Annerledeslandet Norge

Publisert: 4. april 2008 kl 09.28
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- Den norske kronen tok i går fart på sterke detaljhandelstall fra SSB. Mot euro ble kronen midlertidig notert under 8-tallet, men har siden svekket seg noe. Mot yen handler kronen under 5,00. Etter to traurige måneder, steg detaljomsetningen med hele 1,7 prosent i februar, sammenlignet med januar. Dette var langt sterkere enn konsensusforventningene på 0,6 prosent, skriver seniorøkonom Bjørn-Erik Orskaug i DnB NOR Markets.

Full fart

- I tillegg steg varekonsumet, som også inkluderer bilsalg og elektrisitetsforbruk, med 2,0 prosent. Tallene synes å bekrefte at farten i norsk økonomi fortsatt er høy, og samsvarer godt med sterk lønns- og sysselsettingsvekst. Likevel er det viktig å ikke legge for mye vekt på ett enkelt månedstall. Og til tross for sterk lønnsvekst, er det en del som taler for lavere forbruksvekst fremover i tid. Husholdningenes sparing er lav og vil bli trukket opp av høyere innskuddsrenter. Samtidig slår økningen i bankene innlånskostnader over i høyere utlånsrenter. Dermed holder vi fast på prognosen vår om at Norges Banks styringsrente når en topp på 5,50 prosent i april, skriver DnB NOR Markets.

Nye sjokktall i dag?

- Den amerikanske dollaren gikk lenge sterkere i går. Mot den europeiske fellesvalutaen tiltok styrkelsen med de skuffende tallene som kom for detaljhandelen i eurosonen (ned 0,5 prosent). Dollarstyrkelsen fikk seg imidlertid et skudd for baugen med amerikanske tall for antall førstegangssøkende, som viste en relativt kraftig økning. Dette er ukestall og bør tas med en god klype salt. Likevel sto tallene i kontrast til onsdagens ADP-rapport, som indikerte en overraskende oppgang i privat sysselsetting, og var således en påminnelse om at det går trått i det amerikanske arbeidsmarkedet. En bedre indikasjon på tilstanden i arbeidsmarkedet får vi i dag, i form av payrolls. Det er knyttet stor usikkerhet til utfallet. Det som imidlertid er sikkert er at markedsutslagene kan bli store. Skulle sysselsettingsveksten klare å stabbe seg over på plussiden, er det duket for dollarrally. Vi holder imidlertid en knapp på et relativt svakt tall i dag. Gårsdagens oppgang i ISM-indeksen for den amerikanske tjenestesektoren var en gledelig overraskelse. Likevel påvirket det ikke valutamarkedet nevneverdig, påpeker Orskaug.

Britisk rentekutt?

- Det var også en variabel dag for det britiske pundet, og nøkkeltallene bidro i negativ retning. Bank of Englands låneundersøkelse for første kvartal viste at bankene strammer ytterligere til på kredittilgangen. I følge undersøkelsen tror nå mer enn 40 prosent av utlånerne at de i de neste tre månedene vil kutte ned på lånetilgangen for husholdninger og små bedrifter, mot rundt 25 prosent ved forrige undersøkelse. Med andre ord setter bankene opp rentene og trekker tilbake tilbudet av låneprodukter. Svake britiske tall fikk vi også for realøkonomien, i form av en overraskende stor nedgang i CIPS-indeksen for tjenestesektoren (fra 54,0 til 52,1). Begge indikatorene peker i retning av et snarlig rentekutt fra den britiske sentralbanken, enten på møtet neste uke eller i begynnelsen av mai. Men til tross for de svake tallene, endte pundet i går faktisk opp mot euroen.

Saken fortsetter under annonsen

Bankfusjon i Tyskland?

- Av andre nyheter er det verdt å merke seg tapsavskrivningene i den tyske delstatsbanken BayernLB. I følge banken må man oppjustere tapene til 4,3 milliarder euro (6.7 milliarder dollar), hvorav 2 milliarder euro blir tatt i årets første kvartal alene og det resterende blir avskrevet i regnskapet for 2007. BayernLB føyer seg inn i rekken av tyske Landesbanken som har gått på store tap i kjølvannet av subprimekrisen - WestLB, SachsenLB og LBBW er andre eksempler. Tapene gjør det mer sannsynlig at man nå får en lenge etterlengtet konsolidering av regionalbankene, som i 2005 mistet sine statsgarantier på utlån - og dermed en stor konkurransefordel, avslutter Bjørn-Erik Orskaug i DnB NOR Markets.