Avgjørende rentetall

Publisert: 10. juni 2008 kl 09.37
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- En overraskende oppgang i pending home sales, samt en tale fra FED-sjef Bernanke bidro til en sterkere dollar. Pundet styrket seg etter en svak avslutning på forrige uke. Den norske kronen svekket seg. I dag offentliggjøres tallet som kan avgjøre renten i Norge og Sverige, nemlig inflasjon, skriver seniorøkonom Maren Elise Romstad i DnB NOR Markets.

Sterkere dollar

- Pending home sales steg overraskende med 6,3 prosent i april. Konsensus hadde på forhånd ventet en nedgang på 0,5 prosent. Indeksen noteres nå på sitt høyeste nivå på seks måneder. Oppgangen skyldes i hovedsak et økt antall inngåtte krontrakter i regioner hvor man har sett et kraftig prisfall på boliger. Ved midnatt talte Bernanke om inflasjonen og implikasjonene for pengepolitikken. Bernanke uttalte at oppsiderisikoen for inflasjonen har økt, som følge av høye energipriser. Sentralbanksjefen fokuserte på forankring av de langsiktige inflasjonsforventningene, og FED vil "strongly resist" at disse skal stige. Er inflasjonsforventningene dårlig forankret virker det destabiliserende på vekst, så vel som inflasjon. Overraskende oppgang i pending home sales og talen til Bernanke bidro til å sende dollaren sterkere. Siden mandag morgen har valutaen styrket seg 1,3 og 1,4 prosent mot henholdsvis yen og euro. I morgentimene handles USD/JPY omkring 106,7, hvilket er den høyeste kursen på tre måneder, skriver Maren Romstad.

Sterkere pund

- Produksjonsprisindeksen (prisen på varer ut fra fabrikk) i Storbritannia viste en økning på 1,6 prosent fra april til mai. Veksten er den høyeste siden 1996 og var langt høyere enn ventet. Indeksen kan være en indikasjon på at også andre priser enn olje- og matvarepriser trekker opp inflasjonen. Bank of England står utvilsomt overfor et dilemma i tiden fremover, med høy inflasjon på den ene siden og avtakende økonomisk vekst på den andre. Pundet styrket seg umiddelbart og har siden i går appresiert 1,4 prosent mot euro, ifølge DnB NOR Markets.

Svakere krone

- Den norske kronen avsluttet forrige uke sterkt, men falt noe tilbake i løpet av mandagen. Tilbakegangen var størst mot dollar og pund. Oljeprisen falt noe tilbake etter den kraftige oppgangen fredag og etter en volatil handledag endte Oslo børs til slutt noe ned.
- Sveitsiske franc styrket seg i går. Arbeidsmarkedstall viste at ledigheten er lav og fallende. Investorer tror på økt sannsynlighet for at den sveitsiske sentralbanken kan komme til å sette opp renten, skriver Romstad.

Saken fortsetter under annonsen

Avgjørende tall

I dag legger SSB frem tallet som kan avgjøre renten, nemlig inflasjonen. Kjerneinflasjonen har de siste månedene vært høyere enn hva Norges Bank har lagt til grunn i siste Pengepolitiske rapport. Vi og konsensus venter et utfall i KPI-JAE på 2,4 prosent, noe som er høyere en Norges Banks anslag på 2,2 prosent. Hvis utfallet blir høyere enn forventet ligger risikoen for en renteheving på oppsiden og kronen kan styrke seg, påpeker DnB NOR-analytikeren.

- Svensk inflasjon offentliggjøres også i dag og er det siste inflasjonstallet vi får før neste rentemøte i Riksbanken. Visesentralbanksjef Barbro Wickman-Parak sa på en pressekonferanse i går at Riksbanken ikke lengre vil fokusere på den underliggende inflasjonen (KPIX), men på total inflasjon (KPI). Riksbanken har tidligere gått ut i fra at total inflasjon og KPIX sammenfaller på litt lengre sikt. Ved å endre det underliggende målet for inflasjonen håper Riksbanken bedre å identifisere de direkte effektene av renteendringer. Wickman-Parak påpeker at beslutningen ikke vil påvirke Riksbankens entebeslutninger fremover: "Vår strategi har ikke blitt endret og vårt mål ligger fast." I forbindelse med gårsdagens hendelser er Riksbanken vanskelig å tolke. Riksbankens anslag på KPI i mai fra forrige oppdatering er 3,63 prosent. Hvis gapet mellom faktisk inflasjon og Riksbankens bane blir enda større, kan vi ikke utelukke en heving på møtet i juli. Spesielt i lys av de siste signalene fra ECB, avslutter Maren Elise Romstad i DnB NOR Markets.