Aksjer og renter opp

Publisert: 29. november 2007 kl 08.29
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

Visesentralbanksjef i FED, Donald L. Kohn, foredro i går om sentralbankens oppgaver og finansmarkedene. Markedsaktørene tolket talen dit hen at FED nå er klarte til å senke renten på neste møte, skriver analytiker Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets.

Holdningsskifte

- Den siste tiden har flere representanter for FED vist til at renten var satt riktig i forhold til balansen mellom risikoen for svak vekst og risikoen for at inflasjonen tar seg opp. Markedene har imidlertid priset inn minst 25 bp. reduksjon i styringsrenten på desembermøtet. Det har derfor vært knyttet mye spenning til om sentralbanken vil komme markedene i møte. Kohns foredrag skilte seg fra de tidligere FED-uttalelsene ved at han var mindre hawkish. Han gjentok ikke formuleringene om at renten nå var riktig i forhold til risikobildet, og pekte på at utviklingen den siste tiden hadde reversert utsiktene til bedre fungerende finansmarkeder fra september og oktober. Han viste også til at dersom denne økte uroen skulle vedvare, ville det medføre en ytterligere tilstramming i de finansielle forholdene for husholdninger og bedrifter. Videre uttalte han i etterkant av foredraget at økt uro i finansmarkedene var det viktigste nye som hadde skjedd siden siste FED-møte. Kohns uttalelser gav støtet til en markert oppgang i aksjemarkedene, med S&P 500 opp knappe 2,9 prosent fra dagen før, påpeker Aamdal.

Renter opp

- Lange renter steg og interessen i en auksjon av 2-års statsobligasjon var relativt lav. Dollaren svekket seg markant mot euro, men det kom etter en styrking tidlig på dagen. I skrivende stund handels dollaren på om lag samme nivået mot euro som i går morges.

Kronen styrket

- Den norske kronen er litt styrket siden i går. På morgenkvisten i går falt imidlertid kronen til EURNOK 8,1265. I skrivende stund er kronen omtrent 6 øre sterkere enn det. Aksjene på Oslo Børs steg gjennom dagen, og fikk et ekstra løft etter foredraget til Kohn. Pengemarkedsrenten (3m nibor) falt i går formiddag med nesten 20 basispunkter og dette bidro også til å redusere de nærmeste FRA-rentene. Denne nedgangen kan henge sammen med bankenes fundingsituasjon og trenger ikke å ha noe med endrede forventinger til hva Norges Bank vil gjøre på desembermøtet, mener DnB NOR Markets.
- I sentralbanksjef Svein Gjedrems foredrag for LO-stat i går var det lite som skulle tilsi reduserte forventninger til rentekutt. Foredraget var basert på tidligere vurderinger. Han drøftet blant annet arbeidsdelingen i den økonomiske politikken og pekte på at partene i arbeidslivet er med på å legge grunnlaget for hvor godt og effektivt vi utnytter arbeidskraften.

Saken fortsetter under annonsen

Prispress

- I går la FED også frem "Beige Book". Det er en rapport som oppsummerer på prosaisk vis den økonomiske utviklingen i de ulike FED-distriktene. Rapporten gav et noe blandet bilde for den økonomiske utviklingen, men gav likevel inntrykk av svakere aktivitet og forbruk. Det er fortsatt et press oppover på prisene, men det er først og fremst relatert til energi og matvarer. Lønnsveksten ble generelt beskrevet som moderat. Tall for bruktboligomsetningen viste et fall i tråd med forventingene, mens ordrene for varige goder var på den svake siden i oktober. I eurosonen steg pengemengden i oktober klart mer enn ventet. I Tyskland kom forbrukertilliten ut som forventet, mens detaljhandelen i Sverige var svakere enn antatt. I Sveits så vi en bedring i KOF-indeksen.

Dagens nøkkeltall

- I dag kommer det flere tall for Norge: Detaljomsetning, varekonsum og registrert ledighet. Det ventes svak oppgang i forbruket, og svak nedgang i ledigheten. Dessuten legger Statistisk sentralbyrå frem sin konjunkturrapport for fjerde kvartal med makroøkonomiske prognoser. I USA kommer det reviderte tall for BNP i tredje kvartal, tall for førstegangssøkende til ledighetstrygd og nyboligsalg. Dessuten skal både sentralbanksjef Bernanke og Frederic Mishkin foredra, avslutter Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets.