ble positiv. Både BNP-deflatoren og konsumdeflatoren (kjerne) steg mindre nå enn i forrige kvartal. PCE-deflatoren for mars som ble lagt frem torsdag, steg imidlertid litt mer enn ventet med en tolvmånedersvekst på 2,1 prosent, ifølge DnB NOR Markets.

Konjunkturomslag

- I Norge kom det tall onsdag som understøtter bildet om at et konjunkturomslag er på vei. Detaljomsetningen falt med 0,4 prosent fra februar til mars og varekonsumet falt med 0,5 prosent. Det var godt i tråd med en underliggende tendens til utflating i forbruket. Dessuten har forbruket vært høyt i forhold til husholdningenes inntekter slik at det er grunn til å vente en svakere forbruksvekst fremover. Tallene kan også ha blitt påvirket av en tidlig påske som sesongfaktorene ikke justerer tilstrekkelig for. Også kredittveksten for husholdningene avtok i mars, og den avtakende tendensen fremstår nå tydeligere enn før. I arbeidsmarkedet er det likevel ikke særlige tegn til omslag: Sysselsettingen økte med nesten 100.000 personer fra første kvartal i fjor til første kvartal i år. At arbeidsledigheten ser ut til å ha bunnet ut er nok mer et uttrykk for at arbeidsledigheten skraper bunnen enn at etterspørselen er dempet. I boligmarkedet kunne vi notere en liten økning i bruktboligprisene i april, påpeker Aamdal.
- Tirsdag ble det brudd i lønnsforhandlingene i offentlig sektor. Onsdag ble det gjennomført et første forberedende meklingsmøte. Det ligger an til en meklingsfrist 22. mai og en eventuell streik vil kunne settes i verk fra og med 23. mai, avslutter DnB NOR-analytikeren.

Saken fortsetter under annonsen